Uhapšeno 25 osoba zbog pranja novca

U akciji MUP-a uhapšeno je 25 osoba iz više gradova za koje se sumnja da su preko tzv. fantomskih i neregistrovanih firmi prali novac. Za četiri osobe se traga.

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2008.

10:18

Default images

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pripadnici Uprave kriminalističke policije Jagodine, u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom i poreskom policijom, uhapsili dvadeset pet osoba, dok se za četiri osobe, kako je saopšteno, intenzivno traga.

Hapšenja su usledila zbog osnovane sumnje da je ta grupa tokom 2007. i 2008. godine izvršila krivična dela zločinačkog udruživanja, zloupotrebe službenog položaja, primanja i davanja mita, pranja novca, falsifikovanja službene isprave i poreske utaje.

MUP saopštava da je grupa na taj način pribavila imovinsku korist od preko 3.000.000 evra i oštetila budžet Srbije za više od 1.250.000 evra.

"Ova organizovana grupa je pod unapred dogovorenim uslovima tokom 2007. i 2008. godine organizovala otkup sekundarnih sirovina i kupovinu druge robe za gotov novac, sačinjavanjem neistinitih isprava - ulaznih faktura, kao nabavku od peračkih preduzeća 'Gradeks inženjering' Beograd, 'VJV' Smederevska Palanka, 'Genezis' Novi Sad i 'Mark edu' Novi Sad i drugih", saopštio je MUP.

Novac stečen od prodaje prisvojili su za sebe i druga fizička lica, izvlačenjem u gotovom novcu ili prodajom robe na crno preko preduzeća ''Jezero'' D.O.O. Kragujevac, ''Eurovela'' DOO Jagodina, STR ''GL'' i ''GL marketi'' Niš, ''Autoeuro'' Niš, SR ''Pobeda'' Striža-Paraćin, STR "Petrović trans" Davidovac-Paraćin, STR "Real Stamnica" Petrovac na Mlavi, STR "Tanja Milatovac" Žagubica, ''Oli dionis'' Šabac, saopštio je MUP.

Pored toga, članovi grupe su osnivali i koristili peračka preduzeća ''Askont'', ''Daspo'' i ''Damako trejd'' iz Jagodine, radi izvlačenja gotovine uplaćene od većeg broja preduzeća sa područja Srbije i na taj način, zloupotrebom službenog položaja i poreskom utajom, pribavljali su korist za sebe.

Zatim su vršili konverziju, prenos ili sticanje imovine članovima organizovane grupe, pranjem novca. Policija saopštava da nastavlja rad na tom slučaju.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je hapšenje sprovedeno nakon višemesečnog rada operativaca MUP-a, koji su prikupili osnovne dokaze da je ta grupa izvršila više krivičnih dela.

Kako B92 saznaje, hapšenja u vezi sa ovim slučajem nisu okončana. Inače, kod jednog od uhapšenih pronađeno je preko 100 hiljada evra.

Niko od danas privedenih nije do sada bio poznat široj javnosti.

Veljović: Biće još ovakvih akcija

Direktor policije Milorad Veljović ranije je rekao za B92 da je hapšenje sprovedeno nakon višemesečnog rada operativaca MUP-a, koji su prikupili osnovne dokaze da je ta grupa izvršila više krivičnih dela.

"Ta grupa je na taj način oštetila budžet Srbije za više od 1.250.000 evra. Ovom jutrašnjom akcijom pokazali smo još jednom spremnost policije i drugih državnih organa da se obračuna sa organizovanim kriminalom", rekao je Veljović.

"U narednim akcijama, a biće ih vrlo brzo, to ćemo potvrditi još jednom", najavljuje Veljović. Prema rečima direktora policije, najviše uhapšenih je iz Jagodine, među kojima su organizatori grupe, dok su u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Paraćinu i Smederevu uhapšene osobe za koje se sumnja da su pomagale u pranju novca.

Ukoliko želite da dobijate najvažnije vesti na svoj mobilni telefon, pošaljite poruku START VESTI na broj 5888.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: