Dačić: Srbija spremna za rizike

Srbija je spremna da preuzme sve rizike koji dolaze posle dobijanja vizne liberalizacije 1. januara, izjavio ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 09.09.2009.

15:28

Default images

Ministar Dačić je na Brdu kod Kranja rekao i da je Srbija završila strategiju za upravljanje migracijama, tako da sada sigurno korača prema 1. januaru, odnosno dobijanju vizne liberalizacije. Ivica Dačić je rekao i da će Srbija uskoro potpisati deklaraciju sa Austrijom, koja se tiče dvogodišnje saradnje u vezi sa liberalizacijom viza.

On je naveo da je Srbija spremna da preuzme sve rizike koji dolaze kao posledica ove liberalizacije, jer "će mnoge države na svetu biti, na neki način, uplašene od moguće liberalizacije za zemlje zapadnog Balkana, smatrajući da će time biti otvorena vrata za legalne i ilegalne migracije, kriminal..."

"Mi smo spremni da se sa time, organizovano i na pravi način, suočimo i da to ne predstavlja opasnost za države članice EU", rekao je ministar Dačić.

Dačić je kazao i da je na konferenciji na Brdu kod Kranja predloženo da se u taj proces uključi i Kosovo, na šta je on reagovao, navodeći da je to “političko, a ne policijsko pitanje” i da to pitanje treba razmotriti tokom narednih godinu dana. Zbog toga danas nije doneta nikakva odluka po tom pitanju, a ministar Dačić je rekao da Srbija može učestvovati, kada je reč o Kosovu, samo ako je Kosovo predstavljeno u skladu sa Rezolucijom 1244 UN, a ne kao nezavisna zemlja.

"Ton koji je na kraju zauzet bio je vrlo korektan i mislim da to ne bi trebalo da naruši dobru policijsku saradnju u celom regionu", rekao je Dačić.

Ministar Dačić je naveo i da je jedna od tema ministarske konferencije na Brdu kod Kranja bila i borba protiv terorizma, najavljujući da će uskoro zemlje regiona potpisati deklaraciju o borbi protiv terorizma, sa čime je povezana i saradnja sa centrom u Bukureštu, u okviru kreiranja procene stanja u oblasti organizovanog kriminala u regionu.

"Taj dokument će biti međunarodna bela knjiga o organizovanom kriminalu u regionu, kao i o svim opasnostima i rizicima koji iz njega proističu", rekao je on.

Ivica Dačić je ovom prilikom rekao i da će Srbija uskoro potpsati deklaraciju sa Austrijom, koja se tiče dvogodišnje saradnje u vezi sa liberalizacijom viza.

Slovenija: Liberalizacija do kraja 2009.

Srbija, Makedonija i Crna Gora će, najverovatnije, do kraja 2009. dobiti bezvizni režim za putovanja u EU, kaže ministarka policije Slovenije Katarina Kresal.

Za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu postupak za postizanje tog cilja se nastavlja, navela je ona na završetku dvodnevne regionalne konferencije o ilegalnim imigracijama, organizovanom kriminalu, korupciji i terorizmu, kojoj je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Marija Terezija Fekter, ministarka unutrašnjih poslova Austrije, koja je sa Slovenijom organizator ovog skupa, pojasnila je da je Makedonija već ispunila sve zahteve EU, a da su Srbija i Crna Gora na dobrom putu da to učine pre isteka ove godine.

Kresalova je, kako prenosi STA, rekla i da zemlje zapadnog Balkana, reformama u policiji, borbom protiv terorizma i korupcije, kao i prilagođavanjem politike azila, migracija i poštovanja ljudskih prava evropskim standardima dokazuju volju za partnersku saradnju.

Liberalizacija viznog režima bila je centralna tema današnjeg rada, a na skupu se govorilo i o saradnji u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala u jugozapadnoj Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: