Topolanek: Nove gvozdene zavese

Premijer Češke Mirek Topolanek kritikovao je Holandiju da blokiranjem integracija balkanskih zemalja u EU, narušava principijelne ideje evropske zajednice.

Izvor: B92, Beta

Petak, 13.03.2009.

01:19

Default images

"Uvođenje novih gvozdenih zavesa, barijera i zidova je put u pakao. Zapadni Balkan je deo Evrope u kome je EU žalosno zatajila. Dozvolila je da se rat razbukti do nivoa bez presedana, kakav nije viđen od Drugog svetskog rata", upozorio je premijer Topolanek, čija zemlja trenutno predsedava EU.

Češki premijer je upozorio da bi Unija sebi ponovo stvorila problem kada ne bi postepeno integrisala zapadni Balkan, insistirajući istovremene da se poštuju postavljeni kriterijumi.

"To nije samo stav Češke, to je većinski stav u EU", odgovorio je Topolanek na pitanje da li je Češka u sporu sa Holandijom i onim članicama Unije koje osporavaju pristupne prespektive Albanije, Crne Gore i Srbije.

Češki premijer upozorio je da taj proces pristupanja balkanskih zemalja neće biti lak, niti da je automatski, ali da je "učlanjenje zapadnog Balkana jedini put koji vodi napred".

Mirek Topolanek podsetio je da rezerve nekih zemalja EU i njihovih građana prema daljim proširenjima predstavljaju na neki način za njega lično i uvredu.

"Češka je ušla u EU pre svega pet godina. Pred vratima su brojni narodi koji su takođe stradali u totalitarnim režimima a ipak veruju u iste vrednosti kao i mi. Šta to nama daje pravo da im sada mi makar ne pružimo šansu", zapitao je Topolanek.

Đelić: Britanija za Srbiju u EU

Božidar Ðeliæ (FoNet, arhiv)
Potpredsednik vlade Božidar Đelić izjavio je da je u britanskom parlamentu dobio snažnu podršku evropskim integracijama Srbije.

Đelić je, posle sastanka sa Komitetom britanskog parlamenta za spoljne poslove, naglasio da su mu članovi tog tela rekli da će od kolega iz holandskog parlamenta zatražiti da deblokiraju put Srbije u Evropsku uniju.

“Ono što je prema meni još važnije, to je da će se određeni članovi tog komiteta sastati sa holandskim kolegama i zatražiti od njih da odblokiraju put Srbije u EU, jer znamo da je taj parlament onaj koji daje naređenja Ministarstvu spoljnih poslova Holandije i koji daju veto na implementaciju našeg sporazuma sa Evropom”, kazao je on.

Značaj širenja EU na Balkan

Šefovi diplomatija Slovenije i Italije uputili su pismo ministrima spoljnih poslova članica EU u kojem su ukazali na značaj širenja Unije na zapadni Balkan.

Pismo je upućeno s ciljem da podstakne nove rasprave o toj temi na predstojećim sastancima ministara spoljnih poslova EU.

Slovenički i italijanski ministar, Samuel Žbogar i Franko Fratini, u pismu su ukazali i na važnost liberalizacije viznog režima sa državama zapadnog Balkana i pozvali na politički konsenzus koji bi omogućio da se, uz ispunjavanje uslova koje svim zemljama postavlja Evropska komisija, vizni režim što pre uprosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: