Slovenac osumnjičen za Srebrenicu

Među još desetoricom osumnjičenih za genocid u Srebrenici jeste i Slovenac Franc Kos. Živi pod novim identitetom u Srpskoj.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2008.

07:14

Default images

Tužilaštvo u Sarajevu je, na osnovu saslušanja svedoka u Haškom tribunalu, uložilo zahtev za otvaranje istrage protiv desetorice osumnjičenih za genocid u Srebrenici, među kojima je i Slovenac Franc Kos.

Ime Franca Kosa pojavljuje se u zapisnicima svedočenja pred Haškim tribunalom, javila je slovenačka POP TV, koja dodaje da je veći broj svedoka u svojim izjavama teretio Franca Kosa za napade na civile tokom rata u BiH.

Iz zapisnika se vidi da je Franc Kos vodio Bijeljinski vod, koji svedoci terete za ubistva više stotina ili čak i hiljadu muslimana u Srebrenici. Prema rečima svedoka, Franc Kos je bio poznat pod nadimkom Slovenac ili Žuća.

Informaciju da je među osumnjičenima za genocid i slovenački državljanin za POP TV potvrdila je i policijska uprava u Celju, kao i celjsko tužilaštvo, koje već proučava slučaj sumnje da je Franc Kos počinio zločin u Srebrenici zajedno sa državljanima BiH i Srbije.

Istovremeno je potvrđeno i da je Franc Kos promenio identitet i da, pod drugim imenom, živi u Republici Srpskoj. Slovenački medij dodaje da Franc Kos ne dolazi u Sloveniju, zbog čega je malo mogućnosti da bi se protiv njega u Sloveniji poveo krivični postupak za zločin genocida, za koji je u Sloveniji zaprećena kazna od 10 do 30 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: