Juščenko: Komunizam baciti u đubre

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko rekao je na otvarnju muzeja žrtava tajne policije SSSR-a, da sovjetske spomenike treba "baciti u đubre istorije".

Izvor: B92

Nedelja, 11.10.2009.

17:29

Default images

"Spomenici u čast komunističkih vođa, koji su prezirali, mrzeli i ubijali našu naciju.... i dalje se nalaze u našim gradovima i selima", rekao je Juščenko aludirajući na brojne statue, kao što je Lenjinova u Kijevu.

"Vreme je da se naša zemlja otarasi satanističkih simbola, da se komunistički idoli pošalju na deponiju istorije", rekao je ukrajinski predsednik.

Juščenko je danas otvorio muzej posvećen žrtvama, koji su bili politički zatvorenici tajne policije SSSR-a, 1941. godine.

Ukrajina i Rusija se ne slažu u nekoliko istorijskih događaja, kao što je velika glad koju je režirao Staljin (1932-1933) koju Juščenko želi da se prizna kao genocid, jer je četiri do deset miliona Ukrajinaca tada umrlo od gladi.

Moskva smatra da je ta glad vladala u celom Sovjetskom savezu i da Ukrajinci nisu bili posebna žrtva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: