Tužilac: Biće ispitani i ministri

V.d. republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović kaže da će biti ispitani svi koji imaju saznanja o odavanju službene tajne o slučaju Miladina Kovačevića.

Izvor: Beta, Politika

Četvrtak, 26.02.2009.

00:50

Default images

"Novinar se ispituje kao lice koje ima neko saznanje. Neće ovde samo novinar biti ispitan, biće ispitani svi, od činovnika do ministara u Vladi, kad se pojavi potreba i sumnja da su to mogli da urade. U Vladi radi mnogo ljudi, a s druge strane novinar je jedan, bilo je logično da krenemo od novinara", rekao je Radovanović za “Borbu“.

On je rekao da Tužilaštvo nema nikakve loše namere prema novinarima i da je tu da štiti "i novinare, ali i Vladu, odnosno državni interes".

Radovanović je rekao da je policija dobila dva naloga i da postupa po njima i dodao da država mora da sazna ko je to uradio.

"Ovo je jedan vrlo ozbiljan i komplikovan slučaj i moramo da napravimo ozbiljan plan kako ćemo to raditi. Policija ima ne jedan nego dva naloga. A imaće i precizna uputstva koje još radnje treba da uradi", naveo je on.

On je kazao da se oba naloga "odnose na istu priču sa istim ciljem" i da zbog istrage ne može da govori o detaljima.

"Ne bi ni bilo ovakve priče da se nije sve publikovalo", naveo je Radovanović.

On je rekao da je direktor policije Milorad Veljović od njega dobio zahtev da se prikupe informacije kako bi se otkrilo ko je odao službenu tajnu i da nijedan policajac nije dobio nalog da uđe u redakciju “Borbe“.

"Ja prvi put čujem da su ušli u Borbu, ja sam mislio da su oni samo javili da će da dođu... To što su došli kod vas je bezobrazluk, odakle im uopšte takva ideja i ko ih je ovlastio da idu bilo gde," rekao je on.

Dnevni list “Borba“ objavio je 19. februara, a drugi mediji preneli, da je Vlada Srbije odlučila da plati milion dolara odštete porodici američkog studenta kojeg je Kovačević pretukao u SAD. List je naveo da je ta odluka proglašena državnom tajnom.

Šutanovac: Nisam bio na sednici vlade

Ministar odbrane Dragan Šutanovac negirao je navode da je on omogućio obelodanjivanje podataka o pregovorima koji se vode povodom afere Kovačević, koji su označeni kao službena tajna. "Optužbe koje su iznesene ovih dana na moj račun apsolutno su netačne, a u kojoj su meri zlonamerne govori činjenica da nisam uopšte bio prisutan na sednici vlade na kojoj je doneta odluka, jer sam tog dana imao u gostima ministra odbrane Portugala", izjavio je Šutanovac "Politici".

"Više od osam godina bavim se bezbednošću u Srbiji, prvo kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, pa kao predsednik Odbora za odbranu i bezbednost i ministar odbrane i dolazio sam u posed velikog broja državnih tajni. Nikada mi na pamet nije palo da bilo koju državnu tajnu zloupotrebim ili da je iskoristim u političke svrhe", istakao je on.

Šutanovac smatra da je afera Kovačević nastala "jedino i isključivo zbog neodgovornog ponašanja vicekonzula Igora Miloševića koji je, u ime države Srbije, omogućio Miladinu Kovaceviću da pobegne iz SAD".

On je rekao da "nadležne službe moraju aferu da ispitaju do kraja i da napokon počnu da se kažnjavaju oni koji zloupotrebljavaju zakon".

Šutanovac je ocenio da je žalosno što i posle devet godina od demokratskih promena u Srbiji nije uspostavljeno zakonodavstvo po kome mediji moraju da odgovaraju adekvatno za iznošenje neistina, optužbi i presuda prema pojedincima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: