Otpušteno 400 radnika TRZ-a

Oko 400 radnika Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) u Čačku otpušteno je sa posla. Obezbeđen socijalni program, kažu u Ministarstvu odbrane.

Izvor: B92

Nedelja, 02.11.2008.

02:01

Default images

Otpušteni radnici rekli su da je polovina zaposlenih u Zavodu, odnosno oko 400 radnika, u petak, 31. oktobra "bez najave i objašnjenja" dobila pisanu naredbu da se udalje sa radnog mesta i da razduže alat. Kako je rečeno agenciji Beta u Ministarstvu odbrane, TRZ je vraćen ministarstvu zbog sanacije i sprečavanja daljih gubitaka, a za višak radnika obezbeđen je socijalni program.

Radnici su naveli da im je prilikom uručenja "naredbe o udaljavanju sa radnog mesta" rečeno da će za 15 dana dobiti rešenja o prestanku radnog odnosa i radne knjižice, kao i da su im "nagoveštavane otpremnine".

Među otpuštenim radnicima su i invalidi, kao i oni koji imaju po 36 godina radnog staža.

Radnici kažu da se u TRZ-u odavno pričalo o reorganizaciji firme i smanjenu broja radnika, kao i da će višak radnika dobiti otpremnine, ali da se oni o tome nisu izjašnjavali, kao i da im to niko od rukovodstva nije zvanično objasnio i obećao.

Plata visoko kvalifikovanog majstora u TRZ-u je 20.000 dinara, a radnici navode i da su poslednjih pet godina primali 80 odsto od plate zbog izgradnje toplane u Zavodu koja je uništena za vreme NATO bombardovanja.

Radnici kažu da toplana još nije završena i da se u TRZ-u i dalje greju na peći "bubnjare".

TRZ je vojno-dohodovna ustanova čija je osnovna delatnost, kako se navodi na sajtu Zavoda, tehničko održavanje i generalni remont sredstava borbene tehnike, uključujući i odgovarajuće pripadajuće sisteme, agregate i uređaje.

Ministarstvo: Obezbeđen socijalni program

Za zaposlene u TRZ-u i u još tri vojno-dohodovne ustanove koji su višak obezbeđen je socijalni program, kao i isplata zaostalih plata i otpremnina.

Kako je agenciji Beta rečeno u Ministarstvu odbrane, Vlada Srbije odlučila je da četiri od 13 vojno-dohodovnih ustanova - "Moma Stanojlović", TRZ Čačak, Vojna štamparija i Vojnoprojektni biro - budu vraćene Ministarstvu odbrane radi sanacije i sprečavanja daljih gubitaka.

Odluka je, kako je navedeno, doneta u skladu sa procesom reformi i u cilju snaženja sistema odbrane.

Kako je navedeno, te vojno-dohodovne ustanove su dugovale, pre svega, zaposlenima i dobavljačima, a neke od njih su time ugrožavale održavanje borbenih sredstava vazduhoplovstva i kopnene vojske Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: