Ponedeljak, 15.12.2008.

01:32

Irački novinar gađao Buša cipelama

Irački novinar nazvao je američkog predsednika Džordža Buša "psom" i gađao ga cipelama na konferenciji za novinare sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Oproštajnu posetu Iraku kao predsednik Amerike Buš je iskoristio za potpisivanje sporazuma sa iračkim premijerom koji podrazumeva povlačenje američke vojske do kraja 2011. godine. Usred konferencije, novinar je ustao i doviknuo Bušu na arapskom: "Ovo je oproštajni poljubac od iračkog naroda, psu!", pre nego što je bacio cipele u njegovom pravcu.

Jedna, pa druga cipela, proletele su tik iznad Bušove glave, koji se izmakao. "To mi ne smeta", rekao je Buš, pozivajući prisutne da sednu posle incidenta koji je izazvao pravu pometnju u sali.

Pripadnici bezbednosnih službi hitro su skočili na novinara koji se borio i vikao i izvukli ga iz kancelarije iračkog premijera, gde je konferencija održana, javile su agencije.

Bezbednosna služba iračkog premijera novinara je zadržala na ispitivanju, a on je podvrgnut i testu na drogu i alkohol.

Istovremeno, iračka TV stanica Al Bagdadija pozvala je na hitno oslodađanje reportera, a danas je hiljade Iračana izašlo na ulice iračkih gradova zahtevajući njegovo oslobađanje.

Drugi irački novinari izvinili su se u ime kolege Muntazira al-Zaidija, sa televizijske stanice Al Bagdadija, koja emituje program iz Kaira.

U arapskoj kulturi bacanje cipela znakje velikog nepoštovanja.

Izveštači nazivaju taj čin simboličnim jer su Iračani bacali cipele i njima udarali statuu Sadama Huseina u Bagdadu pošto je on svrgnut s vlasti, u angloameričkoj intervenciji 2003. godine.
Buš je uspešno eskivirao cipelu (Beta)
Džordž Buš je na konferenciji rekao da potpisani dokument predstavlja čvrstu osnovu, ali da u Iraku "još ima mnogo posla da se uradi".

"Ja sam ovde da podržim sporazum o bezbednosti i povlačenju američke vojske, kao i da podsetim na naše prijateljstvo i spremnost da krenemo dalje", rekao je Buš.

"Pomoć narodu Iraka, stvaranje slobodnog društva i naša borba nije bila laka, ali je bila neophodna za sigurnost američkog i iračkog naroda, kao i za mir u celom svetu", rekao je Buš.

Buš je dodao da rat u Iraku još uvek nije završen.

Američka vojska počeće sa povlačenjem u 2009. godini, a period do 2011. godine, kada je planirano da se vojne jedinice u potpunosti izmeste, trebalo bi da se iskoristi za treniranje iračke vojske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: