Tadić u Turskoj

Predsednici Srbije i Turske Boris Tadić i Abdulah Gul nadaju se da će se obe zemlje što pre naći u Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2007.

18:18

Default images

Tadić je u razgovoru s turskim kolegom akcenat stavio na ekonomsku saradnju i naveo kako je uveren da će i posle sutrašnjeg susreta privredne delegacije, koju predvodi, s turskim kompanijama biti nađen zajednički interes za što veće investicije u srpsku privredu.

Prva zvanična poseta Tadića Turskoj ima za cilj napredak u bilateralnoj, ekonomskoj, kulturnoj i vojnoj saradnji dve zemlje. Gul je rekao da će ta poseta dati podsticaj ekonomskim i trgovinskim odnosima Turske i Srbije.

"Turska i Srbija su važne zemlje u ovom regionu, a Tadić je lider s vizijom i to je vredno pažnje i značaja", rekao je Gul na konferenciji za novinare.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, predsednici su se složili da je za Kosovo potrebno naći mirno rešenje koje će stabilizovati region. Tadić je obavestio Gula o toku pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije i dodao da je Srbija voljna da se pregovori nastave kako bi se postiglo kompromisno rešenje.

Upitan koji je stav zvanične Ankare o Kosovu i Metohiji, Gul je rekao da je Turska balkanska zemlja i da se sva dešavanja tiču i te države. On je rekao da je želja Turske da svi problemi budu rešeni na miran način, tako da se stabilnost u regionu ne dovode u pitanje. "Turska će podržati svako rešenje koje za krajnji rezultat ima mir i stabilnost u regionu", kazao je Gul.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: