Utorak, 12.05.2009.

00:53

Međunarodna poternica za Glavašem

Za Branimirom Glavašem, osuđenim na deset godina zatvora zbog ratnog zločina u Osijeku 1991, raspisana je međunarodna poternica.

Izvor: B92, FoNet

Default images

"Poternica je izdata, ići ćemo preko Interpola, a videli ste kakav Glavaš ima status u BiH. To je, rekao bih, izvan ingerencije našeg delovanja", izjavio je u Tovarniku ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko, dodajući da hrvatska policija redovno kontaktira s policijom BiH.

"BiH policija ima svoju proceduru. Glavaš će biti pozvan na razgovor ako već nije, a nakon toga će odlučiti šta će s građaninom svoje države", objasnio je Karamarko.

Glavaš je prošlog petka na Županijskom sudu u Zagrebu osuđen na kaznu od deset godina zatvora jer je po komandnoj odgovornosti, kako je to bilo navedeno u optužnici, odgovoran za hapšenja, maltretiranja i likvidacije više civila srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine.

Mandatno-imunitetna komisija Sabora u ponedeljak je Glavašu ukinula poslanicki imunitet i tako omogućila njegovo pritvaranje do pravosnažnosti presude, ali je Glavaš na dan izricanja presude napustio Hrvatsku i pobegao u BiH, čije ga državljanstvo štiti od izručenja Hrvatskoj.

Portparol policije Federacije Bosne i Hercegovine Robert Cvrtak rekao je međutim da policija ništa ne može da preduzme protiv Glavaša dok to ne zatraži Hrvatska.

“Naši službenici tokom vikenda, stupili su u kontakt sa njim i obavilil razgvor. On je na raspolaganju federalnoj upravi policije u svakom trenutku”, kaže Robert Cvrtak, portparol policije Federacije BiH.

“U ovom trenutku on je za nas tek jedan od 4 miliona bosanskohercegovačkih građana. Slobodan je čovek i kao takav može se kretati neometano teritorijom BiH”, kaže Damir Čutura, načelnik Zapadnohercegovačke županije.

Glavaš kod Mladićevog kuma?

Domaćin Branimira Glavaša u Ljubuškom je general Željko Šiljeg, bivši je oficir Jugoslovenske narodne armije, koji je prve ratne dane u Domovinskom ratu dočekao u kninskoj kasarni JNA, odakle je Ratko Mladić davao naredbe za granatiranje Kruševa, piše "Slobodna Dalmacija".

Prema informacijama bosanskohercegovačkih bezbednosno-obaveštajnih službi, aktuelni najtraženiji haški optuženik Ratko Mladić je venčani kum Željka Šiljega.

U Prištinskom korpusu, gde su službovali Mladić i Šiljeg, Mladić je bio nadređeni Šiljegu, piše "Slobodna Dalmacija".

Timovi pravnih eksperata ministarstava pravosuđa Hrvatske i BiH počeli su pregovore o sporazumu o izručivanju osuđenih na temelju dvojnog državljanstva.

Iako je u prvom nacrtu bilo predviđeno da se osumnjičeni za ratne zločine ne izručuju, bosanskohercegovačka strana zahteva da se sporazum odnosi i na osuđene za ratni zločin ili da pravosnažno izrečenu kaznu u jednoj državi odsluže u drugoj državi.

Najavljuje se da bi sporazum trebalo da bude potpisan za mesec dana.

U Županijski sud u Zagrebu u ponedeljak je stigla saborska odluka o ukidanju imuniteta radi pritvora Branimiru Glavašu, te je sudija Željko Horvatović izdao nalog za raspisivanje poternice za Branimirom Glavašem.

NVO traže izvinjenje Sabora

Tri hrvatske nevladine organizacije zatražile su danas od Sabora da razmotri izvinjenje javnosti, a pogotovo porodicama žrtava ratnih zločina u Osijeku, zbog zakasnele saglasnosti mandatno-imunitetne komisije za određivanju pritvora Branimiru Glavašu, osuđenom na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina nad srskim civilima u Osijeku.

Građanski odbor za ljudska prava i Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću u Zagrebu i Centar za mir i nenasilje u Osijeku zatražili su u otvorenom pismu poslanicima i rukovodstvu Sabora i da se, zbog obustavljanja pritvora za Glavaša u januaru 2008, na osnovu čega se branio sa slobode i mogao da pobegne u BiH, pokrene postupak za izmenu i dopunu člana ustava koji reguliše poslanički imunitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

20 h

Podeli: