Gruzija oslobodila ruske vojnike

Gruzija je saopštila da je oslobodila četiri ruska vojnika iz sastava mirovnih snaga koje je privela pod sumnjom da prevoze oružje bez ispravne dokumentacije.

Izvor: B92

Sreda, 18.06.2008.

10:37

Default images

Gruzijski zvaničnici juče su prvo javili da su uhapsili 14 ruskih vojnika, ali su kasnije naveli da se radi o četvorici. "Sinoć, posle ispitivanja, sva četiri ruska vojnika su oslobođena", rekao je agenciji Rojters Šota Utijašvili iz gruzijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Gruzija će im, takođe, vratiti kamion, ali oružje će zadržati dok se ne obavi istraga, kada će se odlučiti šta dalje da se radi, rekao Utijašvili.

Ruski vojnici uhapšeni su blizu separatističke gruzijske oblasti Abhazije, gde Rusija ima mirovne snage od kraja rata 1990-ih. Rusija optužuje Gruziju da želi da izvrši napad na tu oblast, što Tbilisi odbacijue i tvrdi da Moskva namerava da anektira Abhaziju.

Medvedev: Nedopustivo provociranje

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev ocenio je da hapšenje četvorice ruskih mirovnjaka u gruzijskom pobunjeničkom regionu Abhaziji predstavlja "nedopustivo provociranje", javljaju agencije.

"Medvedev je ocenio da su nedopustive provokacije prema ruskim mirovnjacima", piše u saopštenju Kremlja koje je prenela agencija Rojters, nakon razgovora Medvedeva i gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija.

Kremlj dodaje da je Sakašvili, kako javlja Frans pres, "obećao rasvetljavanje celog događaja".

"Dvojica šefova država su izrazila uverenje da je neophodno da ostanu u kontaktu u cilju rešavanja postojećih problema i razvoja bilateralnih odnosa", piše na kraju tog saopštenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: