Pasoši kasne mesec dana

Ministarstvo spoljnih poslova će za mesec dana prekoračiti rok iz Akcionog plana Vlade Srbije za dolazak na “belu šengensku listu”, saznaje list “Danas”.

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2009.

01:32

Default images

Izdavanje novih pasoša Srbije omogućeno je u osam diplomatsko-konzularnih predstavništava, a od kraja maja građani Srbije u dijaspori moći će da preuzimaju biometrijske putne isprave u 22 od ukupno 66 ambasada i konzulata. Razlog za kašnjenje jeste nedostatak novca za opremanje predstavništava i instaliranje opreme, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Evropska komisija će u maju objaviti izveštaj o tome koliko je Srbija napredovala u ispunjavanju uslova iz Mape puta za stavljanje na “belu šengensku listu”, odnosno pre nego što Ministarstvo spoljnih poslova završi obaveze određene Akcionim planom.

Miodrag Sresta, izvršni direktor Grupe 484, kaže za "Danas" da probijanje rokova ipak neće uticati na izveštaj Evropske komisije jer je za eksperte Evropske komisije bitno da su uspostavljene procesi koji su neophodni za ispunjavanje uslova za ukidanje viza.

Vladimir Todorić, direktor Pravnog foruma, takođe misli da to kašnjenje neće imati uticaj na Evropski komisiju, jer će pitanje vizne liberalizacije na kraju ipak biti politička odluka.

Prema njegovim rečima, ipak se može očekivati da Srbija dođe na “belu šengensku listu” do kraja ove ili početkom sledeće godine, jer je to jedino što bi EU sada mogla da nam ponudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: