Fejt i Tači pozivaju na izbore

Predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt i premijer Kosova Hašim Tačim pozvali su danas sve građane Kosova, a posebno Srbe, da izađu na lokalne izbore 15. novembra.

Izvor: B92

Petak, 02.10.2009.

17:13

Default images

Fejt i Tači su na konferencjii za novinare u Medija centru u Čaglavici konstatovali da se pitanje izbora ne odnosi na status i da zvanični Beograd nije saopštio stav o tome da li Srbi treba da izađu na izbore ili ne. Zvaničnici Srbije više puta su naveli da ne postoje uslovi da Srbi izađu na izbore koje su raspisale kosovske vlasti.

Fejt je ponovio da su od pet novih i jedne proširene opštine u tri izvršene sve pripreme za predstojeće izbore i da će se u severnoj Kosovskoj Mitrovici i Partešu izbori odžati u martu.

Predstavnik EU je rekao da ga raduje činjenica da je od 75 prijavljenih političkih subjekata dvadesetak srpskih i kazao da se nada da će izaći dovoljan broj građana da bi izbori bili uspešni.

Premijer Kosova rekao je da će se pri organizovanju izbora poštovati isključivo plan Martija Ahtisarija.

Prema Tačijevim rečima, predstojeći izbori predstavljaju "mogućnost da srpska zajednica izabere svoju vlast u svojoj otadžbini".

Tači je odbacio mogućnost eventualnog odlaganja lokalnih izbora, odbivši da se izjasni za koju će srpsku partiju glasati njegove pristalice u novoj opštini Gračanica gde nema prijavljenih albanskih partija.

Prema njegovim rečima, Vlada Kosova će prihvatiti svakoga ko pobedi na izborima i ocenio da glasanje Albanaca za srpske partije "predstavlja vrednost, a ne korak unazad".

Odgovarajući na pitanje o sudbini srpskih institucija na Kosovu, Tači je poručio da će Vlada Kosova omogućiti da rade samo one institucije koje se formiraju nakon izbora.

Ni Fejt ni Tači nisu mogli da saopšte koliko je biračko telo srpske zajednice i pozvali su građane da se registruju kako bi mogli da glasaju.

Fejt nije želeo da odgovori da li će u narednom periodu razgovarati sa zvaničnim Beogradom o stavu da ne postoje uslovi za izlazak Srba na izbore, navodeći da ne treba da postoji nikakv stav sa strane, već da građani sami treba da izaberu svoje predstavnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: