DS: Izbori mogu dovesti Srbiju u EU

Boris Tadić je izjavio da su predstojeći izbori 11. maja izuzetno važni jer mogu Srbiju da dovedu do konačnog članstva u EU.

Izvor: B92, Beta

Subota, 29.03.2008.

11:22

Default images

Predsednik Demokratske stranke je prisustvovao zvaničnom početku kampanje liste "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu gde je zajedno sa funkcionerima G17 Plus i Srpskog pokreta obnove razgovarao sa građanima.

On je istakao da ono što u reformskom smislu može da se uradi u naredne četiri godine na putu Srbije ka EU je odlučujuće i dodao da zemlja može ostvariti puno članstvo u EU između 2012. i 2014. godine.

Predsednik DS-a i predsednik Srbije istakao je da ideja nije ulazak u EU sam po sebi već da naše društvo liči na evropska društva jer je to model koji treba dostići.

"Evropa nije raj na zemlji. EU je organizacija država i naroda u kojem su neki problemi - istorijski, tehnološki, problemi razvoja i pojedinačnog čoveka rešeni na najbolji mogući način. Evropa ima i svoje mane. Ne očekujem da će Evropa popločati put do našeg članstva lakim koracima", naveo je on.

Dodao je da treba očekivati mnogo problema, ozbiljnih prepreka i napora ali sa druge strane EU pruža zaštitu vitalnih interesa svakog građanina a ne samo države.

On je dodao da je DS spremna da posle izbora razgovara sa onim strankama koje prihvate pet ključnih principa i istakao da DS od tih principa neće odustati.

Mićunović o koalicijama

DS može ući u koaliciju sa SPS-om, DSS-om i LDP-om ako prihvate pet principa na kojima DS insistira, kaže Dragoljub Mićunović.

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke i prvi na listi "Za Evropsku Srbiju - Boris Tadić" kazao je za list "Danas" da saradnja sa Demokratskom strankom Srbije ostaje kao opcija pod uslovom da stranka Vojislava Koštunice prihvati isto što i kada je formirana sadašnja vlada ali da ne traži mesto premijera.

"Trenutna politika DSS-a vodi dobrim delom ekonomskoj izolaciji ili bar slabljenju ekonomskih veza sa najrazvijenijim zemljama, bez kojih Srbija kao da nema dovoljno vazduha. O Kosovu možemo imati slične ciljeve u smislu očuvanja teritorijalnog integriteta zemlje, ali različite metode za ostvarenje tog cilja", ocenio je Mićunović.

Dodao je da je moguća i postiborna koalicija sa LDP-om ako se slože oko pet ključnih principa.

Mićunović je kazao da lično nema afiniteta za postizbornu koaliciju sa SPS-om jer ta stranka mora da obavi neke "političke istorijske rezove" ali je dodao da socijalisti mogu da daju većinsku podršku, što su već činili.

Prema njegovim rečimna, ako SPS nema negativan stav prema Haškom tribunalu i evropskim integracijama, "onda u nekoj široj koaliciji može se i s njima razgovarati".

Pitanje kandidata DS-a za budućeg premijera u stranci se još nije postavilo ali postoji nekoliko ljudi koji taj posao mogu da obavljaju, rekao je Mićunović.

Ocenjujući rad tehničke vlade, on je naveo da jedan njen deo želi sve da svede na akciju Ministarstva za Kosovo i ono što se dešava na severu Kosova, a da drugi deo pokušava da okonča nedovršene poslove, koji su za građane "životna pitanja".

"Na spoljnopolitičkom planu vidimo stav koji je od početka zasnovan na želji da očuvamo teritorijalni integritet ali, nažalost, sredstvima za koja ne verujem da mogu da dovedu do tog cilja. Nijedna od ovih zemalja koje su priznale nezavisnost neće povući tu odluku, a biće i novih koje će to učiniti", naglasio je on.

Prema rečima Mićunovića, sve je nezivesniji cilj ka kojem stremi spoljna politika Vlade Srbije i da bi bilo dobro stvoriti uslove za nastavak pregovora uz dinamičniju i ofanzivniju politiku usmerenu prema glavnim akterima.

"Moramo da razgovaramo sa SAD i EU da bismo zaštitili to što može da se zaštiti, pre svega mislim na građane i spomenike, zatim na status severnog dela Kosova i na položaj Srba u enklavama. Ali, sva politika ne može da se svodi samo na to pitanje", ocenio je on.

Đilas: Ispunjena obećanja, a ne prazne parole

Na predizbornoj konvenciji Demokratske stranke u Obrenovcu, potpredsednik ove partije Dragan Đilas rekao je lako držati patriotske govore i nositi bedž Kosovo je Srbija, ali da je znatno teže ispuniti ono što se obeća u predizbornoj kampaniji.

Đilas je građane obrenovaca pokušao da ubedei zašto treba da glasaju baš za listu „Za evropsku Srbiju“:

"Kad vam obećam da će vodovod doći ovde sledeće godine da bude prikačen u svaku kuću, kada obećam da će obdanište ovde, kada obećam most da ćemo napraviti i ovaj put da ćemo zaista rehabilitovati, onda znajte da će tako da bude. E zbog toga treba da glasate za listu koju ja vodim, a ne zbog velikih patriotskih poruka, zbog busanja u grudi i zbog nekih sjajnih reči koje ćemo mi ovde da izgovorimo", kazao je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: