Pregovori o imenu Makedonije

Grčka je saopštila da je spremna da započne pregovore, zasnovane na novom predlogu UN, oko zvaničnog naziva Makedonije.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 22.02.2008.

07:46

Default images

Spor oko imena Makedonije skoro dve decenije dovodi do tenzija između Skoplja i Atine. "Upravo su date direktive grčkim diplomatama da obaveste medijatora Ujedinjenih nacija Metjua Nimica da je grčka vlada, nakon dugih analiza, predložila promene zasnovane na njegovom predlogu", izjavio je portparol grčkog ministarstva inostranih poslova Jorgos Kumucakos.

Grčka ne prihvata ime Makedonija jer može da implicira pretenzije na severnu grčku provinciju, koja se isto tako zove i time da dovede do destabilizacije regiona.

Nekoliko grčkih listova pišu da u predlogu koji je Nimic izneo u utorak u Atini postoji pet mogućih novih naziva za Makedoniju: Demokratska republika Makedonija, Ustavna republika Makedonija, Nezavisna republika Makedonija, Republika Gornja Makedonija i Republika Nova Makedonije.

Grčka preti vetom za prijem u NATO

Grčka je danas zapretila da će uložiti veto na članstvo Makedonije u NATO, ako do samita zapadne vojne alijanse, 2. aprila u Bukureštu, ne bude postignut kompromis oko imena.

"Bez obostrano prihatljivog rešenja ta zemlja neće biti pozvana da uđe u Alijansu", rekao je premijer Kostas Karamanlis u parlamentu.

Posrednik Ujedinjenih nacija u sporu Makedonije i Grčke o imenu makedonske države Metju Nimic, u utorak je u Atini ponudio novi predlog za rešenje problema, čiji detalji još nisu objavljeni.

Prema pisanju makedonskih medija Nimic Skoplju predlaže ime "Demokratska Republika Makeodnija" koje bi se koristilo u bilateralnim odnosima sa Grčkom.

Skoplje prihvata da promeni ime za bilateralne odnose s Grčkom, a da u međunarodnim organizacijama i u odnosima sa ostalim zemjama koristi ustavno ime "Republika Makedonija".

Grčka se protivi tom stavu zbog čega je najavila veto na ulazak Makedonije u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: