Valjevo: Grafit protiv Roma

U Valjevu se na fasadi jedne kuće u blizini romskog naselja Bair pojavio grafit "Stop ciganskom teroru".

Izvor: B92

Utorak, 17.02.2009.

23:25

Default images

Kako su javili lokalni elektronski mediji, grafit je ispisan ćirilicom, a potpisala ga je organizacija Nacionalni stroj. Slučaj je prijavljen policiji, koja je obavila uviđaj, a romski aktivista Zlatko Kostadinović rekao je novinarima da ne veruje da je u pitanju "dečija šala".

Kostadinović je kazao da Romi u Valjevu žive od 19. veka i da nikada nisu imali ozbiljnijih problema.

On se nada da će i na ovaj incident "zarad dobrih odnosa biti stavljena tačka" tako što će policija i pravosudni organi uraditi svoj deo posla.

Prilikom nedavno organizovanog okruglog stola "Dekada Roma u Valjevu i Kolubarskom okrugu" ocenjeno je da "rezultati ostvareni u Valjevu mogu biti obrazac unapređenja društvenog života Roma, posebno u oblasti obrazovanja i zdravstvene zaštite".

Nacionalni stroj je na poslovnoj zgradi u blizini Osnovne škole "Nada Purić" ispisao i grafit "6.000.000? Holokaust je laž", a valjevska policija se nije oglasila povodom grafita uperenih protiv Roma i Jevreja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: