Berišina izjava zabrinula Moskvu

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov kaže da je Moskva zabrinuta zbog nedavne izjave premijera Albanije Salija Beriše o potrebi ujedinjenja svih Albanaca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2009.

18:32

Default images

Lavrov je na konferenciji za novinare posle susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem ukazao na doslednu konstruktivnu poziciju Beograda i nekonstruktivnu poziciju vlasti u Prištini povodom sitaucije na Kosovu.

Komentarišući izjavu Beriše da će on i kosovski premijer Hašim Tači raditi "na uklanjanju prepreka koje sprečavaju Albance da se osećaju jedinstveno na celoj teritoriji na kojoj žive", Lavrov je rekao da ona treba da izazove snažne reakcije, pre svega Evropske unije i NATO-a.

"Takvu reakciju nismo čuli. Nadam se da se u odsustvu javnih saopštenja iz glavnih evropskih gradova, ipak, na tu temu obavlja neophodan rad sa albanskim rukovodstvom", rekao je ruski ministar.

Ukazujući na dosledne konstruktivne napore Srbije da se olakša život na Kosovu, pre svega u srpskim enklavama, i na nekonstruktivnu poziciju vlasti u Prištini, Lavrov je rekao da ovlašćenja Misije UN na Kosovu ne treba zamenjivati ovlašćenjima drugih struktura.

"Uočavamo doslednu konstruktivnu liniju Beograda, liniju koja je principijelna i istovremeno otvorena za traženje razumnih dogovora, koji će omogućiti olakšavanje života na terenu, pre svega u srpskim enklavama, i prilično nekonstruktivnu liniju rukovodilaca u Prištini, koji sprečavaju usaglašavanje razumnih dogovora između Beograda i međunarodnih faktora koji na Kosovu rade", rekao je Lavrov.

"I dalje smo uvereni i naglašavamo da je neophodno strogo se rukovoditi Rezolucijom 1244 SB UN i u punoj meri uvažavati nadležnosti i ovlašćenja Misije UN na Kosovu, ne dopuštati zamenu tih ovlašćenja ovlašćenjima bilo kakvih drugih struktura", naveo je ruski ministar.

Rusija će, najavio je Lavrov, učestvovati na usmenom izjašnjavanju u Međunarodnom sudu pravde, u decembru.

Prema njegovim rečima, Rusija je tom sudu u Hagu dostavila podnesak, kao i mnoge druge zemlje, povodom zahteva Srbije da se oceni legalnost jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"U okviru tog predmeta mi ćemo braniti neophodnost uvažavanja međunarodnog prava, uvažavanje rezolucije Saveta bezbedenosti UN, branićemo neophodnosti da se izbegavaju bilo kakve jednostrane aktivnosti koje su suprotne Povelji UN i OEBS-a", rekao je šef ruske diplomatije.

Odgovarajući na pitanje da li Rusija namerava da na narednim susretima sa američkim kolegama razmatra pitanje Kosova, Lavrov je rekao da je pitanje Kosova "neodvojivi deo političkog dijaloga" Rusije sa svim partnerima koji su povezani sa tim problemom, kako sa američkim, tako i sa partnerima iz Evropske unije, kao što je to danas bio i šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: