Obama: Izbori put za povlačenje SAD

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će usvajanje izbornog zakona u iračkom parlamentu pripremiti put za povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2009.

01:02

Default images

"Ovaj dogovor jača politički napredak koji može doneti Iraku trajni mir i jedinstvo", rekao je predsednik SAD u Beloj kući. Irački parlament usvojio je dugo odlagani izborni zakon, čime je pripremljen put za parlamentarne izbore u januaru naredne godine, nakon što je prevaziđen potencijalno eksplozivan spor oko grada Kirkuka.

Parlamentarni izbori predstavljaju ključni test za Irak, zemlju koja je 11. proizvođač nafte u svetu, i oporavlja se posle verskih sukoba nakon američke intervencije 2003. godine.

Odlaganje donošenja zakona, zbog neslaganja o načinu glasanja u Kirkuku, dovelo je u pitanje izbore zakazane za 16. januar, a američki zvaničnici saopštili su da bi taj spor mogao uticati na planove o smanjenju američkih trupa u narednoj godini.

Manjinski Kurdi u Iraku tvrde da je Kirkuk, koji se nalazi na ogromnim naftnim nalazištima, njihova postojbina, i žele da bude uključen u njihovu poluautonomnu severnu enklavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: