Saradnja tužilaca Srbije i BiH

Tužioci Srbije i BiH usaglasili su u Dubrovniku nacrt zajedničke platforme dva tužilaštva o sprečavanju nekažnjavanja počinilaca ratnih zločina.

Izvor: B92

Petak, 12.06.2009.

16:29

Default images

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladmir Vukčević i glavni tužilac BiH Milorad Barašin dogovorili su se da unaprede saradnju u radu na postojećim predmetima kako bi se izbegle paralelne istrage, saopšteno je danas iz srpskog tužilaštva.

Na sastanku je, kako se dodaje, razmatrana i mogućnost formiranja zajedničkih istražnih timova koji bi preduzimali procesne i druge radnje u Srbiji i u BiH radi prikupljanja dokaza i podataka za krivični progon.

Susret tužilaca Vukčevića i Barašina u Dubrovniku organizovala je Kancelarija glavnog pravnog savetnika Ministarstva pravde SAD pri Ambasadi u Beogradu.

NVO traže regionalni pristup prema žrtvama rata

Aktivisti organizacija za zaštitu ljudskih prava iz Srbije i regiona održali su danas konsultacije o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM).

Članica Koalicije za osnivanje REKOM-a Maja Leđinac rekla je da pri utvrđivanju činjenica o prošlosti treba insistirati na regionalnom pristupu prema žrtvama i brisanju granica među njima.

"Neophodno je oformiti regionalnu komisiju čiji će mandat biti da ustanovi javno iznošenje činjenica o ratnim zločinima, pri tom uzimajući u obzir i više od 16.000 nestalih", rekla je Maja Leđinac.

Prema njenim rečima, krajnje je vreme i da u regionu prestane pominjanje ratnih zločinaca samo kada se oni uzdižu kao heroji i kada je nekom to potrebno za dnevnopolitičke svrhe.

Na današnjem skupu učestvovalo je oko 20 aktivista organizacija za zaštitu ljudskih prava iz Srbije i ostalih biših republika SFRJ, poput Inicijative mladih za ljudska prava i Helsinškog odbora za ljudska prava.

Na skupu je bilo reči o mandatu REKOM-a, kriterijumima za izbor i način izbora članova komisije, o strukturi komisije, javnom slušanju žrtava i odnosu prema počiniocima zločina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: