Važnost dobrih odnosa

Odnosi sa susedima za Hrvatsku su postali važni posle slovanačke blokade pristupanih pregovora sa EU, a ekonomska kriza zemlju primorava na sardnju sa Srbijom.

Izvor: B92

Petak, 20.03.2009.

01:19

Default images

Politički analitičar iz Zagreba Davor Đenero za B92 kaže da je Hrvatska konačno shvatila da je njen interes da Srbija što pre uđe u proces evropskih integracija, kao i da u budućoj regionalnoj infrastrukturi ne treba tražiti nikakav oblik liderstva.

Đenero ističe da se u Hrvatskoj u poslednjih nekoliko godina vide pomaci kada je u pitanju tretman srpske zajednice.

“Polako se među političkom elitom stvara kritična masa onih koji su svesni da pitanje povratka srpskih izbeglica i uređenja srpskog pitanja nije samo stvar manjinske, već i razvojne politike” naglašava on.

Đenero objašnjava da bez povratka pripadnika srpske zajedice koji su izbegli, a još uvek su radno aktivni, nema mogućnosti revitalizacije velikog dela hrvatske teritorije koji je danas prazan i na neki način isključen iz društvenog razvoja.

Dobri odnosi sa susedima za Hrvatsku su dobili posebno na težini posle slovanačke blokade pristupanih pregovora Hrvatske sa Evropskom unijom.

Stvaranje evropskog savezništva Srbije i Hrvatske važno je upravo kako bi zemlje regije dobile neku sigurnost da im se neće dogoditi slična blokada, a koristi će Hrvaskoj kako bi pokazala Briselu da ima dobro odnose sa susedima.

Učinci normalizacije su najvidljiviji na ekonomskom planu. Hrvatske kompanije su otvorile svoja predstavništva u Srbiji, a robna razmena iznosi gotovo milijardu dolara, a upravo hrvatski turistički radnici nadaju se da će srpski gosti spasiti ovogodišnju turističku sezonu u hrvatskoj kojoj preti globalna ekonomska kriza.

U cilju poboljšanja privredne saradnje između Hrvatske i Srbije u Beograd sa Sanaderom dolazi delegacija predstavnika najjačih hrvatskih energetskih firmi kao što su Ina, Hrvatska elektroprivreda, Janaf i Plinakro koji će sa privrednicima iz Srbije pokušati da
pronađu zajedničke energetske interese.

Hrvati pozivaju turiste iz Srbije

Oigledan znak da je finansijska kriza zahvatila i jadransku obalu jeste to što su Hrvati počeli otvoreno da zovu turiste iz Srbije, piše "Njujork tajms".

List dodaje da je finansijska i privredna kriza prisilila Hrvate da prvi put posle rata, nakon raspada Jugoslavije, za pomoć u spasavanju turizma mole Srbe, prenosi slovenački portal 24ur.com.

"Njujork tajms" piše da su Istra i Dalmacija prošlog meseca poslale svoje predstavnike na sajam turizma u Srbiji, a da su se pri tome čula podbadanja da su Hrvati zbog krize zaboravili da su im Srbi neprijatelji.

Goran Štrok, vlasnik hotelskog lanca "Jadranski luksuzni hoteli", za "Njujork tajms" je rekao da je "došlo vreme da se konačno istorijske zamere stave na stranu", dodavši da je nedopustivo i da se ne sme zaboraviti ono šta su uradili Slobodan Milošević i drugi srpski političari, ali i da je rat završen i da "ne možemo promeniti to ko je naš sused".

Štrok je rekao i da su Srbi dobri ljudi i da želi da vidi srpske turiste u Dubrovniku.

Slovenački portal navodi da je u Hrvatskoj već neko vreme veoma aktuelna tema pitanje ovogodišnje turističke sezone, kao i da se Hrvatska boji pada broja turista, zbog čega je već preduzela neke mere kojima želi bar da ublaži uticaj krize.

Udruženje hrvatskih putničkih agencija već je upozorilo da će biti nužno da se smanje cene svega što Hrvatska nudi turistima, pre svega istakavši previsoke cene hotelskih usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: