Novo trovanje olovom u Kini

Više od 1.300 dece otrovano je olovom u centralnoj Kini, što je drugi slučaj trovanja ovog meseca, javili su kineski mediji.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.08.2009.

11:12

Default images

Kod skoro 70 odsto dece, odnosno njih 1.354 od 1.956 koja žive u četiri sela u blizini fabrike za preradu mangana u provinciji Hunan, nađene su visoke koncentracije olova u krvi. Očekuje se da će taj broj rasti kako se više dece bude podvrglo ispitivanju, rekao je lokalni zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Lokalne vlasti su prošlog vikenda zatvorile fabriku i uhapsile dvojicu rukovodilaca pod sumnjom da su "izazvali ozbiljno zagađenje životne sredine", prenela je agencija Sinhua.

Fabrika je otvorena u maju 2008. godine, bez odobrenja lokalne kancelarije za zaštitu životne sredine. U krugu od 500 metara od te fabrike nalaze se dečji vrtić, osnovna i srednja škola.

Strah od trovanja olovom među meštanima počeo je da se širi početkom jula, kada su mnoga deca bila prehlađena i imala visoku temperaturu, prenela je agencija Sinhua.

Više od 600 dece otrovano je olovom iz topionice na severu Kine, koja je početkom ovog meseca zatvorena pod pritiskom javnosti, a došlo je i do sukoba meštana i policije.

Deca su posebno osetljiva na trovanje olovom (saturnizam) do koga najčešće dolazi preko vazduha i vode.

Toksično dejstvo olova pogađa nervni i reproduktivni sistem i bubrege i izaziva anemiju.

Kod dece dolazi do usporavanja mentalnog razvoja, smanjenih kognitivnih sposobnosti, teškoća pri učenju i odlaganja puberteta.

Kineski munjeviti privredni rast doveo je do izuzetnog zagađenja zemljišta, vazduha i vode, a sukobi sa besnim stanovništvom postaju sve češći.

Vlasti redovno nalažu zatvaranje pogona koji zagađuju okolinu, ali se te odluke povlače zbog značaja tih fabrika za lokalnu privredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: