Protest zbog posete Sanadera

Dolazak hrvatskog premijera Ive Sanadera u Beograd obeležio je i protest građana ispred zgrade Vlade Srbije, kao i negativne reakcije pojedinih političara.

Izvor: B92

Petak, 20.03.2009.

16:03

Default images

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da Hrvatska ne zaslužuje nikakve odnose sa Srbijom, osim kurtoaznih i diplomatskih. Nikolić je osudio dolazak premijera Hrvatske Iva Sanadera u Beograd i pozvao aktuelnu vlast da "prestane sa ponižavanjem Srbije".

Nikolić je rekao da je Hrvatska proterala Srbe i da ne čini ništa da se Srbi vrate svojim kućama.

"Jednog dana kada Hrvatska dokaže da je postala demokratska zemlja, ne tako što će sinoć Stipe Mesić da podeli jednom pravoslavnom svešteniku i nekom Srbinu nekakva nazovi odlikovanja Hrvatske, nego tako što će to biti zemlja u kojoj će se u njoj sigurno moći da žive, rađaju se srpska deca, kada starci slobodno budu živeli na svojim ognjištima i kada mladi Srbi, koji to žele, budu mogli da se vrate i žive normalno, onda ćemo možda o nečemu razgovarati sa Hrvatskom”, kaže Tomislav Nikolić.

Nekadašnje Nikolićeve stranačke kolege iz Srpske radikalne stranke, sa bedževima "Sloboda za Šešelja", bile su među nekoliko desetina građana koji su protestovali ispred Vlade Srbije u momentu kad je Sanaderu priređen svečani doček.

Oni su rekli da protest nije organizovan i da su se samoinicijativno okupili, ali većina njih je nosila bedževe sa likom Šešelja i natpisom "Stop haškoj tiraniji", a među njima je i funkcioner Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović. Okupljeni su razvili veliki transparent na kome piše "Priznajte Republiku Srpsku Krajinu".

“Naš protest se više odnosi ne na Sanadera, mi razumemo njegove interese, iako je i on bivši Srbin. Naš protest je usmeren prema jednoj izdajničkoj politici koju vodi rukovodstvo ove zemlje”, kaže jedan demonstrant.

"Došao sam na protest protiv NATO-a. Sve su to ‘natovci’ i on je ‘natovac’”, rekao je drugi učesnik skupa.

Protest je, inače, organizovala takozvana Vlada Republike Srpske Krajine u progonstvu i Udruženje Krajšnika. Premijer pomenute vlade, inače poslanik radikala Milorad Buha smatra da je potpuno realno da deo teritorije Hrvatske ponovo pripadne Srbima.

"Ako je Hrvatska priznala Kosovo bez pravnog osnova, bez osnova u međunarodnom pravu, po istom osnovu treba ova vlada da prizna Republiku Srpsku Krajinu, prostor u kome je srpski narod živeo od pamtiveka i po tom osnovu trebalo bi na bazi reciprociteta da se prizna Republika Srpska Krajina”, kazao je Buha.

Ipak, ideje iz devedesetih godina nisu čuli ni hrvatski premijer ni premijer Srbije jer policijske snage demonstrantima nisu dozvolile da priđu zgradi Vlade Srbije, niti u blizinu dvorišta gde je priređen svečani doček za hrvatsku delegaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: