Tajna služba o novinaru i Kusturici

Tajna služba Čehoslovačke nadgledala mnoge Jugoslovene u toj zemlji u vreme komunizma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2007.

11:04

Default images

Rukovodioci Registra predmeta bivše tajne službe u Pragu su poslanicima Skupštine Srbije, koji su nedavno bili u poseti češkim kolegama, pokazali dosijee iz 1974. u kojima se pominju Ljubomir Rajnvajn, dopisnik Tanjuga iz Praga, i režiser Emir Kusturica, tada student Filmske akademije.

Rajnvajn je bio dopisnik Tanjuga iz Varšave od 1956. do 1959, a iz Praga od 1963. do 1966. Emir Kusturica, jedan od "praških đaka" jugoslovenske kinematografije, među kojima su Goran Marković, Rajko Grlić, Goran Paskaljević, Lordan Zafranović i Srđan Karanović, diplomirao je režiju na Filmskoj akademiji u Pragu 1978.

Obojica se pominju u spisima tajne službe Čehoslovačke u dosijeu koji nosi oznaku SI-00905/02-5-74/482 i ima šifru Jadran.

Saradnici Registra izdvojili su spis Jadran i istragu o rušenju aviona Jata u Češkoj u januaru 1972. Jadran sadrži 39 stranica izveštaja o kretanju Rajnvana, s detaljima poput vremena odlaska u toalet u jednom restoranu, do kupovine teniskih reketa.

U posebnom izveštaju pomenut je i Emir Kusturica, student Filmske akademije, koji se jednom prilikom sastao s Rajnvanom. U izveštaju su navedeni opis Kusturice, njegovo kretanje tog dana i kratki biografski podaci.

Tajna služba Čehoslovačke je nadgledala i mnoge druge Jugoslovene koji su bili tih godina u toj zemlji, saopštili su predstavnici Registra predmeta bivše tajne službe, koju je opsluživalo oko 60.000 saradnika.

Najveći deo predmeta čine dosijei građana Čehoslovačke i emigriranata. Tu su i fotografije, prislušni materijal, razne stvari koje su oduzimane od građana, pisma zatvorenika i zatočenika koji su pisali svojim najbližima, ali koja im nisu nikad bila uručena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: