Ubijen predsednik Gvineje Bisao

Predsednika Gvineje Bisao Žoaoa Bernarda Vijeiru ubili su vojnici nekoliko sati pošto je ubijen načelnik generalštaba te zapadnoafričke zemlje.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 02.03.2009.

01:10

Default images

"Vijeira je odbio da napusti rezidenciju kada su diplomate iz ambasade Angole došle da odvedu njega i njegovu suprugu na bezbedno mesto", izjavio je Rojtersu Sandži Fati, penzionisani pukovnik vojske i blizak saradnik ubijenog predsednika. Vojska te zapadnoafričke zemlje saopštila je da je situacija u zemlji pod kontrolom i obećala je da će poštovati demokratske institucije

Kako je ranije izvestio Rojters, iz pravca zgrade generalštaba u Bisaou čula se pucnjava iz automatskog oružja i eksplozije. U napadu na tu zgradu sinoć je ubijen načelnik generalštaba, general Batista Tagme Na Vai, kada je grupa naoružana raketnim bacačima napala sedište oružanih snaga i uništila deo zgrade. U napadu je, prema izveštajima, ranjeno i nekoliko oficira. Gvineja Bisao, bivša portugalska kolonija, poprište je čestih napada i građanskih sukoba.

Početkom januara komanda oružanih snaga te zemlje saopštila je da su pripadnici vojske zaduženi za bezbednost predsednika Vijeire pucali na sada već pokojnog načelnika generalštaba, koji je kritikovao predsednika.

Poslednjih godina bezbednost Gvineje Bisao, jedne od najsiromašnijih zemalja sveta, ugrožena je i delovanjem narko-kartela iz Kolumbije, koji njenu teritoriju koriste za krijumčarenje kokaina.

Za sada nema drugih izveštaja koji bi potvrdili ubistvo Vijeire, naveo je Rojters, pozivajući se na AFP, koji je preneo izjavu portparola vojske Zamurua Indutua.

Afrička unija: Gnusan čin

Afrička unija pozvala je političke lidere Gvineje Bisao da se okupe oko legitimnih funkcionera te zapadnoafričke države, nakon što su ubijeni predsednik i načelnik Generalštaba te bivše portugalske kolonije.

Ubistvo predsednika Žoaoa Bernarda Vijeire i generala Batista Tagme Na Vaija kukavički je i gnusan čin, ocenio je predsednik Komisije Afričke unije Žan Ping, preneo je Rojters.

U saopštenju Afričke unije navedeno je da su već inicirani kontakti sa regionalnim liderima u vezi sa načinima rešavanja novonastale situacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: