Sindikat zatvara škole?

Uprkos novim najava prosvetnog sindikata Vojvodine o štrajku, u Sindikatu obrazovanja Srbije najavljuju nomalan početak školske godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2008.

13:01

Default images

Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine najavljuje da će "zatvoriti sve škole" u Vojvodini ako Ministarstvo prosvete pošalje naredbe u vezi sa nastavom. Istovremeno, u Sindikatu obrazovanja Srbije navode da nema razloga za štrajk jer su problemi u vezi sa platama otklonjeni.

"U slučaju da 1. septembra u školama bude primenjena i jedna od mera iz dopisa školskih uprava, 2. septembra ćemo održati sednicu glavnog odbora sindikata na kojoj ćemo doneti odluku o zatvaranju svih škola u Vojvodini", naveo je predsednik sindikata Miodrag Protić u pismu ministru prosvete Žarku Obradoviću. Protić je dodao da će u tom slučaju jedini krivci biti ministar prosvete i načelnici školskih uprava.

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine je naveo da u škole, pred početak školske godine, stižu obaveštenja o zabrani spuštanja predmetne nastave u niže razrede, o zabrani otvaranja odeljenja sa manje od 15 učenika i gašenju postojećih malih odeljenja.

"Svi direktori koji su dobili nalog da ne formiraju neko odeljenje ili da ne spuste nastavu ili da zatvore neko odeljenje ne smeju izvršiti takvu naredbu, nego su dužni da skrenu pažnju ministru ili načelniku školske uprave da je njihova naredba nezakonita", istakao je Protić.

Dodao je da su direktori škola, ako ministar ili načelnik budu insistirali na izvršavanju takvih naredbi, dužni da pismeno odbiju izvršenje naredbi i da o pritiscima obaveste najbliži pravosudni organ.

Protić je naveo da sindikat traži da u predstojećoj školskoj godini ne bude promenjen način formiranja odeljenja i da "spuštena nastava ostane i sledeće školske godine", a da eventualne promene uslede od školske 2009/2010. godine.

Spuštena nastava podrazumeva da u trećem i četvrtom razredu osnovne škole nastavu iz likovne i muzičke kulture i fizičkog vaspitanja izvode profesori predmetne nastave.

Protić je naveo da je to dozvoljeno i Zakonom o osnovnoj školi.

"Pošto Ministarstvo prosvete ništa nije uradilo na donošenju plana racionalizacije broja zaposlenih i mreže škola i jer ne postoji nikakav socijalno-ekonomski program za zaposlene u obrazovanju, zahtevamo da odmah otpočne rad na tim područjima", istakao je Protić.

Protić je pismo uputio i vojvođanskom sekretaru za obrazovanje Zoltanu Jegešu, kao i direktorima osnovnih i srednjih škola i Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Pavlović: Neće biti štrajka

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović saopštio je da će školska godina početi 1. septembra i da objektivno nema razloga za štrajk.

Pavlović je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da su problemi, nastali oko isplate julske plate, otklonjeni u dogovoru sa Ministarstvom prosvete i reprezentativnim sindikatima i da će zaposleni kojima je isplaćena niža julska zarada biti obeštećeni prilikom isplate avgustovske plate, u septembru.

On je naveo da Sindikat obrazovanja Srbije zahteva od Ministarstva prosvete i Ministarstva finansija da se realizuje Protokol potpisan 11. decembra 2007. godine.

Tim protokolom je predviđeno da se osnovica za obračun plata zaposlenih u obrazovanju poveća od plate za septembar za pet odsto, a zatim od oktobarske plate za dodatnih pet odsto.

"Republički odbor je zadužio Predsedništvo Sindikata obrazovanja Srbije da prati realizaciju Protokola i da ukoliko se ne postigne dogovor i ne potpiše Aneks protokola, u oktobru izvrše sve neophodne pripreme i aktivnosti za organizovanje štrajka", kazao je Pavlović.

On je ocenio da za povećanje plata ima para u budžetu i istakao da bi trebalo izvršiti racionalizaciju zaposlenih u prosveti.

Prema njegovim rečima, u prosveti je višak 2.146 zaposlenih, što državu na mesečnom nivou košta 123 miliona dinara.

"U toku školske godine treba da se utvrdi potreban broj zaposlenih i da se za one koji su višak obezbede socijalni programi, kao i da oni koji su ispunili uslove za penziju odu u penziju uz simboličnu otpremninu", kazao je Pavlović.

On je kazao i da su započeli pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika.

Pavlović je rekao da je zadovoljan izborom Radivoja Mitrovića i Tinde Kovač Cerović za državne sekretare u Ministarstvu prosvete jer je reč o ljudima iz struke.

On je naveo da je jučerašnjoj sednici Republičkog odbora prisustvovao i državni sekretar Radivoje Mitrović koji je izneo stav da je potrebno imati dugoročan koncept za razvoj obrazovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: