Teške optužbe na račun lekara

Italijanske vlasti započele su istragu povodom skandala vezanog za bolnicu Santa Rita u Milanu, gde su navodno lekari bez razloga operisali ljude samo da bi više zaradili.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.06.2008.

01:37

Default images

Kako se veruje, takve operacije dovele su do smrti petoro starijih pacijenata, prenose agencije. Istražitelji su otkrili postojanje zavere u koju je umešano 14 lekara i vlasnik klinike, nakon presretanja telefonskih razgovora. Medicinski dosijei zaplenjeni na klinici takođe su falsifikovani da bi opravdali operacije, pokazala je istraga.

U protekle dve godine, 88 pacijenata bilo je podvrgnuto nepotrebnim operacijama, naveli su tužioci, koji procenjuju da je ilegalno stečeni profit na milanskoj klinici dostigao iznos od oko 2,5 miliona evra.

Istraga je utvrdila da su obično pacijenti oboleli od tuberkuloze operisani kao da imaju tumor na plućima.

Bar petnaest žena je ostalo bez dojke zbog sumnji na rak, iako bi biopsija bila dovoljna da se utvrdi jesu li obolele.

Ako se pokaže da su svi navodi optužbe tačni, onda ćemo biti suočeni sa stravičnim kriminalom, izjavio je predsednik regiona Lombardije Roberto Formigoni.

Istražitelji su naveli da je od ključnog značaja bilo prisluškivanje telefona kako bi se razotkrila zavera, što je dodatno rasplamsalo spor u Italiji koji okružuje planove vlade da ograniči takvu formu nadzora i praćenja.

Premijer Silvio Berluskoni više puta je kritikovao istražitelje zbog onoga što je on nazvao "prekomernom upotrebom" prisluškivanja telefona, precizirajući da bi to trebalo ograničiti na istrage vezane za mafiju i terorizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: