"SAD bi priznale nezavisno Kosovo"

SAD spremne da priznaju nezavisnost Kosova ako u SB UN ne bude dogovora o statusu. Oštre reakcije iz Srbije.

Izvor: B92, Beta

Subota, 08.09.2007.

14:04

Default images

Predstavnik Stejt departmenta Kurt Voker izjavio je da "svi moraju da preuzmu odgovornosti za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu, a ako Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost SAD će priznati tu nezavisnost, kao što će, verujem, učiniti i drugi, pošto je to jedino rešenje za Balkan", rekao je on.

Agencija Frans pres navodi da je to prvi put da neki zvaničnik SAD javno potvrdi tu poziciju, koju su, kako navodi agencija, zvaničnici te zemlje do sada samo nezvanično pominjali.

"Mi se, ipak, nadamo da će se to desiti uz što veći stepen dogovora i, ako je moguće, u okviru SB UN, kako bi se dobila što veća međunarodna podrška stabilnom rešenju na Balkanu", rekao je Voker.

Vlada: Politika SAD ugrožava integritet Srbije

Vlada Srbije: Ugrožavanje
Reagujući na izjavu zvaničnika SAD, premijer Srbije je u saopštenju naveo da ta izjava ugrožava suverenitet Srbije. Vlada Srbije je upozorila Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da je teritorijalna celovitost Srbije ugrožena posle najava zvaničnika SAD.

"Vlada Srbije očekuje da će SB UN, saglasno ovlašćenjima, preduzeti odgovarajuće mere da suverenitet i teritorijalni integritet Srbije zaštiti od politike sile SAD i da će SB UN obezbediti poštovanje rezolucije 1244", navodi se u saopštenju premijera.

Ostale reakcije

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da je najava SAD opasna jer može izazvati podele u EU i negativno uticati na pregovarački proces, ali sumnja da će administracija SAD ići do kraja jer bi mogla da ugrozi odnose sa EU.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović ocenio je da izjava Vokerova izjava destabilizuje proces i obezvređuje napore pregovaračke trojke da se dođe do kompromisnog rešenja.

Portparol premijera Kosova Avni Arifi saopštio je danas da Vlada Kosova pozdravlja izjavu Vokera i ističe da to nije prva i jedina takva izjava. "Znamo da je i predsednik SAD Džordž Buš jasno stavio do znanja da pregovori o Kosovu ne mogu trajati beskonačno, tako da tu izjavu vidimo i kao način završetka procesa utvrđivanja statusa Kosova", rekao je Arifi.

Demokratska stranka oštro se usprotivila izjavama o jednostranom priznanju nezavisnosti Kosova, naročito dok traje pregovarački proces, rekla je danas portparolka DS-a Jelena Marković. "Takve izjave podstiču ekstremizam i obesmišljavaju napore pregovaračkih strana", kaže ona.

Srpska radikalna stranka je osudila najave zvaničnika Stejt departmenta. "Sada je jasno da SAD nisu želele nikakve pregovore, kompromis i poštovanje međunarodnog prava, već su samo htele da postave konačan račun posle agresije na suverenu Srbiju 1999.", rekao je generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić.

"Pokušali su prvo da otmu Kosovo kroz SB UN, pa nije išlo, pa preko svojih prijatelja u Srbiji, pa ni tu nije išlo, pa će sada na kraju da pokušaju na najdrastičniji način brutalnom primenom sile, ali ja sam siguran da najveći deo čovečanstva to neće prihvatiti", kaže Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: