Važna kontrola izvoza oružja

Svake godine u svetu pogine oko pola miliona ljudi zbog nasilja oružjem i zbog toga svaka zemlja ima odgovornost za sprečavanje ovih aktivnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

13:24

Default images

Državni sekretarka za ekonomske odnose sa inostranstvom Vesna Arsić je na otvaranju seminara "Izvozna kontrola naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namere" navela da je jačanje ekonomije i stabilnosti usko povezano i da to označava sve veću odgovornost i posebnu budnost u oblasti izvoza oružja.

"Nedostatak takve odgovornosti,odnosno kontrole nad prometom oružja, rasplamsava konflikte, siromaštvo i zloupotrebu prava širom sveta",rekla je ona i dodala da je terorizam postao ne samo pretnja, već i stvarnost, što je uticalo na odluku Međunarodne zajednice da se oblast kontrole proširi i na robu dvostruke namene.

Državna sekretarka je navela da velika količina oružja, koja se izvozi izvan kontrole, upućuje na zadatak svake države da postavi efikasan sistem izvozne kontrole ne samo kroz zakonski okvir veći da obezbedi koordinaciju i akciju svih državnih organa u tom cilju.

Ona je rekla da je zadatak svake Vlade da u skladu sa najboljim praksama u svetu organizuje kontrolu, jer "još uvek ne postoje opšte utvrđeni standardi i kriterijumi kojim se reguliše promet ovih roba".

Arsićeva je navela da Srbija ima značajnu izvoznu industriju koja ne može da opstane oslonjena samo na domaću vojsku i da je stoga za njen razvoj neophodno obezbediti i izvozne poslove za čije bezbedno sprovođenje je uslov postojanje savremene zakonske regulative i uključenje države u širi sistem izvozne kontrole.

Šef projekta Centra za kontrolu malog i lakog naoružanja u jugoistočnoj Evopi (SEESAC) Diman Dimov kističeda je saradnja vlasti i industrije oružja osnova za uspešno vođenja kontrole izvoza.

Dimov je naveo da je SEESAC pruža podršku vladama jugoistočne Evrope u procesu sprovođenja inicijativa za kontrolu oružja.

"Na planu izvozne kontrole sarađujemo sa kolegama iz regiona na izradi nacionalnog zakonodavstva i izvršnih mehanizama", naveo je on.

U 2005. godini donet je Zakon o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene i prateći propisi iz oblasti kontrole izvoza i uvoza naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene, čime se Srbija svrstala u red zemalja koje veliki značaj pridaju izvoznoj kontroli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: