Završen protest u Prištini

Oko pet hiljada Albanaca protestovalo je danas u Prištini protiv plana od šest tačaka za rekonstrukciju međunarodne misije na Kosovu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 19.11.2008.

13:15

Default images

Sa albanskim i novim kosovskim zastavama, kličući Oslobodilačkoj vojsci Kosova i parolama protiv UNMIK-a, oko 5.000 ljudi demonstriralo je tačno u podne protiv plana od šest tačaka za rekonstrukciju međunarodne misije na Kosovu, kojim se predviđa da UNMIK zadrži kontrolu nad policijom i carinama na severu Kosova i u ostalim većinski srpskim sredinama južno od reke Ibar.

Mreža od 30 nevladinih organizacija na Kosovu, predvođena pokretom "Samoopredeljenje", organizovala je protest protiv "nametanja uslova za razmeštanje Euleksa".

Demonstranti su nosili parole "Ne planu Ban Ki Muna od šest tačaka", "Suverenitet, nezavisnost, sloboda", "UČK" i druge. Protest je održan pod motom "Svi protiv plana od šest tačaka Ban Ki Muna o Kosovu".

Demonstranti su naveli da taj plan ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet, jer on vodi podeli Kosova, po kojoj bi, kako je istakla predsednica Mreže kosovskih žena Igbale Rugova, jednu trećinu kosovske teritorije kontrolisale paralelne srpske strukture, odnosno Srbija.

“Ne želimo više da budemo eksperiment. Kosovo više nije eksperiment, Kosovo je država”, rekla je Igbale Rugova.

I ostali govornici su naveli da je protest sazvan da bi se reklo snažno “ne” planu od šest tačaka.

Obraćajući se učesnicima na kraju protesta, lider pokreta “Samoopredeljenje” Aljbin Kurti, najavio je seriju demonstracija protiv plana od šest tačaka širom Kosova.

Protest je protekao mirno i bez incidenata. Mirnom odvijanju demonstracija pomogla je i odluka policije da pre početka demonstracija blokira saobraćaj u centru grada.

Najbrojniji protest "Samoopredeljenja"

Kurti govori na protestu (Beta)
Učesnici protesta okupili su se najpre ispred Narodne biblioteke. Kolonu koja se zatim kretala centralnim prištinskim ulicama predvodio je lider "Samoopredeljenja" Albin Kurti i njegovi saradnici, a na čelu su se nalazili i rudari "Trepče", koji su nosili rudarsku zastavu.

To je najbrojniji protest koji je do sada organizovao pokret "Samoopredeljenje". Osim Kurtija, niko od političkih lidera Kosova nije učestvovao u demonstracijama.

Albin Kurti smatra da Kosovu nije potrebna misija Evropske unije, već da Vlada Kosova treba da ima ingerencije na čitavoj teritoriji.

"Međunarodno prisustvo na Kosovu ne treba sa sobom da nosi izvršnu vlast, menja zakone ili ministre. Njihovo prisustvo treba da bude savetodavno", rekao je Kurti pre protesta.

"Neprihvatljivo je da UN i Srbija ne priznaju Kosovo, ali da razgovaraju o Kosovu. Tako da ovde imamo principijelan problem. Sva pitanja koja su u dokumentu o šest tačaka tiču se kosovske vlade i kosovskih institucija", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: