Zabrana fotografisanja "bobija"

U Velikoj Britaniji stupio je na snagu zakon kojim je zabranjeno fotografisanje policajaca, tzv. "bobija", kao i kraljičine garde izvan Bakingemske palate.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2009.

01:00

Default images

Na osnovu nove mere, kojom je dopunjen zakon o terorizmu, fotografisanje predstavlja krivično delo. Cilj propisa je da spreči teroriste u prikupljanju podataka o policiji i pripadnicima jedinica za borbu protiv terorizma. To je izazvalo burna reagovanja profesionalnih fotografa, ali i amatera koji su nedavno demonstrirali ispred sedišta Skotland jarda u Londonu.

Zbog načina na koji je sročena, zabrana je podložna širokom tumačenju, što može da dovede neobaveštene turiste i fotografe koji rade svoj posao u situaciju da budu tretirani kao potencijalni teroristi.

Pit Marej, predsednik britanskog sindikata novinara, kazao je da je, kako stvari stoje, dovoljno da reporter na nekoj fudbalskoj utakmici ili manifestaciji napravi snimak na kojem se vidi policajac da bi odgovarao pred zakonom.

On, takođe, strahuje da bi policija, pozivajući se na nov propis, mogla da zabrani reporterima da snimaju demonstracije i protestne marševe i time ih onemogući da slikom dokumentuju ponašanje policije prema demonstrantima.

Skotland jard je pokušao da smiri situaciju navodeći da će se fotografisanje policajaca smatrati krivičnim delom samo u "ekstremnim okolnostima".

"Propis štiti ljude koji se nalaze u prvim redovima borbe protiv terorizma. Da bi bile okarakterisane kao krivično delo, informacije moraju biti takve da mogu da se koriste kao pomoć teroristima", saopštilo je britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: