Pomoć porodici iz Varvarina

Porodici Marković, čija deca boluju od distrofije, iz Narodne kancelarije i Ministarstva rada najavili su pomoć u rešavanju stambenog pitanja i odlaska u školu.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2009.

00:46

Default images

Posle priloga koji je emitovan na TV B92 o porodici Marković, čija četiri deteta boluju od progresivne mišićne distrofije, ovu porodicu obišli su Tanja Pašić, direktorka Narodne kancelarije predsednika Srbije, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i direktor SPO-a Aleksandar Jugović.

Oni su porodici Marković poklonili televizor i računar i obećali da će pokušati da reše njihovo stambeno pitanje.

Kako dečaci već godinama ne idu u školu, traži se rešenje kako da se od jeseni za njih organizuje nastava.

Direktorka Narodne kancelarije predsednika Republike i ministar Ljajić su računar i televizor poklonili najstarijem Nikoli, jer on i ne izlazi iz sobe, zato što nema kolica.

Oni su obećali da će ova porodica uskoro početi da dobija sredstva za tuđu negu i pomoć za još dva dečaka, kao i da će im obezbediti krov nad glavom, umesto trošne iznajmljene kuće.

“Pokušaćemo da pronađemo način da se deca uključe u dnevni boravak koji se upravo gradi i trebalo bi uskoro da bude završen u Varvarinu i, naravno, pokušaćemo u saradnji sa Ministarstvom za rad i socijalnu politiku i nekim donatorima da obezbedimo i trajni smeštaj ovoj porodici “, rekla je Tanja Pašić. Ministar Rasim Ljajić kaže da, osim porodice Marković, u Srbiji ima mnogo ugroženih porodica, ali ne postoji socijalna karta, pa se za mnoge nesreće saznaje iz medija.

“Tek putem medija mi smo saznali za ovaj slučaj. Zajedno sa opštinom Varvarin i Narodnom kancelarijom nastojimo da pomognemo, imate prilike da pratite šta ćemo od ovoga što je obećano i učiniti“, naveo je Ljajić. “Neće trebati mnogo vremena da obezbedimo tuđu negu i pomoć za preostala dva dečaka”, najavio je on.

Ovi dečaci ne idu u školu od kada su se razboleli, ali se tek sada traži rešenje da se za njih organizuje nastava.

U Varvarinu je u toku izgradnja dnevnog centra, gde će Markovići sigurno biti među prvim korisnicima.

Roditelji, Živka i Živorad Marković, veruju da će posle brojnih poziva humanih ljudi i posete predstavnika Vlade, ova porodica ubuduće malo lakše živeti.

Kuće se u selima varvarinske opštine mogu kupiti i za desetak hiljada evra, pa je ministar Ljajić rekao da će se odgovarajuće rešenje sigurno naći i apelovao na sve one koji mogu da pomognu da se priključe ovoj akciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: