Hapšenja zbog napada na ambasadu

Tužilaštvo je zatražilo pokretanje istrage i predložilo da se odredi pritvor osumnjičenima za napad "molotovljevim koktelima" na grčku ambasdadu u Beogradu.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 04.09.2009.

13:35

Default images

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić objasnio je da su šestorica aktivista "Anarhosindikalne inicijative" osumnjičeni da su počinili krivično delo međunarodnog terorizma. "Svi rezultati kriminalističke tehnike govore da su te osobe u pitanju, čak postoje i DNK dokazi", rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić za B92.

Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu danas ranije je rekao da će u toku dana saslušati osumnjičene Ratibora Trivunca, Tadeja Kurepa, Ivana Vulovića, Sanju Đokić i Ivana Savića, posle čega će odlučiti o zahtevu tužilaštva, dodao je Zorić. U međuvremenu je uhapšen i šesti osumnjičeni Nikola Mitrović.

Policija je ranije saopštila da se uhapšeni sumnjiče da su izvršili krivično delo međunarodnog terorizama.

Osumnjičeni su 25. avgusta, oko tri sata ujutru, najpre ispisali grafit na fasadi, a potom bacili dva "molotovljeva koktela" - zapaljene flaše sa benzinom, na zgradu ambasade Grčke u Francuskoj ulici u Beogradu.

ASI: Fabrikovane optužbe

Meðunarodna zastava anarhosindikalizma
Anarhosindikalistička inicijativa potvrdila je da je policija uhapsila Ratibora Trivunca, Tadeja Kurepu i još nekoliko članova te sindikalne konfederacije.

Anarhosindikalistička inicijativa je saopštila da su članovi te organizacije zadržani u pritvoru, pod "isfabrikovanim optužbama za 'izazivanje opšte opasnosti', nakon što su pod prinudom odvedeni na informativni razgovor".

ASI navodi da im je policija prethodno pretresala stanove bez naloga i maltretirala i članove njihovih porodica.

"Za sada preko advokata pokušavamo da stupimo u kontakt sa privedenim drugovima, da utvrdimo njihov identitet, lokaciju, optužnice, pravni status i sve ostale informacije", navodi ASI.

"ASI je organizacija koja aktivno radi na poboljšanju položaja radničke klase i intenziviranju radničke borbe, suprotstavljajući se pri tom eksploataciji i državnoj represiji, te je, kao takva od svog osnivanja na meti države i finansijskih moćnika. Ovi događaji predstavljaju samo još jedan u nizu ataka na naš sindikat, kulminacija dugotrajnih policijskih pretnji, hapšenja i zastrašivanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom B92.

Podsetimo, u žižu javnosti Srbije anarhističko delovanje je došlo 25. avgusta, kada je Molotovljevim koktelima napadnuta ambasada Grčke u Beogradu, za šta je odgovornost preuzela nepoznata anarhistička grupa "Crni Ilija".

ASI je organizacija koja je uredno prijavljena u registru nevladinih organizacija Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: