Interesovanje za organsku hranu

Povećano interesovanje za organsku hranu otvara mogućnost za zaradu poljoprivrednicima siromašnih zemalja, saopštila Agencija UN za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2009.

00:58

Default images

UNCTAD procenjuje da će globalna vrednost prodaje sertifikovanih organskih proizvoda 2012. godine dostići 67 milijardi dolara, u odnosu na 46 milijardi dolara 2007. i 23 milijarde dolara 2002. godine, prenosi Rojters.

Prodaja organskog voća, povrća, žitarica, jaja i mesa - proizvedenih bez veštačkih đubriva i pesticida - beleži poslednjih godina znatan rast zahvaljujući tvrdnjama da je takva hrana zdravija, boljeg ukusa i da se njenom proizvodnjom nanosi manja ekološka šteta nego kad su u pitanju konvencionalni prehrambeni proizvodi.

UNCTAD navodi da bi farmeri iz zemalja trećeg sveta, koji se često bezuspešno bore sa svojim subvencionisanim i tehnološki znatno bolje opremljenim kolegama iz Evrope i SAD, mogli da profitiraju na proizvodnji i izvozu organske hrane.

Studije obavljene u Africi, Aziji i Južnoj Americi pokazale su da organski farmeri više zarađuju od poljoprivrednika koji se bave tradicionalnom poljoprivredom, što nije čudno s obzirom na to da je organska hrana skuplja od konvencionalne za 30 do 200 odsto.

U Africi, gde na poljoprivrednom sektoru radi 57 odsto zaposlenih, a on u izvoznom prihodu ima udeo od svega 11 odsto, uslovi za organsku poljoprivredu su naročito povoljni.

Ova proizvodnja najbolje se organizuje na malim poljoprivrednim posedima, a u Africi su takva imanja u većini. Osim toga, rizik od preorijentacije na takvu proizvodnju je mali, a fiksne investicije, ako ih uopšte ima, jesu minimalne.

U Africi je smešteno između 20 i 24 odsto svetskih organskih farmi, a mogućnosti za njihovo omasovljenje su ogromne, naročito s obzirom na činjenicu da se trenutno koristi samo oko 14 odsto obradivog zemljišta tog kontinenta, koje je procenjeno na 184 miliona hektara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: