Cerić: Verski značaj posete Kosovu

Vrhovni poglavar Islamske zajednice u BIH Mustafa Cerić izazvao burne reakcije objavom da odlazi u posetu "Islamskoj zajednici Republike Kosovo".

Izvor: B92

Petak, 07.08.2009.

00:41

Default images

Nakon susreta sa kosovskim muftijom Naimom Trnavom, Cerić je za B92 izjavio da njegova poseta ima isključivo verski značaj, a ne politički prizvuk i objasnio zašto je na sajtu Islamske zajednice u Sarajevu korišćena formulacija "Republika Kosovo".

"Koji politički prizvuk? Tako se zove Islamska zajednica koja je pozvala nas i mi nemamo pravo niti nameru da mi menjamo, to su samo komunisti određivali kako će se ko zvati, kako će se islamska zajednica ponašati, samo se za vreme komunizma verskim poglavarima određivalo šta mogu kazati, gde mogu ići. Mi danas uživamo slobodu da se možemo kretati i da možemo nazivati svoje verske, nacionalne institucije imenima koja odgovaraju našim stremljenjima i naravno našim pravima", rekao je Cerić.

Cerić se u Prištini sastao i sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom, koji ga je pozvao da nastavi da radi na priznanju nezavisnosti Kosova u islamskim zemljama. Kako je saopšteno posle njihovog razgovora, Cerić je naveo da će Kosovo i BiH graditi prirodne odnose, kao dve zemlje sa muslimanskom većinom.

Zanimljivo je da je u Cerićevoj pratnji i sandžački muftija Muamer Zukorlić. Ipak, lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić smatra da zajednička poseta Cerića i Zukorlića Kosovu ne može da utiče na promenu verskih odnosa u Sandžaku.

U Banjaluci se odlazak Mustafe Cerića na Kosovo i stavovi koje tim povodom iznosi ocenjuju kao faktor remećenja sveukupnih odnosa u BiH, ali i u regionu. Podsetimo da BiH nije priznala nezavisnost Kosova upravo zbog oštrog protivljenja Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: