Na današnji dan, 28. mart

Rođeni Laplas i Gorki, umrli Rahmanjinov, Ajzenhauer i Šagal, završen Španski građanski rat, osnovan Boljšoj, nađeno telo Stambolića.

Izvor: B92

Petak, 28.03.2008.

07:55

Default images

1749. Rođen francuski astronom, matematičar i fizičar Pjer-Simon Laplas. Istakao se radovima na polju nebeske mehanike, a čuvenu hipotezu o nastanku Sunčevog sistema, poznatu kao Kant-Laplasova teorija, objavio 1796.

1776. U Moskvi osnovan Boljšoj teatar, veliki teatar opere i baleta, po ugledu na onaj u Sankt Peterburgu, u kom su od četrdesetih godina XVIII veka izvođene operske predstave.

1800. Parlament Irske usvojio zakon o ujedinjenju Irske sa Engleskom.

1811. Umro srpski prosvetitelj, pisac, filozof i pedagog Dositej Obradović, prvi ministar prosvete Srbije, jedna od najznačajnijih i najuticajnijih ličnosti u Srbiji krajem XVIII i početkom XIX veka. Svojim delima propovedao i branio evropske građanske ideje, utemeljene na modernim racionalističkim i prosvetiteljskim filozofskim pravcima.

1868. Rođen ruski pisac Maksim Gorki, koji se smatra utemeljivačem socijalističkog realizma u ruskoj književnosti. Imao značajnu ulogu u političkom i kulturnom životu Sovjetske Rusije i 1934. postao prvi predsednik Sovjetskog udruženja pisaca. Umro 1936.

1881. U Beču je potpisana "Železnička konvencija", o izgradnji pruge Beograd-Niš. Pruga duga 243,5 kilometara izgrađena je 1884, a uz finansijsku pomoć stranih konzorcijuma u Srbiji. Do 1890. izgrađeno 1.060 kilometara pruge, do austrougarske, bugarske i turske granice.

1930. Dva najveća turska grada, Konstantinopolj i Angora, dobili nove nazive, Istanbul i Ankara.

1939. Republikanska vojska predala Madrid snagama generala Franka, čime je okončan Španski građanski rat. Franko 1. aprila objavio kraj rata koji je trajao 986 dana i odneo više od milion ljudskih života.

1941. Britanske pomorske snage u Drugom svetskom ratu nanele teške gubitke italijanskoj mornarici u bici kod rta Matapan.

1941. U nastupu depresije, engleska književnica Virdžinija Vulf izvršila samoubistvo. Ubraja se u najznačajnije engleske romanopisce XX veka.

1942. Britanci iznenadnim napadom mornarice, avijacije i kopnenih snaga uništili francusku luku Sen Nazar, u kojoj su bili usidreni nemački ratni brodovi.

1943. Na Beverli hilsu, u Kaliforniji, SAD, umro ruski kompozitor i pijanistički virtuoz Sergej Rahmanjinov, autor čuvenih klavirskih koncerata i "Rapsodije na Paganinijevu temu". Rođen u Rusiji 1. aprila 1873, emigrirao u SAD 1918.

1945. SAD priznale Vladu Demokratske Federativne Jugoslavije.

1969. Umro američki general i državnik Dvajt Dejvid Ajzenhauer, vrhovni komandant savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu u Evropi, komandant NATO-a od 1950. do 1952. i predsednik SAD od 1953. do 1961.

1970. U zemljotresu koji je razorio turski grad Gediz i okolna sela u zapadnoj Anadoliji poginulo najmanje 1.100 ljudi.

1973. Američki glumac Marlon Brando odbio da primi Oskara za glavnu ulogu u filmu "Kum", a na ceremoniju dodele nagrade poslao indijansku glumicu Sačin Litlfeder, da opiše patnje američkih Indijanaca.

1985. Umro francuski slikar rusko-jevrejskog porekla Mark Šagal. Mimo svih likovnih formi i eksperimenata koji su obeležili XX vek uspeo da izgradi originalan individualan likovni izraz. Ilustrovao La Fontenove basne, Gogoljeve "Mrtve duše", Bibliju, oslikao svod Pariske opere, sinagogu u Jerusalimu, zgradu Ujedinjenih nacija i uradio vitraže u katedrali u Mecu.

1989. U Beogradu proglašeni amandmani na Ustav Srbije, kojima su pokrajinama oduzeti mogućnost veta na ustavne promene u Srbiji i deo zakonodavne, upravne i sudske funkcije. Revizija Ustava na Kosovu praćena masovnim demonstracijama Albanaca. U sukobima s policijom poginula 22 demonstranta i dva policajca.

1994. Umro francuski dramski pisac rumunskog porekla Ežen Jonesko, tvorac Antiteatra i jedan od najznačajnijih autora Teatra apsurda.

2001. U Demokratsku Republiku Kongo stigao prvi kontingent Plavih šlemova, sa zadatkom da ojača prisustvo UN u toj zemlji posle građanskog rata.

2002. U 95. godini umro holivudski režiser i scenarista Bili Vajlder, dobitnik šest Oskara, od 20 nominacija.

2003. Na Fruškoj gori, u Vojvodini, nađeno telo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, otetog krajem avgusta 2000. Policija uhapsila četiri pripadnika raspuštene Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, osumnjičene za to ubistvo.

2003. Sa ostrva Tanegašima, Japan u kosmos lansirao svoje prve špijunske satelite, koji će toj zemlji omogućiti nezavisnost u prikupljanju podataka, uključujući praćenje kretanja severnokorejske vojske. Japan se ranije oslanjao na obaveštajnu službu SAD-a.

2004. U Švajcarskoj umro britanski glumac, scenarista, pisac, režiser i producent Piter Justinov. Dobitnik Oskara za epizodne uloge u filmovima "Spartak" i "Topkapi".

2005. U snažnom zemljotresu koji je pogodio zapadnu obalu indonežanskog ostrva Sumatra poginulo više od 1.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

18 h

Podeli: