Subota, 08.09.2007.

14:04

"SAD bi priznale nezavisno Kosovo"

SAD spremne da priznaju nezavisnost Kosova ako u SB UN ne bude dogovora o statusu. Oštre reakcije iz Srbije.

Izvor: B92

"SAD bi priznale nezavisno Kosovo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

marsenije

pre 16 godina

E aj stvarno da ih sve preteknemo, i da mi srbi priznamo Kosovo. Osecam da bi bili svi zbunjeni ko curke. Kapiram da je kralj Pera posle prvog sv. rata dao hrvatima ne zavisnost, sada tamo mozda ne bi bio trg Bana Jelacica nego Perin trg. Ziveli.

Bruno Zgaga

pre 16 godina

Kosovo je vec osam godina nezavisno,pa ne vidim drugog resenja osim ozakonjenje sadasnjeg stanja,da ne bi vise nasi ljudi placali kosovski dug, ako tamo nemamo nikakve suverenosti.Taj narod ne zeli da bude u sastavu Srbije, imaju svoju skupstinu, vladu, predsednika, policiju i medjunarodni suverenitet, pa nisam upoznat,s ta mi trazimo vise tamo...

Daddy

pre 16 godina

Evo ovo je Srbija potpisala da bi prestalo bombardovanje...
“Uspostavljanjem trajnog prestanka neprijateljstva, ni pod kojim uslovima, bilo koje snage SRJ i Republike Srbije neće ući, ponovo ući, niti ostati na teritoriji Kosova ili u zoni kopnene bezbednosti odnosno zoni vazdušne bezbednosti, kako su opisane u tački 3, člana 1, bez prethodne izričite saglasnosti komandanta međunarodnih bezbednosnih snaga (Kfor)” - upravo ova odreba Prvog člana Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova uslovila je povlačenje jedinica Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije iz južne pokrajine.

tuli köln

pre 16 godina

Pa sta ima kosova sa neki drugim derzave (slovakia, gercka, rumenia,spania)tamo nisu billi masakra kao u kosovu , kosova nece vise pod serbske rezima da zivi ne moze ,sad mora da bude gotovo za uvjek i da zivu na miru svi bez rata dosta su bili u bifse jugo.vec 20 godina koliko jertve

Istogasi

pre 16 godina

Odakle demokrati Kostunici tako ostar jezik u diplomatskoj komunikaciji sa zapadnim velesilama? Da li on glumi radikalsko-nacionalisticke vodje iz 90-ih? Je li njegovo secanje veoma kratkog dometa, ili je pak zaboravio redosled dogadjaja koji su bili kao uvertira za stradanja Srba krajem dvadesetog veka? Postovani komentatori, danas bi mogli da podsetimo bar nekoga iz aktuelne vlasti da je krajnje vreme za promenu pogresnog kursa koji trenutno vodi Srpska vlada u medjunarodnoj politici.

Istogasi

pre 16 godina

Neko rece “da je Srbija na mesto Anerike, da se ona tada ne bi mesala u unutrasnje stvari drugih zemalja”. Kada bi savremeni svet bio ustrojen onako kako pristalice Srpskog rezima zamisljaju i zele, onda bi svaka drzava mogla da radi sta god zeli sa stanovnistvom na svojoj teritoriji. Najcesci oblik rezima bio bi vojna hunta ili diktatura jednog lidera ili jedne partije. Istina i prave informacije bile bi stalno pod embargom. Demokratija bi bila zamrla. Nijedna zemlja ne bi bila odgovorna za progres i tehnoloski razvoj covecanstva. Cvetali bi razni oblici komunizma i pljustale bi radnicke parole na sve strane. Ceo svet bi blistao u crvenilu i lazi. Zato sva sreca sto ovaj Srpski rezim ili neki tamo iz Azije ili Latinske Amerike ne kreira svetsku politiku.

Panonski mornar

pre 16 godina

Mogli bi Ameri - onako k'o Velja, u paketu - i Vojvodinu da priznaju, cisto da nam ne propadnu oni Cankovi pasosi... :-)

Boris Tanaskov,Macedonia

pre 16 godina

Nista od toga.Kosmet ostaje srpski jer sada SAD nece moci da nade svoje sumisljenike u EU.E sad nece valjda SAD uspeti da dislociraju Kosmeta kod njih.Srpska vlada odlicno radi.

ivan

pre 16 godina

Ovakva izjava daje indikacije da se vlast u SAD pomirila sa time da nece moci progurati aneksiju Kosova kroz UN u dogledno vreme (t.j. za vreme Busovog mandata), a verovatno ni posle toga. Srbija se takvim vestima treba radovati i raditi na "pritiskanju dugmica" svih evropskih drzava koje muce muku sa separatistima.

Vojislav

pre 16 godina

Opasna i prljava politika preuređenja sveta po receptu kauboja se nastavlja, ali doći će vreme kada će i oni platiti ceh za sve svoje nepromišljene poteze i zlodela pričinjena mnogim narodima.

Misa

pre 16 godina

I Srbija je spremna da prizna nezavisnost Teksasa!
Ako Velika Britanija, Spanija i Italija priznaju nezavisnost Kosova, Srbija bi momentalno trebalo da prizna nezavisnost Irske, Baskije i Padanije.

Dr.

pre 16 godina

Vise puta cujem da ovde neko hoce da proglasi nezavisni Texas.Pa kakop mogu da proglase nesto sto narod koji tamo zivi nikad to ne bi uradilo.Pa ko je lud da zivi u siromasnom Mexicu.ako morate nesto da kazete protiv Amerike nadjite nesto sto se moze progutati.

just came

pre 16 godina

Ispasce na kraju da su Srbi bili u pravu sto su hteli da sacuvaju Jugoslaviju.
Okruzenje polako shvata da nisu Srbi ti koji izazivaju ratove nego nego "Ameri".

Oldboy

pre 16 godina

Chek, zasto bih ja ispastao za greske mojih roditelja? Ja nisam ucestvovao u dogadjajima koji su se desavali proslih decenija ali i pored toga se izvinjavam svima koji su tada bili povredjeni, naravno i svim albancima na kosovu (sto je mnogo vise od onoga sto su dobili razni moji prijatelji koji su kao deca proterani iz svojih domova). Koliko se ja razumem u neku pravdu, pocinioci zlodela se trebaju kazniti, a ne da se ista greska ili isto zlo ponovo cini nekom drugom. Hteo sam samo da kazem, Hey that's not fair...

Ivan

pre 16 godina

Čije stado toga je i ispaša!!! Zakoni prirode su najjači!! Kosovo odavno nije deo Srbije. I pre 1999. Kosovo je formalno bilo u Srbiji a suštinski ne. Nisu mi jasni Albanci, zašto se sekiraju kad je Kosovo odavno nezavisno od Srbije. A političari koji se bore za Kosovo, ako su dosledni u toj borbi neka odu da žive sa svojim porodicama na Kosovo, jer dela su jedno a priča i demagogija nešto drugo. Dragi političari, ostavite Kosovo na miru i bavite se životnim, suštinskim problemima u Srbiji!! Dosta je više demagogije, politikanstva, kriminala, privilegija. Ili će se u Srbiji nešto pokrenuti sa mrtve tačke ili ćemo svi kolektivno emigrirati pa nek vlastodršci ostanu sami sa sobom!

oliver

pre 16 godina

Stvari su u sustini vrlo jednostavne kad je rec o Kosovu: Kosovo ce biti nezavisno zato sto su Albanci spremni da ginu za nezavisno Kosovo,a Srbi nisu spremni da ginu za ostanak Kosova u Srbiji!To je cela prica i cela filozofija,svako ko kaze drugacije,ne govori istinu.Koliko bi se Srba iz Beograda recimo odazvalo pozivu na mobilizaciju i odlazak na Kosovo?HAjde probajte to da zamislite.Pa videli smo kako je to izgledalo 1999.godCim je zapretila opasnost od kopnene invazije,brze-bolje je potpisan Kumanovski sporazum.Jasno,da je usledila kopnena invazija,vise ne bi bilo pametnih selektivnih bombi,nego tepih i broj zrtava se ne bi merio hiljadama nego desetinama hiljada.Tako je i Vijetnam isterao Amerikance,ali uz 3 miliona mrtvih,1 milion vojnika i 2 miliona civila,dok su Amerikanci imali 58000 mrtvih vojnika.Samo se tako mogu pobediti Amerikanci,uz enormne zrtve. Posto ovde niko nije spreman za to,prica je zavrsena...

Nenad

pre 16 godina

Koliko se ja sjećam SAD su i Makedoniju priznale pod ustavnim imenom ali je zvanično i dalje FYR Macedonia jer se Grčka protivi imenu R. Makedonija.
Grci su se takođe bunili protiv te američke odluke ali je opet ostalo isto.
Potez srpske vlade bi mogao biti da kažu kako će dozvoliti Rusima izgradnju neke vojne baze u Srbiji. Baš me zanima kakva bi onda bila reakcija iz Washingtona.
Ovo sada što radi SAD je ništa drugo nego da iskoristi da napravi što više haosa po svijetu prije nego što dođe do multi polarizacije na svjetskoj političkoj, ekonomskoj i vojnoj sceni. Isto kao što je to nekada radila V. Britanija.

Dusan

pre 16 godina

Dobro je sto je konacno receno to sto nam je odavno bilo jasno. Sad je valjda i "realistima" jasno da su svi dosadasnji pregovori bili samo farsa i da Albanci samo igraju kako Amerikanci sviraju. Sto se mene tice ja vise ne gajim lazne nade da Amerikanci mogu da nam budu korisni prijatelji u bilo kojoj buducoj kombinaciji (ekonomija, NATO...). Stoga treba na ovo otvoreno odgovoriti i nazvati stvari pravim imenom. Ceo svet je vec dugo svestan da liberalni kapital ciji je glavni promoter americka drzava, terorise citav svet, duhovno, kulturno, ekonomski, ekoloski, izrabljivacki, potcenjivacki... Zlo je zaista u zamahu pod zastavom ove zemlje. Filozofija materijalizma se siri kao pozar svuda i odavno je zahvatila i nasu domovinu. To je i razlog zbog cega smo toliko razjedinjeni i nesrecni sa samima sobom. Treba otvoreno reci da ako je zlo doslo da otme, neka otme, ali to otimanje nece trajati vecno, i doci ce vreme kada ce se odnosi preokrenuti, a dotle treba da se posvetimo sopstvenom preporodu. Naravno ne sa sadasnjim politickim partijama, one su se sve do jedne pokazale neprincipijalne i zainteresovane vise za sopstvenu dobrobit nego naroda iz kog poticu. Zasto ici bilo gde i utopiti se u lazni materijalizam? Napravimo svoju kucu na svojoj zemlji ponovo od temelja, imamo puno znanja, samo nam je vera slaba (kao i crkva koja je predstavlja, ali to je samo jedna od osnova drustva koju treba istinski obnoviti). Dosta je bilo cekanja da nam pomoc stigne odnekle, vreme je da pokazemo svoju snagu, izdrzimo najgore, i spremimo se i ojacamo za vreme koje nepobitno dolazi (ovaj put sigurno necemo morati da cekamo 500 godina).

agim,usa

pre 16 godina

Posle ovakve izjave amerikanaca,svaka normalna i ozbiljna drzava bi prekinula diplomatske odnose sa amerikom.
Na ovom slucaju ovo se nece desiti!

Visar_KS

pre 16 godina

Ja cu samo jedno pitance vama gospodo: Sta bi Srbija uradila da je na mjestu SAD? Da li bi se ona borila za pravdu kao sto se borila 90-ih? Budite iskreni i pricajte to!!!

Danica

pre 16 godina

Realisti, je li vam drago? A da mi udjemo sto pre u NATO, jerbo tu nam je svetla buducnost, sto ova vest i potrvdjuje. Zar ne?
Medicina 21. veka je veoma uznapredovala, ali transplantaciju kicme jos niko nije izveo.

Fadilj

pre 16 godina

To se neće desiti.
Kao i ranije, i sada mislim da je najbolje da Kosovo proglasi jednostranu nezavisnost i da se to ne reši u SB. Naša pozicija nije dovoljno jaka sada, ali u budućnosti odnosi u svetu će se promeniti a to pitanje neće biti legitimno rešeno pa će uvek biti otvoreno. Samo napred USA!

Sasa

pre 16 godina

Oно што у предходних педесетак година нисмо умели сами да решимо морало је да нам се обије о главу.Нека су нам живи и здрави председник и премијер па нека га сами сачувају.

Srba

pre 16 godina

Ovako ostar stav SAD direktna je posledica agresivnog nastupa perjanika DSS . Neodgovornim i neodmerenim izjavama ponistili su sve napore os 2000 pa naovamo da se Kosmet zadrzi prvo kao deo SRJ sto i stoji u rezoluciji 1244, a sto aktuelna vlast nikad ne spominje, a onda su na diskratne najave podele reagovali ratnickim izjavama. Neodgovorni politicari unistili su Srbiju . Moraju da odu.

Marko

pre 16 godina

Da li to USA zele na taj nacin da se "oduze" svojim saveznicima iz dva velika Svetska rata - Srbima ?! Da li je to u znak zahvalnosti sto su najvise Srbi na ovim prostorima prolivali krv za stvaranje nove demokratske Evrope kroz dva velika rata ?! Mozda na taj nacin Amerika porucuje Srbima - "Hvala Vam sto ste u najtezim situacijama bili nasi saveznici".
Srbi to sigurno nikada nece zaboraviti !

Dragan M

pre 16 godina

Pед је да се ова агонија око Косова бар за неко дуже време, потребно за промену политичке и друге моћи у свету, ово питанје скине са дневног реда свакодневице у Србији. Бусањем у прса, ма колико се имало моралног права, ама баш ништа се не постиже. Свима, ама баш свима и свакоме је јасан овај најављен и дуго очекиван епилог. Стварно нам је потребно да се окренемо нама и животу око нас. Ово стање само погодује овим дневним, јефтиним политичарима Србије. Поткрадају нас, троше нам време, и младост и старост, и данас и сутра, гурају нам нежно прст у око...причајући о прошлости и квази садашњости. Понеко и грубо (Веља нпр., али не само он). Свашта се продаје ових дана (година) за политику и родољубље. Највећи тутумраци се за родољубљем заклањају, као и увек у историји уосталом. Уствари само диван начин да се запослимо, око, с обзиром на тренутак и реалност и наше и европске и светске ситуације, односе снага и могућности актера. Тако да је ова тема за сада беспоговорно некорисна, у ствари по наш народ штетна. Зашто? Зато што је нереална. Ето зато. Ко не разуме одговор, па тај и не треба да га разуме. Тај вероватно ништа не разуме, или ни неће да ишта разуме. Довољан му је мазохизам, под условом да нас све у њега увуче!
А прави, реалан, доступан живот око нас пролази.
Наши, такозвани, лидери и лидерчићи никако не схватају да је моћ код економски јаких, битних и са осталим светом повезаних. Зато и не виде да је било какво поновно уважавање Србије, па самим тим и њених проблема, тежњи ... повезано са економским растом Србије. Са њеном повезаношћу у оквиру оних који се питају (дакле НАТО и ЕУ). Додуше могу и неки други да се питају, али никад нама среће од тих није било, само штете. За разлику од њих, Запад само тражи лојалност и поштовање правила. Наш досадашњи проблем је управо везан за негирање претходног. Никад нисмо били ни део тог света, увек смо кокетирали са Истоком. Никад нисмо ни прихватили вредности Запада, а хтели би тамо. Хтели би да нас Они готиве. Зашто? Чиме смо то заслужили (изборили)?
Овако, Косово са албанским лидерима који уважавају, што милом што силом, ове реалности иду ка самосталности а потом и интеграција (читај развоју) у оквиру Уније и НАТО а Србија заостаје и заостаје.
Зашто би и ми сами хтели да будемо мазохисти своје садашњости и будућности? Зашто да желим живети у таквој квази држави, која мрзи све и свакога а очигледно, на иоле дуже стазе, мрзи пре свега себе и свој народ. И наравно, питање које лебди све више у нашој свакодневници: Какви то млади људи, каква то будућност Србије остаје у њој оваквој, када је око пола милиона најмлађих, тек свршених школараца са дипломама у џеповима отишло из Србије са жељом да се никада не врати?
Колико нас у дубини душе мрзи самог себе и завиди тим младима који су имали храбрости да оду, за разликуод нас. Да смо имали храбрости и одлучности пола нас не би остало! Сви сањамо потрошачко демократско друштво и нас у њему.

Popaj

pre 16 godina

Bravo za Amerikance! Jok, nego ce da mole Kostunicu i Putina da shvate da je 2+2=4. A mi jos jednom da stavimo prst na celo i da razmislimo (ako imamo cime) sta je bolje- da su nam saveznici Amerikanci ili Rusi. Ko nije nacisto, neka prvo pita Albance, pa Hrvate, a onda neka krene redom- Cesi, Poljaci, Madjari, Slovaci, Litvanci, Nemci, Italijani, Francuzi, Englezi, Japanci............ veeelika je lista i na njoj su apsolutno sve zemlje u kojima obivcan covek lepo zivi. Ima i onih u kojima nije tako, ali sve zemlje u kojima je srednja klasa vecina i u kojima ta srednja klasa lepo zivi, to su sve demokratske zemlje, saveznici SAD u kojima Rusija, Kina i ostali nemaju sta da traze.

Brana C.

pre 16 godina

I sad se stavite u poziciju pregovarackog tima iz Pristine. Sta oni uopste imaju da pregovaraju sa Srbijom. Proglasice nezavisnost. Priznace ih SAD i drugi sateliti i to je to. Znam da nam nije resenje u Rusiji, Kini i Indoneziji, ali meni uopste nije jasno kako dalje sa SAD.

AEROPAGITA

pre 16 godina

kada su ameriakci molili Slobodana Milosevića da bude prijatelj USA. i da ne cini ZLO sta cini sa albancima kosova ON Milosević hteo je da bude pametniji od amera i eto ti sada kako je srbija zavrsila.

RAFAEL

pre 16 godina

Kakve to veze ima sto ce SAD da priznaju KiM?Bez UN sva priznanja su trrrttt.I ja bi hteo da priznam mom komsiji da je kardinal,a i ostale komsije se slazu da ga tako proglasimo,ne svi,ali vecina...Tako da cemo obavestiti PAPU u Vatikanu da je Rudolf ovde kardinal.Ko pisne,jadna mu majka....Mi smo najjaci u celom kvartu.

Srbin iz dijaspore

pre 16 godina

Dakle, maske su pale, kao i sve price UN i rezolucijama, medjunarodnom pravu... Na zalost to je surova istina koju smo valjda i do sada znali i treba da se u skladu s tim i ponasamo. Potrebno je da nasa vlada racionalno i bez emocija uradi ono sto je najbolje za Srbiju i da spashava sto se spasti moze. Rat s celim svetom je odavno izgubljen.

Protiv rata po svaku cenu

pre 16 godina

Vecina u EU ce priznati nezavisno Kosovo. Priznace ga Nemacka,Francuska,Engleska,Holandija itd.
Srbija ne moze da udje opet u rat protiv ovakvih sila. Rusija nece vojno intervenisati na strani Srbije, jer je previse daleko i jer uopste ni nemamo nekakakv zvanican savez sa njima.
Drugim recima, najbolje bi bilo da se od Kosova na duzi period odustane, jer nam to nalaze real-politika, a politika je po definiciji umetnost moguceg, pa se sa tim treba pomiriti.
Ovo sto Srbija preti ratom u zadnje vreme nije dobro, jer Amerikanci se vec spremaju za rat sa Iranom koji samo sto nije poceo i vrlo su nervozni. Hajde jednom u istoriji da se Srbi ne guraju od pocetka da ginu kada se velike stvari desavaju u svetu.
Ne valja biti petao koji kukurice pre zore, a Srbi mnogo vole ovu ulogu kroz istoriju.
Toga se ja plasim u svemu ovome. Rusima odgovara da sire antiamericki i antizapadni front gde god mogu sada, al ajde da to jednom bude bez nas ako moze !

Mirko

pre 16 godina

Nije ovo prvi put u istoriji Srbije da velike sile odlucuju o njenoj sudbini. Koliko se secam iz istorije, srbima su uvek nudjena resenja protiv njenih interesa. I opet, po ko zna koji put, su Srbi dovedeni u poziciju "Bole rat nego pakt". Da li je bolje?

dilo-ch

pre 16 godina

Hvala SAD, hvala Voker a najvise havala Bush...To je pravo Resenje posto Albanci i Srbi moze da razgovaraju 100 Godina i nece moci das se Dogovaraju...Dobro ste vidjeli...

agim

pre 16 godina

Daj boze da se ovo dogodi jer dosta je ,pa nek za svagda srbija da se bavi svojim unutrasnjim problemima,a nas albancima pusti da zivimo u miru i slobodi.Samo Kosovo nezavisno je jedino resenje.

Alex

pre 16 godina

ja mislim da to je vrlo jasno, nema drugo osim nezavisnosti. Pa ljudi moj ako Kosovo bude nezavisnost, nije to kraj svijeta, mi cemo zivjeti opet zajedno.
Daj Boze samo da bude mir.

Dusan

pre 16 godina

Jos jedan od doaza da SAD nikoga ne pita ni zasta. Oni samo rade kako odgovara njima i njihovoj politici. Nadam se da ovaj put nece pravo podleci sili!

Istvan

pre 16 godina

"Ostar protest" srpskih politicara nije nista drugo do glasne, kolektivne dzepne grmljavine. Od nje naravno da nema nikakve vajde, ali se oni bar bolje osecaju.

nije vazno

pre 16 godina

NA ZAPADU NISTA NOVO . Ne shvatam zasto tako zustro reaguju srpski politicari protiv nezega sto se znalo od 1990 godine. JAKI regulisu svetski poredak kao odgovor na one JAKE koji su pokusali da unistavaju deo svog naroda .

Nada

pre 16 godina

Prvo, ovo i nije neka nova vest. Drugo, SAD ima dva (legitimna?) resenja da pokaze ko je gazda na zemaljkoj kugli i da ih neinteresuje ni UN, SB ili medjunarodno pravo: Ili je ugrozena drzavna bezbednost pa mora preventivno da intervenise hiljade kilometara dalje od svojih granica, ili je to uspostavljanja mira, slobode, demokratije i stabilnosti u neko regionu regionu. Ko to ne podrzava, kajce se i brzo primetiti da i u njegovoj kuci mora nesto da se uradi i prijateljski intervenise (zbog bezbednosti, mira, demokratije, slobode, ljudskih prava,...).

Porzellaneum

pre 16 godina

Jesu li Abanci deo te suverene Srbije od koje se Kosovo "otima"? Kako njih moze obavezivati ustav pri cijem donosenju nisu bili ni na birackom spisku!?
Nismo osudili zlocine, nismo pronasli ubice, nismo resili slucajeve raznih hladnjca i sl. i kako sad imamo pravo da se ljutimo!? Pokazali smo da ne umemo da upravljamo tom pokrajinom i zato i ne treba da upravljamo.

Sa druge strane, zasto se kod nas u Srbiji ostvarivanje prava izjednacava sa vlascu? Ko kaze da Srbima sa Kosova nece biti dobro?
Tako smo pricali i za Hrvatsku, da ce biti stratiste srpskog naroda, pa sada u redovima hrlimo da uzmemo hrvatske pasose i pobegnemo iz drage nam Srbije.

Onog trenutka kada smo pristali na prekrajanje granica po susednim republikama, bahato, oslobadjajuci cak i Dubrovnik, ne vodeci racuna o suverenosti, poceli smo da igramo igru u kojoj smo morali izgubiti. To je bio trenutak kada smo izgubili mnogo toga, pa i Kosovo.

Danasnja vlast nije mogla mnogo toga da uradi, mada nije apsolutno nista ni pokusala. Mogli su 2000. da se izvine abanskom narodu za zlocine pocinjene u ime drzave. Da materijalno obestete one koji su ostali zivi, da sudeci zlocincima isprave nepravdu nad onima koji nisu i posle toga iskreno pruzi ruku pomirenja Albancima i tada krene u pregovore o statusu.

Nasa vlast, ne da nije uradila to, vec nije ni spoznala gde smo pogresili. (A moram reci da nije ni narod.)

Oslanjajuci se na Rusiju, koja upravo u ovom trenutku trenira strogocu prema zapadu i pruza se mnogo vise nego sto joj jorgan dozvoljava, mi pravimo sledecu veliku gresku cije teske posledice tek treba ocekivati. Zato Srbi sa Kosova ne treba da se odjavljuju, a posebno ne da tuguju. Mnogo vise razloga za tugu imamo mi koji cemo biti i dalje u njoj. Samo ce nam trebati vremena da shvatimo.

Putuj Evropo!

Celtics

pre 16 godina

Ajde da i mi priznamo nezavistan Vermont (www.vermontrepublic.org)! Sto da ne?!
Sad malo ozbiljnije... ne smemo zaboraviti da je US priznala nezavisnost Taiwan-a, pa medjunardna zajendica nije reagovala kako su oni bas zamislila- doduse situacija je slicna ali nije totalno ista.

Mare,Sombor

pre 16 godina

Pa sta,naravno da je tako i da je oduvek tako bilo i bice.I Srbija bi isto tako radila da moze,nemojmo se zavaravati.Ali Srbija ne moze tako,I da imamo odgovornu elitu ti ljudi bi nasli nacina da zastite interese Srbije bez
konfrontacije sa najjacima.Ovako,oni su zloupotrebili ovakvu situaciju i jedino sto ih zanima jeste kako da izvuku sto vecu korist za sebe licno.Pitanje je samo koliko je ovaj narod naivan jer se prima na iste price koje su mu donele nesrecu i propast...

Konfucije

pre 16 godina

Srpska vlada je trebalo da da izjavu da zatrazi da otpocne povlacnje stranih trupa sa Kosova i ostalih kriznih zarista u svetu, Avganistana i Iraka. Jer nigde ne donose stabilnost vec samo podele i nesrecu.

nebitno

pre 16 godina

Kakva drskost i brzobrazluk i licemerje na kvadrat.
Mozete da pregovarate, ali samo ako je ishod kako mi hocemo.
A posle ce naravno reci kako Albanci imaju ocekivanja i sada ne smeju da ih iznevere, da ne izbije nasilje.
Ma treba bre da ponovo naprave onu rokadu sa radikalima, kao sto je bilo pred sastavljanje vlade, samo sada nek bude opasnost od obaranja vlade, pa ces da vidis. I zasto ova vlada ne koristi tu idealnu situaciju sa njima malo cesce?
Nije Amerika ni izbliza u istoj kozi kao sto je bila ni 99-te a ni kasnije. Niko je sada ne bi sledio u novom pohodu, ne posle blamaze sa oruzjem za siroku potrosnju. A ni ugled Srbije u svetu, hvala Bogu, nije ono sto je pre bio. Niko vise ne veruje da smo mi divljaci u srcu Evrope. Prema tome, neka nasi politicari iskoriste ovaj momenat.

marko

pre 16 godina

Ovakva pozicija Amerike je svima jasna odavno i ne vidim razlog za neko chudjenje, jer su sad zvanichno rekli ono shto godinama nezvanichno pominju. Jasno je da je ovo sve rezultat albanskih lobista i da je na taj nachin kupljena podrshka Amerike i nekih zemalja EU, koje su svakako najvece sile na svetu. Sa druge strane, nama ostaje podrshka Rusije po ovom pitanju ali je pitanje: dokle?? Amerikanci i deo EU ima veliku prednost, jer u ruci imaju Ahtisarijev plan, koji, iako vishe nije na tepetu u SB, moze da predstavlja argument pristalica nezavisnosti, jer oni imaju napisan koncept ovakve zamisli, koji na prvi pogled ostalim zemljama se moze chiniti kao izvodljiv. Na taj nachin ce polako dobijati i podrshku ostalih zemalja, tako da mi necemo imati nikakvu korist shto nezavisno Kosovo nece priznti samo Rusija, Kina i mi. Problem je ta nasha pasivnost zbog koje mi i dalje nemamo nash plan, ozbiljan plan, kakav je recimo Ahtisarijev, koliko god da se on nama ne svidjao. Sve shto imamo to je konstantno pljuvanje Zapada i govore o suverenitetu Srbije, koji vishe deluju kao propaganda za domacu javnost, koja se sve vishe priklanja onome koji ce oshtriju rech da uputi Americi. Izrazito neozbiljno. Gospodo iz srpakog politichkog vrha, napravite nacrt jednog ozbiljnog plana za Kosovo, napravi te koncept vasheg Kosova unutar granica Srbije, bez pretpostavki "moglo bi ovako, ali ni onako nije loshe", nego sa jasnim naznakama "ovako bi trebalo da bude". Ne treba vi vishe da utichete na Ameriku, ona je svoje stavove pokazala odavno, sad ih i potvrdila, vasha je shansa u ubedjivanju drugih zemalja, neutralnih zemalja. Jesu SAD, Francuska i Britanije vodece sile u svetu, ali tri priznanja ne chine jednu zemlju nezavisnom.

Tom

pre 16 godina

Eh, sta je tu cudno? (Svetski) kabadahija se ponasa onako kako mu se cefne. Sto neko rece, ne mozemo spreciti, ali ne moramo prihvatiti.

volim_hrvatsku

pre 16 godina

Gledam čitavo vrijeme oko Kosova što se događa i moram nesšto reć.Ja san Hrvat i ne podnosim Amerikance.Dabogda KIM uvijek ostale u sastavu Srbije jer ste potpuno u pravu.
Mogu samo zamisliti sta bi bilo da sad dođe italija ida nam hoće oduzeti Istru.Normalno da bi se usprotivili...i zato- držite se i ne dajte svoje.Kako je Tuđman rekao:Tuđe nećemo, svoje ne damo.
A šta se tiče Amerikanaca njihovo vrijeme će proć,ali oni su najveća napast na planeti.Oni moraju imat nekog nepriajtelja jer se čitava njihova industrija vrti oko oružja...Idu mi na živce.

tutumrak

pre 16 godina

nek ga priznaju vec jednom, da se zavrsi ova komedija i da se posvetimo realnim problemima u drzavi (a Bogu hvala, ima ih napretek)

(vlast)a

pre 16 godina

Da je ovo sto mi pricamo i "branimo"tacno,onda bi i Bog bio jedan i ne bi bilo drzava sem,mozda jedne!
Nikad nije bilo niti ce biti da svi slusaju jednu organizaciju zato sto smo se tako dogovorili.
Pa da je moglo da se dogovorimo,ne bismo ratovali i(li)sumanuto izazivali velike i mocne gde mozemo samo da izgubimo svoju decu,a ne mozemo nista dobiti.
Mozda se nama to ne svidja,ali nije se svidjalo ni Turskoj,Austro-Ugarskoj,Vijetnamima,Indiji,Pakistanu,Etiopiji,PLO-u,Izraelu,SSSR-u...pa su opet deljeni,sastavljani i pravljene tvorevine koje su odgovarale jacima,a mali su,ako su pametni,trpeli i cekali bolja vremena.
Briga me za razna ustavna izjasnjavanja,ali za to da zivim u izolaciji i da mi saljete dete u rat-to bi morali da me pitate na referendumu.
Kosovo je nasa duhovna vertikala i to nam niko ne moze uzeti ni oteti.To nije moglo ni 1389. i ne moze ni sada.
Pitanje je da li smo mi dostojni duhovnog predanja ili smo postali samo materijalisti koji iste iskljucivo blaga od ovoga sveta!

pristevac

pre 16 godina

Ne znam sto jos ljudi cude kad cuju da Ameri podrazavaju nezavisnost Kosova. Predsednik Bus u Tirani 13 puta izgovorio rec Nezavisnost a od tada ja nemam nikakve dileme i spavam mirno. Mozda Prorokovic, Simic, Samarxhic treba malo da misle pre nego sto govore javno nesto jer ja sam ubeden da ova izjava prouzrokovana od njih.

Sused,Vojvodina

pre 16 godina

Ovo je odgovor izgleda Prorokovicu i svima onim sta su naumili i navratili ga da izjavi.Vremena S.Milosevica su proslost,izgleda da to Kostunica neshvaca ili nemoze.

Realista

pre 16 godina

Resenje je u suprotstavljanju Americkoj politici sa sto vise prijatelja na nasoj strani. Dakle biti u mogucnosti da racunamo na ostatak sveta. To znaci imati podrusku Evrope, Rusije, Kine i ostalih clanica UN. To bi bio kontra udar Americkoj politici. Jer cak iako Amerkanci priznaju nezavisno Kosovo, to nije bitno ako sve ostale zemlje to ne ucine. Treba ih izolovati u svom misljenju. Da je to tesko uraditi, slazem se. Vredi istrajati.

Zloca

pre 16 godina

Gospodo
Ovo je odgovor na izjava tipa Prorokovic, a da je uz njega i premijer zaglibio ovom izjavom koja ce nas kostati mnogo. Ovde su nas i cekali...Bravo Srpska diplomatijo stap u ruke i po ovce.

shkëmbi

pre 16 godina

Pa zbog toga sto je Srbija tako "demokratska" drzava i kako stiti prava "sopstvenim" gradjanima svi beze od nje,od Slovenije,Hrvatske,BiH,Makedonije pa do bratske Crnegore. Sada kada su resili sve svoje probleme "brane" medjunarodno pravo,pa tako su zabrinuti za ceo svet,od Kavkaza,Korzike,Baskie...Kurda.
Ko jos kaze da je Srbija mala...

All. Prishtina

pre 16 godina

G-dine Vucicu i ostali, ne znam da li bolujete od amnezije ili istini ne gledate u oci.Srbija se citave dve dekade nije obazirala na Medjunarodno pravo. Radila je prakticno sta je htela. Izazivala ratove na podrucje citave bivse SFRJ. Jedan od ucesnika tih dogadjaja ste i Vi g-dine Vucicu. Otkud Vam moralno pravo (o medjunarodnom pravu da ne pricamo) da osudjujete nesto sto je svima na kugli zemaljskoj jasno , a to je, Srbija i Kosovo jednostavno vise ne mogu zajedno pod istom zastavom. Tesko nama Albancima sa vama. Niti nas pustate niti nas zelite natrag.

mladi pravnik

pre 16 godina

OK SAD bi priznale, to je kao neka novost? Videcemo kako ce reagovati ostale drzave, mada se nadam da do toga nece doci.Ne bih voleo da nas odluka o statusu doceka nespremne, kao drzavu.To bi se zaita lose odrazilo i na nase iovako ugrozene (u svakom smislu)zivote.Ako Albanci imaju imalo pameti, to sebi nece dozvoliti, makar ih podrzale i famozne SAD.Ni njima jednostrano proglasenje nezavisnosti ne bi donelo dobro, siguran sam.

gradjanin srbije

pre 16 godina

Ne znam zasto americki narod dozvoljava svojim politicarima da sire antiamerikanizam sirom sveta – kad, tad, na ovaj ili onaj nacin, to ce im se vratiti, i po obicaju – sve preko ledja obicnih gradjana !?

Lagano

pre 16 godina

Prorokoviceva izjava je kao melem u poredjenju sa izjavama koje dolaze sa one strane Atlantika. Mozda Oli Ren zatrazi pojasnjenje izjave od strane Stejt Departmenta?

Slobodan

pre 16 godina

Dobro, budimo iskreni...da li je neko ocekivao neki drugaciji ishod? SAD samo glasno kaze svoj stav a EU strateski ceka Decembar. Rusija je jedina koja se protivi nezavisnosti samo da bi pravila inat Amerikancima, inace ih je bas briga i za Srbiju i za Kosovo. Mislim da treba da budemo realni, da mislimo na buducnost i trazimo realna resenja koja u ovom trenutku nasa vlada ne nudi.

Istok-Zapad?

pre 16 godina

Još jednom Američka demokratija i prijateljstvo prema srpskom narodu!
Ma meni su oni odavno jasni nego mi nisu jasni pojedini politički diletanti u Srbiji. Ili se možda prave diletanti...?!

legalista

pre 16 godina

Smatram da SAD blefiraju kada prete unilateralnim priznanjem i da to rade samo u cilju da zastrase Srbiju da bi Srbija prihvatila Ahtisarijev plan,jer tim planom Srbi na Kosovu dobijaju kakvu takvu sigurnost,a unilateralno priznato Kosovo nista ne garantuje Srbima.Drugo ako unilateralno priznaju Kosovo UNMIK tamo vise nema sta da trazi,morace da se povuku,a EU nece moci da posalje svoju misiju dole.SAD takodje ne moze da okupi sve EU zemlje oko sebe,Spanija,Rumunija,Slovacka,Grcka i Kipar se zestoko protive resenju van Saveta Bezbednosti.Spanija ima dobro poznati problem s Katalonijom,Baskijom...a Rumunija i Slovacka imaju problem s madjarskom manjinom.I na kraju krajeva,zasto bi SAD srusile ceo medjunarodno pravni poredak.Verovali ili ne u svetu ima 320 Kosova,320 teritorija zeli nezavisnost,a do sad nisu mogli da je dobiju jer su im govorili "granice su svetinja","ne smemo krsiti medjunarodno pravo","nacionalne manjine nemaju pravo na samoopredeljenje"...Pa samo Rusija ima 5 teritorija koje ce priznati u slucaju da SAD priznaju Kosovo,koja sila moze spreciti Putina da to uradi,da pred kraj mandata prosiri granice.Mislim da bi Srbija sve ozbiljnije trebalo da razmislja o priznjanju REPUBLIKE SRPSKE,naravno samo u slucaju ako SAD i zemlje EU uvedu presedan,tj.prve prekrse medjunarodno pravo,Povelju UN i zaobidju Savet bezbednosti!!!

Nova Rimska imperija

pre 16 godina

Sada je valjda jasno koliko se postuju medjunarodni propisi i UN. Svet po ko zna koji put ulazi u etapu "velike imperije", gde jedna zemlja daje sebi za pravo da radi sta hoce. Kroz istoriju smo videli kuda to vodi i kako se zavrshava.

nena

pre 16 godina

Treba da se zahvalimo drugovima iz Socijalistickee Partije Srbije sa njihovim predsednikom Slobodanom Milosevicem, sto su pisali preteca pisma americkom ambasadoru Zimermanu proleca 1990, kako Srbije ne zeli da bude americka ''kolonija'' kao Ceska, Slovacka Estonija......sada vidimo gde su te americke ''kolonije'' otisle ekonomski u odnosu na Srbiju, dok ista anti-zapadna retorika iz devedesetih se cuje iz redova DSS-a. ''Majcica'' Rusija im i sada govori da retorika iz Srbije prema Americi nije ''umerena'' , sto u biti znaci ne ocukejete pomoc od nas, jer mi ne mozmemo pomoci ni sebi samima. Sada im treba objasniti kad vodis jaku anti-zapadnu i anti-americku retoriku i pro-rusku politiku
, ima da se plati odredjena cena.

Nova Rimska imperija

pre 16 godina

Sada je valjda jasno koliko se postuju medjunarodni propisi i UN. Svet po ko zna koji put ulazi u etapu "velike imperije", gde jedna zemlja daje sebi za pravo da radi sta hoce. Kroz istoriju smo videli kuda to vodi i kako se zavrshava.

Porzellaneum

pre 16 godina

Jesu li Abanci deo te suverene Srbije od koje se Kosovo "otima"? Kako njih moze obavezivati ustav pri cijem donosenju nisu bili ni na birackom spisku!?
Nismo osudili zlocine, nismo pronasli ubice, nismo resili slucajeve raznih hladnjca i sl. i kako sad imamo pravo da se ljutimo!? Pokazali smo da ne umemo da upravljamo tom pokrajinom i zato i ne treba da upravljamo.

Sa druge strane, zasto se kod nas u Srbiji ostvarivanje prava izjednacava sa vlascu? Ko kaze da Srbima sa Kosova nece biti dobro?
Tako smo pricali i za Hrvatsku, da ce biti stratiste srpskog naroda, pa sada u redovima hrlimo da uzmemo hrvatske pasose i pobegnemo iz drage nam Srbije.

Onog trenutka kada smo pristali na prekrajanje granica po susednim republikama, bahato, oslobadjajuci cak i Dubrovnik, ne vodeci racuna o suverenosti, poceli smo da igramo igru u kojoj smo morali izgubiti. To je bio trenutak kada smo izgubili mnogo toga, pa i Kosovo.

Danasnja vlast nije mogla mnogo toga da uradi, mada nije apsolutno nista ni pokusala. Mogli su 2000. da se izvine abanskom narodu za zlocine pocinjene u ime drzave. Da materijalno obestete one koji su ostali zivi, da sudeci zlocincima isprave nepravdu nad onima koji nisu i posle toga iskreno pruzi ruku pomirenja Albancima i tada krene u pregovore o statusu.

Nasa vlast, ne da nije uradila to, vec nije ni spoznala gde smo pogresili. (A moram reci da nije ni narod.)

Oslanjajuci se na Rusiju, koja upravo u ovom trenutku trenira strogocu prema zapadu i pruza se mnogo vise nego sto joj jorgan dozvoljava, mi pravimo sledecu veliku gresku cije teske posledice tek treba ocekivati. Zato Srbi sa Kosova ne treba da se odjavljuju, a posebno ne da tuguju. Mnogo vise razloga za tugu imamo mi koji cemo biti i dalje u njoj. Samo ce nam trebati vremena da shvatimo.

Putuj Evropo!

All. Prishtina

pre 16 godina

G-dine Vucicu i ostali, ne znam da li bolujete od amnezije ili istini ne gledate u oci.Srbija se citave dve dekade nije obazirala na Medjunarodno pravo. Radila je prakticno sta je htela. Izazivala ratove na podrucje citave bivse SFRJ. Jedan od ucesnika tih dogadjaja ste i Vi g-dine Vucicu. Otkud Vam moralno pravo (o medjunarodnom pravu da ne pricamo) da osudjujete nesto sto je svima na kugli zemaljskoj jasno , a to je, Srbija i Kosovo jednostavno vise ne mogu zajedno pod istom zastavom. Tesko nama Albancima sa vama. Niti nas pustate niti nas zelite natrag.

gradjanin srbije

pre 16 godina

Ne znam zasto americki narod dozvoljava svojim politicarima da sire antiamerikanizam sirom sveta – kad, tad, na ovaj ili onaj nacin, to ce im se vratiti, i po obicaju – sve preko ledja obicnih gradjana !?

nena

pre 16 godina

Treba da se zahvalimo drugovima iz Socijalistickee Partije Srbije sa njihovim predsednikom Slobodanom Milosevicem, sto su pisali preteca pisma americkom ambasadoru Zimermanu proleca 1990, kako Srbije ne zeli da bude americka ''kolonija'' kao Ceska, Slovacka Estonija......sada vidimo gde su te americke ''kolonije'' otisle ekonomski u odnosu na Srbiju, dok ista anti-zapadna retorika iz devedesetih se cuje iz redova DSS-a. ''Majcica'' Rusija im i sada govori da retorika iz Srbije prema Americi nije ''umerena'' , sto u biti znaci ne ocukejete pomoc od nas, jer mi ne mozmemo pomoci ni sebi samima. Sada im treba objasniti kad vodis jaku anti-zapadnu i anti-americku retoriku i pro-rusku politiku
, ima da se plati odredjena cena.

Zloca

pre 16 godina

Gospodo
Ovo je odgovor na izjava tipa Prorokovic, a da je uz njega i premijer zaglibio ovom izjavom koja ce nas kostati mnogo. Ovde su nas i cekali...Bravo Srpska diplomatijo stap u ruke i po ovce.

legalista

pre 16 godina

Smatram da SAD blefiraju kada prete unilateralnim priznanjem i da to rade samo u cilju da zastrase Srbiju da bi Srbija prihvatila Ahtisarijev plan,jer tim planom Srbi na Kosovu dobijaju kakvu takvu sigurnost,a unilateralno priznato Kosovo nista ne garantuje Srbima.Drugo ako unilateralno priznaju Kosovo UNMIK tamo vise nema sta da trazi,morace da se povuku,a EU nece moci da posalje svoju misiju dole.SAD takodje ne moze da okupi sve EU zemlje oko sebe,Spanija,Rumunija,Slovacka,Grcka i Kipar se zestoko protive resenju van Saveta Bezbednosti.Spanija ima dobro poznati problem s Katalonijom,Baskijom...a Rumunija i Slovacka imaju problem s madjarskom manjinom.I na kraju krajeva,zasto bi SAD srusile ceo medjunarodno pravni poredak.Verovali ili ne u svetu ima 320 Kosova,320 teritorija zeli nezavisnost,a do sad nisu mogli da je dobiju jer su im govorili "granice su svetinja","ne smemo krsiti medjunarodno pravo","nacionalne manjine nemaju pravo na samoopredeljenje"...Pa samo Rusija ima 5 teritorija koje ce priznati u slucaju da SAD priznaju Kosovo,koja sila moze spreciti Putina da to uradi,da pred kraj mandata prosiri granice.Mislim da bi Srbija sve ozbiljnije trebalo da razmislja o priznjanju REPUBLIKE SRPSKE,naravno samo u slucaju ako SAD i zemlje EU uvedu presedan,tj.prve prekrse medjunarodno pravo,Povelju UN i zaobidju Savet bezbednosti!!!

volim_hrvatsku

pre 16 godina

Gledam čitavo vrijeme oko Kosova što se događa i moram nesšto reć.Ja san Hrvat i ne podnosim Amerikance.Dabogda KIM uvijek ostale u sastavu Srbije jer ste potpuno u pravu.
Mogu samo zamisliti sta bi bilo da sad dođe italija ida nam hoće oduzeti Istru.Normalno da bi se usprotivili...i zato- držite se i ne dajte svoje.Kako je Tuđman rekao:Tuđe nećemo, svoje ne damo.
A šta se tiče Amerikanaca njihovo vrijeme će proć,ali oni su najveća napast na planeti.Oni moraju imat nekog nepriajtelja jer se čitava njihova industrija vrti oko oružja...Idu mi na živce.

Slobodan

pre 16 godina

Dobro, budimo iskreni...da li je neko ocekivao neki drugaciji ishod? SAD samo glasno kaze svoj stav a EU strateski ceka Decembar. Rusija je jedina koja se protivi nezavisnosti samo da bi pravila inat Amerikancima, inace ih je bas briga i za Srbiju i za Kosovo. Mislim da treba da budemo realni, da mislimo na buducnost i trazimo realna resenja koja u ovom trenutku nasa vlada ne nudi.

shkëmbi

pre 16 godina

Pa zbog toga sto je Srbija tako "demokratska" drzava i kako stiti prava "sopstvenim" gradjanima svi beze od nje,od Slovenije,Hrvatske,BiH,Makedonije pa do bratske Crnegore. Sada kada su resili sve svoje probleme "brane" medjunarodno pravo,pa tako su zabrinuti za ceo svet,od Kavkaza,Korzike,Baskie...Kurda.
Ko jos kaze da je Srbija mala...

Lagano

pre 16 godina

Prorokoviceva izjava je kao melem u poredjenju sa izjavama koje dolaze sa one strane Atlantika. Mozda Oli Ren zatrazi pojasnjenje izjave od strane Stejt Departmenta?

Istok-Zapad?

pre 16 godina

Još jednom Američka demokratija i prijateljstvo prema srpskom narodu!
Ma meni su oni odavno jasni nego mi nisu jasni pojedini politički diletanti u Srbiji. Ili se možda prave diletanti...?!

nebitno

pre 16 godina

Kakva drskost i brzobrazluk i licemerje na kvadrat.
Mozete da pregovarate, ali samo ako je ishod kako mi hocemo.
A posle ce naravno reci kako Albanci imaju ocekivanja i sada ne smeju da ih iznevere, da ne izbije nasilje.
Ma treba bre da ponovo naprave onu rokadu sa radikalima, kao sto je bilo pred sastavljanje vlade, samo sada nek bude opasnost od obaranja vlade, pa ces da vidis. I zasto ova vlada ne koristi tu idealnu situaciju sa njima malo cesce?
Nije Amerika ni izbliza u istoj kozi kao sto je bila ni 99-te a ni kasnije. Niko je sada ne bi sledio u novom pohodu, ne posle blamaze sa oruzjem za siroku potrosnju. A ni ugled Srbije u svetu, hvala Bogu, nije ono sto je pre bio. Niko vise ne veruje da smo mi divljaci u srcu Evrope. Prema tome, neka nasi politicari iskoriste ovaj momenat.

Popaj

pre 16 godina

Bravo za Amerikance! Jok, nego ce da mole Kostunicu i Putina da shvate da je 2+2=4. A mi jos jednom da stavimo prst na celo i da razmislimo (ako imamo cime) sta je bolje- da su nam saveznici Amerikanci ili Rusi. Ko nije nacisto, neka prvo pita Albance, pa Hrvate, a onda neka krene redom- Cesi, Poljaci, Madjari, Slovaci, Litvanci, Nemci, Italijani, Francuzi, Englezi, Japanci............ veeelika je lista i na njoj su apsolutno sve zemlje u kojima obivcan covek lepo zivi. Ima i onih u kojima nije tako, ali sve zemlje u kojima je srednja klasa vecina i u kojima ta srednja klasa lepo zivi, to su sve demokratske zemlje, saveznici SAD u kojima Rusija, Kina i ostali nemaju sta da traze.

pristevac

pre 16 godina

Ne znam sto jos ljudi cude kad cuju da Ameri podrazavaju nezavisnost Kosova. Predsednik Bus u Tirani 13 puta izgovorio rec Nezavisnost a od tada ja nemam nikakve dileme i spavam mirno. Mozda Prorokovic, Simic, Samarxhic treba malo da misle pre nego sto govore javno nesto jer ja sam ubeden da ova izjava prouzrokovana od njih.

Alex

pre 16 godina

ja mislim da to je vrlo jasno, nema drugo osim nezavisnosti. Pa ljudi moj ako Kosovo bude nezavisnost, nije to kraj svijeta, mi cemo zivjeti opet zajedno.
Daj Boze samo da bude mir.

oliver

pre 16 godina

Stvari su u sustini vrlo jednostavne kad je rec o Kosovu: Kosovo ce biti nezavisno zato sto su Albanci spremni da ginu za nezavisno Kosovo,a Srbi nisu spremni da ginu za ostanak Kosova u Srbiji!To je cela prica i cela filozofija,svako ko kaze drugacije,ne govori istinu.Koliko bi se Srba iz Beograda recimo odazvalo pozivu na mobilizaciju i odlazak na Kosovo?HAjde probajte to da zamislite.Pa videli smo kako je to izgledalo 1999.godCim je zapretila opasnost od kopnene invazije,brze-bolje je potpisan Kumanovski sporazum.Jasno,da je usledila kopnena invazija,vise ne bi bilo pametnih selektivnih bombi,nego tepih i broj zrtava se ne bi merio hiljadama nego desetinama hiljada.Tako je i Vijetnam isterao Amerikance,ali uz 3 miliona mrtvih,1 milion vojnika i 2 miliona civila,dok su Amerikanci imali 58000 mrtvih vojnika.Samo se tako mogu pobediti Amerikanci,uz enormne zrtve. Posto ovde niko nije spreman za to,prica je zavrsena...

tutumrak

pre 16 godina

nek ga priznaju vec jednom, da se zavrsi ova komedija i da se posvetimo realnim problemima u drzavi (a Bogu hvala, ima ih napretek)

agim,usa

pre 16 godina

Posle ovakve izjave amerikanaca,svaka normalna i ozbiljna drzava bi prekinula diplomatske odnose sa amerikom.
Na ovom slucaju ovo se nece desiti!

Sused,Vojvodina

pre 16 godina

Ovo je odgovor izgleda Prorokovicu i svima onim sta su naumili i navratili ga da izjavi.Vremena S.Milosevica su proslost,izgleda da to Kostunica neshvaca ili nemoze.

Protiv rata po svaku cenu

pre 16 godina

Vecina u EU ce priznati nezavisno Kosovo. Priznace ga Nemacka,Francuska,Engleska,Holandija itd.
Srbija ne moze da udje opet u rat protiv ovakvih sila. Rusija nece vojno intervenisati na strani Srbije, jer je previse daleko i jer uopste ni nemamo nekakakv zvanican savez sa njima.
Drugim recima, najbolje bi bilo da se od Kosova na duzi period odustane, jer nam to nalaze real-politika, a politika je po definiciji umetnost moguceg, pa se sa tim treba pomiriti.
Ovo sto Srbija preti ratom u zadnje vreme nije dobro, jer Amerikanci se vec spremaju za rat sa Iranom koji samo sto nije poceo i vrlo su nervozni. Hajde jednom u istoriji da se Srbi ne guraju od pocetka da ginu kada se velike stvari desavaju u svetu.
Ne valja biti petao koji kukurice pre zore, a Srbi mnogo vole ovu ulogu kroz istoriju.
Toga se ja plasim u svemu ovome. Rusima odgovara da sire antiamericki i antizapadni front gde god mogu sada, al ajde da to jednom bude bez nas ako moze !

dilo-ch

pre 16 godina

Hvala SAD, hvala Voker a najvise havala Bush...To je pravo Resenje posto Albanci i Srbi moze da razgovaraju 100 Godina i nece moci das se Dogovaraju...Dobro ste vidjeli...

(vlast)a

pre 16 godina

Da je ovo sto mi pricamo i "branimo"tacno,onda bi i Bog bio jedan i ne bi bilo drzava sem,mozda jedne!
Nikad nije bilo niti ce biti da svi slusaju jednu organizaciju zato sto smo se tako dogovorili.
Pa da je moglo da se dogovorimo,ne bismo ratovali i(li)sumanuto izazivali velike i mocne gde mozemo samo da izgubimo svoju decu,a ne mozemo nista dobiti.
Mozda se nama to ne svidja,ali nije se svidjalo ni Turskoj,Austro-Ugarskoj,Vijetnamima,Indiji,Pakistanu,Etiopiji,PLO-u,Izraelu,SSSR-u...pa su opet deljeni,sastavljani i pravljene tvorevine koje su odgovarale jacima,a mali su,ako su pametni,trpeli i cekali bolja vremena.
Briga me za razna ustavna izjasnjavanja,ali za to da zivim u izolaciji i da mi saljete dete u rat-to bi morali da me pitate na referendumu.
Kosovo je nasa duhovna vertikala i to nam niko ne moze uzeti ni oteti.To nije moglo ni 1389. i ne moze ni sada.
Pitanje je da li smo mi dostojni duhovnog predanja ili smo postali samo materijalisti koji iste iskljucivo blaga od ovoga sveta!

AEROPAGITA

pre 16 godina

kada su ameriakci molili Slobodana Milosevića da bude prijatelj USA. i da ne cini ZLO sta cini sa albancima kosova ON Milosević hteo je da bude pametniji od amera i eto ti sada kako je srbija zavrsila.

Realista

pre 16 godina

Resenje je u suprotstavljanju Americkoj politici sa sto vise prijatelja na nasoj strani. Dakle biti u mogucnosti da racunamo na ostatak sveta. To znaci imati podrusku Evrope, Rusije, Kine i ostalih clanica UN. To bi bio kontra udar Americkoj politici. Jer cak iako Amerkanci priznaju nezavisno Kosovo, to nije bitno ako sve ostale zemlje to ne ucine. Treba ih izolovati u svom misljenju. Da je to tesko uraditi, slazem se. Vredi istrajati.

agim

pre 16 godina

Daj boze da se ovo dogodi jer dosta je ,pa nek za svagda srbija da se bavi svojim unutrasnjim problemima,a nas albancima pusti da zivimo u miru i slobodi.Samo Kosovo nezavisno je jedino resenje.

Marko

pre 16 godina

Da li to USA zele na taj nacin da se "oduze" svojim saveznicima iz dva velika Svetska rata - Srbima ?! Da li je to u znak zahvalnosti sto su najvise Srbi na ovim prostorima prolivali krv za stvaranje nove demokratske Evrope kroz dva velika rata ?! Mozda na taj nacin Amerika porucuje Srbima - "Hvala Vam sto ste u najtezim situacijama bili nasi saveznici".
Srbi to sigurno nikada nece zaboraviti !

Tom

pre 16 godina

Eh, sta je tu cudno? (Svetski) kabadahija se ponasa onako kako mu se cefne. Sto neko rece, ne mozemo spreciti, ali ne moramo prihvatiti.

Dragan M

pre 16 godina

Pед је да се ова агонија око Косова бар за неко дуже време, потребно за промену политичке и друге моћи у свету, ово питанје скине са дневног реда свакодневице у Србији. Бусањем у прса, ма колико се имало моралног права, ама баш ништа се не постиже. Свима, ама баш свима и свакоме је јасан овај најављен и дуго очекиван епилог. Стварно нам је потребно да се окренемо нама и животу око нас. Ово стање само погодује овим дневним, јефтиним политичарима Србије. Поткрадају нас, троше нам време, и младост и старост, и данас и сутра, гурају нам нежно прст у око...причајући о прошлости и квази садашњости. Понеко и грубо (Веља нпр., али не само он). Свашта се продаје ових дана (година) за политику и родољубље. Највећи тутумраци се за родољубљем заклањају, као и увек у историји уосталом. Уствари само диван начин да се запослимо, око, с обзиром на тренутак и реалност и наше и европске и светске ситуације, односе снага и могућности актера. Тако да је ова тема за сада беспоговорно некорисна, у ствари по наш народ штетна. Зашто? Зато што је нереална. Ето зато. Ко не разуме одговор, па тај и не треба да га разуме. Тај вероватно ништа не разуме, или ни неће да ишта разуме. Довољан му је мазохизам, под условом да нас све у њега увуче!
А прави, реалан, доступан живот око нас пролази.
Наши, такозвани, лидери и лидерчићи никако не схватају да је моћ код економски јаких, битних и са осталим светом повезаних. Зато и не виде да је било какво поновно уважавање Србије, па самим тим и њених проблема, тежњи ... повезано са економским растом Србије. Са њеном повезаношћу у оквиру оних који се питају (дакле НАТО и ЕУ). Додуше могу и неки други да се питају, али никад нама среће од тих није било, само штете. За разлику од њих, Запад само тражи лојалност и поштовање правила. Наш досадашњи проблем је управо везан за негирање претходног. Никад нисмо били ни део тог света, увек смо кокетирали са Истоком. Никад нисмо ни прихватили вредности Запада, а хтели би тамо. Хтели би да нас Они готиве. Зашто? Чиме смо то заслужили (изборили)?
Овако, Косово са албанским лидерима који уважавају, што милом што силом, ове реалности иду ка самосталности а потом и интеграција (читај развоју) у оквиру Уније и НАТО а Србија заостаје и заостаје.
Зашто би и ми сами хтели да будемо мазохисти своје садашњости и будућности? Зашто да желим живети у таквој квази држави, која мрзи све и свакога а очигледно, на иоле дуже стазе, мрзи пре свега себе и свој народ. И наравно, питање које лебди све више у нашој свакодневници: Какви то млади људи, каква то будућност Србије остаје у њој оваквој, када је око пола милиона најмлађих, тек свршених школараца са дипломама у џеповима отишло из Србије са жељом да се никада не врати?
Колико нас у дубини душе мрзи самог себе и завиди тим младима који су имали храбрости да оду, за разликуод нас. Да смо имали храбрости и одлучности пола нас не би остало! Сви сањамо потрошачко демократско друштво и нас у њему.

Visar_KS

pre 16 godina

Ja cu samo jedno pitance vama gospodo: Sta bi Srbija uradila da je na mjestu SAD? Da li bi se ona borila za pravdu kao sto se borila 90-ih? Budite iskreni i pricajte to!!!

Srba

pre 16 godina

Ovako ostar stav SAD direktna je posledica agresivnog nastupa perjanika DSS . Neodgovornim i neodmerenim izjavama ponistili su sve napore os 2000 pa naovamo da se Kosmet zadrzi prvo kao deo SRJ sto i stoji u rezoluciji 1244, a sto aktuelna vlast nikad ne spominje, a onda su na diskratne najave podele reagovali ratnickim izjavama. Neodgovorni politicari unistili su Srbiju . Moraju da odu.

RAFAEL

pre 16 godina

Kakve to veze ima sto ce SAD da priznaju KiM?Bez UN sva priznanja su trrrttt.I ja bi hteo da priznam mom komsiji da je kardinal,a i ostale komsije se slazu da ga tako proglasimo,ne svi,ali vecina...Tako da cemo obavestiti PAPU u Vatikanu da je Rudolf ovde kardinal.Ko pisne,jadna mu majka....Mi smo najjaci u celom kvartu.

Ivan

pre 16 godina

Čije stado toga je i ispaša!!! Zakoni prirode su najjači!! Kosovo odavno nije deo Srbije. I pre 1999. Kosovo je formalno bilo u Srbiji a suštinski ne. Nisu mi jasni Albanci, zašto se sekiraju kad je Kosovo odavno nezavisno od Srbije. A političari koji se bore za Kosovo, ako su dosledni u toj borbi neka odu da žive sa svojim porodicama na Kosovo, jer dela su jedno a priča i demagogija nešto drugo. Dragi političari, ostavite Kosovo na miru i bavite se životnim, suštinskim problemima u Srbiji!! Dosta je više demagogije, politikanstva, kriminala, privilegija. Ili će se u Srbiji nešto pokrenuti sa mrtve tačke ili ćemo svi kolektivno emigrirati pa nek vlastodršci ostanu sami sa sobom!

Danica

pre 16 godina

Realisti, je li vam drago? A da mi udjemo sto pre u NATO, jerbo tu nam je svetla buducnost, sto ova vest i potrvdjuje. Zar ne?
Medicina 21. veka je veoma uznapredovala, ali transplantaciju kicme jos niko nije izveo.

mladi pravnik

pre 16 godina

OK SAD bi priznale, to je kao neka novost? Videcemo kako ce reagovati ostale drzave, mada se nadam da do toga nece doci.Ne bih voleo da nas odluka o statusu doceka nespremne, kao drzavu.To bi se zaita lose odrazilo i na nase iovako ugrozene (u svakom smislu)zivote.Ako Albanci imaju imalo pameti, to sebi nece dozvoliti, makar ih podrzale i famozne SAD.Ni njima jednostrano proglasenje nezavisnosti ne bi donelo dobro, siguran sam.

Konfucije

pre 16 godina

Srpska vlada je trebalo da da izjavu da zatrazi da otpocne povlacnje stranih trupa sa Kosova i ostalih kriznih zarista u svetu, Avganistana i Iraka. Jer nigde ne donose stabilnost vec samo podele i nesrecu.

Mare,Sombor

pre 16 godina

Pa sta,naravno da je tako i da je oduvek tako bilo i bice.I Srbija bi isto tako radila da moze,nemojmo se zavaravati.Ali Srbija ne moze tako,I da imamo odgovornu elitu ti ljudi bi nasli nacina da zastite interese Srbije bez
konfrontacije sa najjacima.Ovako,oni su zloupotrebili ovakvu situaciju i jedino sto ih zanima jeste kako da izvuku sto vecu korist za sebe licno.Pitanje je samo koliko je ovaj narod naivan jer se prima na iste price koje su mu donele nesrecu i propast...

Brana C.

pre 16 godina

I sad se stavite u poziciju pregovarackog tima iz Pristine. Sta oni uopste imaju da pregovaraju sa Srbijom. Proglasice nezavisnost. Priznace ih SAD i drugi sateliti i to je to. Znam da nam nije resenje u Rusiji, Kini i Indoneziji, ali meni uopste nije jasno kako dalje sa SAD.

Srbin iz dijaspore

pre 16 godina

Dakle, maske su pale, kao i sve price UN i rezolucijama, medjunarodnom pravu... Na zalost to je surova istina koju smo valjda i do sada znali i treba da se u skladu s tim i ponasamo. Potrebno je da nasa vlada racionalno i bez emocija uradi ono sto je najbolje za Srbiju i da spashava sto se spasti moze. Rat s celim svetom je odavno izgubljen.

marko

pre 16 godina

Ovakva pozicija Amerike je svima jasna odavno i ne vidim razlog za neko chudjenje, jer su sad zvanichno rekli ono shto godinama nezvanichno pominju. Jasno je da je ovo sve rezultat albanskih lobista i da je na taj nachin kupljena podrshka Amerike i nekih zemalja EU, koje su svakako najvece sile na svetu. Sa druge strane, nama ostaje podrshka Rusije po ovom pitanju ali je pitanje: dokle?? Amerikanci i deo EU ima veliku prednost, jer u ruci imaju Ahtisarijev plan, koji, iako vishe nije na tepetu u SB, moze da predstavlja argument pristalica nezavisnosti, jer oni imaju napisan koncept ovakve zamisli, koji na prvi pogled ostalim zemljama se moze chiniti kao izvodljiv. Na taj nachin ce polako dobijati i podrshku ostalih zemalja, tako da mi necemo imati nikakvu korist shto nezavisno Kosovo nece priznti samo Rusija, Kina i mi. Problem je ta nasha pasivnost zbog koje mi i dalje nemamo nash plan, ozbiljan plan, kakav je recimo Ahtisarijev, koliko god da se on nama ne svidjao. Sve shto imamo to je konstantno pljuvanje Zapada i govore o suverenitetu Srbije, koji vishe deluju kao propaganda za domacu javnost, koja se sve vishe priklanja onome koji ce oshtriju rech da uputi Americi. Izrazito neozbiljno. Gospodo iz srpakog politichkog vrha, napravite nacrt jednog ozbiljnog plana za Kosovo, napravi te koncept vasheg Kosova unutar granica Srbije, bez pretpostavki "moglo bi ovako, ali ni onako nije loshe", nego sa jasnim naznakama "ovako bi trebalo da bude". Ne treba vi vishe da utichete na Ameriku, ona je svoje stavove pokazala odavno, sad ih i potvrdila, vasha je shansa u ubedjivanju drugih zemalja, neutralnih zemalja. Jesu SAD, Francuska i Britanije vodece sile u svetu, ali tri priznanja ne chine jednu zemlju nezavisnom.

Fadilj

pre 16 godina

To se neće desiti.
Kao i ranije, i sada mislim da je najbolje da Kosovo proglasi jednostranu nezavisnost i da se to ne reši u SB. Naša pozicija nije dovoljno jaka sada, ali u budućnosti odnosi u svetu će se promeniti a to pitanje neće biti legitimno rešeno pa će uvek biti otvoreno. Samo napred USA!

Celtics

pre 16 godina

Ajde da i mi priznamo nezavistan Vermont (www.vermontrepublic.org)! Sto da ne?!
Sad malo ozbiljnije... ne smemo zaboraviti da je US priznala nezavisnost Taiwan-a, pa medjunardna zajendica nije reagovala kako su oni bas zamislila- doduse situacija je slicna ali nije totalno ista.

Sasa

pre 16 godina

Oно што у предходних педесетак година нисмо умели сами да решимо морало је да нам се обије о главу.Нека су нам живи и здрави председник и премијер па нека га сами сачувају.

Dusan

pre 16 godina

Jos jedan od doaza da SAD nikoga ne pita ni zasta. Oni samo rade kako odgovara njima i njihovoj politici. Nadam se da ovaj put nece pravo podleci sili!

Mirko

pre 16 godina

Nije ovo prvi put u istoriji Srbije da velike sile odlucuju o njenoj sudbini. Koliko se secam iz istorije, srbima su uvek nudjena resenja protiv njenih interesa. I opet, po ko zna koji put, su Srbi dovedeni u poziciju "Bole rat nego pakt". Da li je bolje?

nije vazno

pre 16 godina

NA ZAPADU NISTA NOVO . Ne shvatam zasto tako zustro reaguju srpski politicari protiv nezega sto se znalo od 1990 godine. JAKI regulisu svetski poredak kao odgovor na one JAKE koji su pokusali da unistavaju deo svog naroda .

Dr.

pre 16 godina

Vise puta cujem da ovde neko hoce da proglasi nezavisni Texas.Pa kakop mogu da proglase nesto sto narod koji tamo zivi nikad to ne bi uradilo.Pa ko je lud da zivi u siromasnom Mexicu.ako morate nesto da kazete protiv Amerike nadjite nesto sto se moze progutati.

Istogasi

pre 16 godina

Neko rece “da je Srbija na mesto Anerike, da se ona tada ne bi mesala u unutrasnje stvari drugih zemalja”. Kada bi savremeni svet bio ustrojen onako kako pristalice Srpskog rezima zamisljaju i zele, onda bi svaka drzava mogla da radi sta god zeli sa stanovnistvom na svojoj teritoriji. Najcesci oblik rezima bio bi vojna hunta ili diktatura jednog lidera ili jedne partije. Istina i prave informacije bile bi stalno pod embargom. Demokratija bi bila zamrla. Nijedna zemlja ne bi bila odgovorna za progres i tehnoloski razvoj covecanstva. Cvetali bi razni oblici komunizma i pljustale bi radnicke parole na sve strane. Ceo svet bi blistao u crvenilu i lazi. Zato sva sreca sto ovaj Srpski rezim ili neki tamo iz Azije ili Latinske Amerike ne kreira svetsku politiku.

Panonski mornar

pre 16 godina

Mogli bi Ameri - onako k'o Velja, u paketu - i Vojvodinu da priznaju, cisto da nam ne propadnu oni Cankovi pasosi... :-)

Nada

pre 16 godina

Prvo, ovo i nije neka nova vest. Drugo, SAD ima dva (legitimna?) resenja da pokaze ko je gazda na zemaljkoj kugli i da ih neinteresuje ni UN, SB ili medjunarodno pravo: Ili je ugrozena drzavna bezbednost pa mora preventivno da intervenise hiljade kilometara dalje od svojih granica, ili je to uspostavljanja mira, slobode, demokratije i stabilnosti u neko regionu regionu. Ko to ne podrzava, kajce se i brzo primetiti da i u njegovoj kuci mora nesto da se uradi i prijateljski intervenise (zbog bezbednosti, mira, demokratije, slobode, ljudskih prava,...).

Boris Tanaskov,Macedonia

pre 16 godina

Nista od toga.Kosmet ostaje srpski jer sada SAD nece moci da nade svoje sumisljenike u EU.E sad nece valjda SAD uspeti da dislociraju Kosmeta kod njih.Srpska vlada odlicno radi.

tuli köln

pre 16 godina

Pa sta ima kosova sa neki drugim derzave (slovakia, gercka, rumenia,spania)tamo nisu billi masakra kao u kosovu , kosova nece vise pod serbske rezima da zivi ne moze ,sad mora da bude gotovo za uvjek i da zivu na miru svi bez rata dosta su bili u bifse jugo.vec 20 godina koliko jertve

Daddy

pre 16 godina

Evo ovo je Srbija potpisala da bi prestalo bombardovanje...
“Uspostavljanjem trajnog prestanka neprijateljstva, ni pod kojim uslovima, bilo koje snage SRJ i Republike Srbije neće ući, ponovo ući, niti ostati na teritoriji Kosova ili u zoni kopnene bezbednosti odnosno zoni vazdušne bezbednosti, kako su opisane u tački 3, člana 1, bez prethodne izričite saglasnosti komandanta međunarodnih bezbednosnih snaga (Kfor)” - upravo ova odreba Prvog člana Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova uslovila je povlačenje jedinica Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije iz južne pokrajine.

Bruno Zgaga

pre 16 godina

Kosovo je vec osam godina nezavisno,pa ne vidim drugog resenja osim ozakonjenje sadasnjeg stanja,da ne bi vise nasi ljudi placali kosovski dug, ako tamo nemamo nikakve suverenosti.Taj narod ne zeli da bude u sastavu Srbije, imaju svoju skupstinu, vladu, predsednika, policiju i medjunarodni suverenitet, pa nisam upoznat,s ta mi trazimo vise tamo...

Istogasi

pre 16 godina

Odakle demokrati Kostunici tako ostar jezik u diplomatskoj komunikaciji sa zapadnim velesilama? Da li on glumi radikalsko-nacionalisticke vodje iz 90-ih? Je li njegovo secanje veoma kratkog dometa, ili je pak zaboravio redosled dogadjaja koji su bili kao uvertira za stradanja Srba krajem dvadesetog veka? Postovani komentatori, danas bi mogli da podsetimo bar nekoga iz aktuelne vlasti da je krajnje vreme za promenu pogresnog kursa koji trenutno vodi Srpska vlada u medjunarodnoj politici.

Istvan

pre 16 godina

"Ostar protest" srpskih politicara nije nista drugo do glasne, kolektivne dzepne grmljavine. Od nje naravno da nema nikakve vajde, ali se oni bar bolje osecaju.

Misa

pre 16 godina

I Srbija je spremna da prizna nezavisnost Teksasa!
Ako Velika Britanija, Spanija i Italija priznaju nezavisnost Kosova, Srbija bi momentalno trebalo da prizna nezavisnost Irske, Baskije i Padanije.

ivan

pre 16 godina

Ovakva izjava daje indikacije da se vlast u SAD pomirila sa time da nece moci progurati aneksiju Kosova kroz UN u dogledno vreme (t.j. za vreme Busovog mandata), a verovatno ni posle toga. Srbija se takvim vestima treba radovati i raditi na "pritiskanju dugmica" svih evropskih drzava koje muce muku sa separatistima.

Oldboy

pre 16 godina

Chek, zasto bih ja ispastao za greske mojih roditelja? Ja nisam ucestvovao u dogadjajima koji su se desavali proslih decenija ali i pored toga se izvinjavam svima koji su tada bili povredjeni, naravno i svim albancima na kosovu (sto je mnogo vise od onoga sto su dobili razni moji prijatelji koji su kao deca proterani iz svojih domova). Koliko se ja razumem u neku pravdu, pocinioci zlodela se trebaju kazniti, a ne da se ista greska ili isto zlo ponovo cini nekom drugom. Hteo sam samo da kazem, Hey that's not fair...

marsenije

pre 16 godina

E aj stvarno da ih sve preteknemo, i da mi srbi priznamo Kosovo. Osecam da bi bili svi zbunjeni ko curke. Kapiram da je kralj Pera posle prvog sv. rata dao hrvatima ne zavisnost, sada tamo mozda ne bi bio trg Bana Jelacica nego Perin trg. Ziveli.

Dusan

pre 16 godina

Dobro je sto je konacno receno to sto nam je odavno bilo jasno. Sad je valjda i "realistima" jasno da su svi dosadasnji pregovori bili samo farsa i da Albanci samo igraju kako Amerikanci sviraju. Sto se mene tice ja vise ne gajim lazne nade da Amerikanci mogu da nam budu korisni prijatelji u bilo kojoj buducoj kombinaciji (ekonomija, NATO...). Stoga treba na ovo otvoreno odgovoriti i nazvati stvari pravim imenom. Ceo svet je vec dugo svestan da liberalni kapital ciji je glavni promoter americka drzava, terorise citav svet, duhovno, kulturno, ekonomski, ekoloski, izrabljivacki, potcenjivacki... Zlo je zaista u zamahu pod zastavom ove zemlje. Filozofija materijalizma se siri kao pozar svuda i odavno je zahvatila i nasu domovinu. To je i razlog zbog cega smo toliko razjedinjeni i nesrecni sa samima sobom. Treba otvoreno reci da ako je zlo doslo da otme, neka otme, ali to otimanje nece trajati vecno, i doci ce vreme kada ce se odnosi preokrenuti, a dotle treba da se posvetimo sopstvenom preporodu. Naravno ne sa sadasnjim politickim partijama, one su se sve do jedne pokazale neprincipijalne i zainteresovane vise za sopstvenu dobrobit nego naroda iz kog poticu. Zasto ici bilo gde i utopiti se u lazni materijalizam? Napravimo svoju kucu na svojoj zemlji ponovo od temelja, imamo puno znanja, samo nam je vera slaba (kao i crkva koja je predstavlja, ali to je samo jedna od osnova drustva koju treba istinski obnoviti). Dosta je bilo cekanja da nam pomoc stigne odnekle, vreme je da pokazemo svoju snagu, izdrzimo najgore, i spremimo se i ojacamo za vreme koje nepobitno dolazi (ovaj put sigurno necemo morati da cekamo 500 godina).

Nenad

pre 16 godina

Koliko se ja sjećam SAD su i Makedoniju priznale pod ustavnim imenom ali je zvanično i dalje FYR Macedonia jer se Grčka protivi imenu R. Makedonija.
Grci su se takođe bunili protiv te američke odluke ali je opet ostalo isto.
Potez srpske vlade bi mogao biti da kažu kako će dozvoliti Rusima izgradnju neke vojne baze u Srbiji. Baš me zanima kakva bi onda bila reakcija iz Washingtona.
Ovo sada što radi SAD je ništa drugo nego da iskoristi da napravi što više haosa po svijetu prije nego što dođe do multi polarizacije na svjetskoj političkoj, ekonomskoj i vojnoj sceni. Isto kao što je to nekada radila V. Britanija.

just came

pre 16 godina

Ispasce na kraju da su Srbi bili u pravu sto su hteli da sacuvaju Jugoslaviju.
Okruzenje polako shvata da nisu Srbi ti koji izazivaju ratove nego nego "Ameri".

Vojislav

pre 16 godina

Opasna i prljava politika preuređenja sveta po receptu kauboja se nastavlja, ali doći će vreme kada će i oni platiti ceh za sve svoje nepromišljene poteze i zlodela pričinjena mnogim narodima.

All. Prishtina

pre 16 godina

G-dine Vucicu i ostali, ne znam da li bolujete od amnezije ili istini ne gledate u oci.Srbija se citave dve dekade nije obazirala na Medjunarodno pravo. Radila je prakticno sta je htela. Izazivala ratove na podrucje citave bivse SFRJ. Jedan od ucesnika tih dogadjaja ste i Vi g-dine Vucicu. Otkud Vam moralno pravo (o medjunarodnom pravu da ne pricamo) da osudjujete nesto sto je svima na kugli zemaljskoj jasno , a to je, Srbija i Kosovo jednostavno vise ne mogu zajedno pod istom zastavom. Tesko nama Albancima sa vama. Niti nas pustate niti nas zelite natrag.

Porzellaneum

pre 16 godina

Jesu li Abanci deo te suverene Srbije od koje se Kosovo "otima"? Kako njih moze obavezivati ustav pri cijem donosenju nisu bili ni na birackom spisku!?
Nismo osudili zlocine, nismo pronasli ubice, nismo resili slucajeve raznih hladnjca i sl. i kako sad imamo pravo da se ljutimo!? Pokazali smo da ne umemo da upravljamo tom pokrajinom i zato i ne treba da upravljamo.

Sa druge strane, zasto se kod nas u Srbiji ostvarivanje prava izjednacava sa vlascu? Ko kaze da Srbima sa Kosova nece biti dobro?
Tako smo pricali i za Hrvatsku, da ce biti stratiste srpskog naroda, pa sada u redovima hrlimo da uzmemo hrvatske pasose i pobegnemo iz drage nam Srbije.

Onog trenutka kada smo pristali na prekrajanje granica po susednim republikama, bahato, oslobadjajuci cak i Dubrovnik, ne vodeci racuna o suverenosti, poceli smo da igramo igru u kojoj smo morali izgubiti. To je bio trenutak kada smo izgubili mnogo toga, pa i Kosovo.

Danasnja vlast nije mogla mnogo toga da uradi, mada nije apsolutno nista ni pokusala. Mogli su 2000. da se izvine abanskom narodu za zlocine pocinjene u ime drzave. Da materijalno obestete one koji su ostali zivi, da sudeci zlocincima isprave nepravdu nad onima koji nisu i posle toga iskreno pruzi ruku pomirenja Albancima i tada krene u pregovore o statusu.

Nasa vlast, ne da nije uradila to, vec nije ni spoznala gde smo pogresili. (A moram reci da nije ni narod.)

Oslanjajuci se na Rusiju, koja upravo u ovom trenutku trenira strogocu prema zapadu i pruza se mnogo vise nego sto joj jorgan dozvoljava, mi pravimo sledecu veliku gresku cije teske posledice tek treba ocekivati. Zato Srbi sa Kosova ne treba da se odjavljuju, a posebno ne da tuguju. Mnogo vise razloga za tugu imamo mi koji cemo biti i dalje u njoj. Samo ce nam trebati vremena da shvatimo.

Putuj Evropo!

volim_hrvatsku

pre 16 godina

Gledam čitavo vrijeme oko Kosova što se događa i moram nesšto reć.Ja san Hrvat i ne podnosim Amerikance.Dabogda KIM uvijek ostale u sastavu Srbije jer ste potpuno u pravu.
Mogu samo zamisliti sta bi bilo da sad dođe italija ida nam hoće oduzeti Istru.Normalno da bi se usprotivili...i zato- držite se i ne dajte svoje.Kako je Tuđman rekao:Tuđe nećemo, svoje ne damo.
A šta se tiče Amerikanaca njihovo vrijeme će proć,ali oni su najveća napast na planeti.Oni moraju imat nekog nepriajtelja jer se čitava njihova industrija vrti oko oružja...Idu mi na živce.

Nova Rimska imperija

pre 16 godina

Sada je valjda jasno koliko se postuju medjunarodni propisi i UN. Svet po ko zna koji put ulazi u etapu "velike imperije", gde jedna zemlja daje sebi za pravo da radi sta hoce. Kroz istoriju smo videli kuda to vodi i kako se zavrshava.

shkëmbi

pre 16 godina

Pa zbog toga sto je Srbija tako "demokratska" drzava i kako stiti prava "sopstvenim" gradjanima svi beze od nje,od Slovenije,Hrvatske,BiH,Makedonije pa do bratske Crnegore. Sada kada su resili sve svoje probleme "brane" medjunarodno pravo,pa tako su zabrinuti za ceo svet,od Kavkaza,Korzike,Baskie...Kurda.
Ko jos kaze da je Srbija mala...

nena

pre 16 godina

Treba da se zahvalimo drugovima iz Socijalistickee Partije Srbije sa njihovim predsednikom Slobodanom Milosevicem, sto su pisali preteca pisma americkom ambasadoru Zimermanu proleca 1990, kako Srbije ne zeli da bude americka ''kolonija'' kao Ceska, Slovacka Estonija......sada vidimo gde su te americke ''kolonije'' otisle ekonomski u odnosu na Srbiju, dok ista anti-zapadna retorika iz devedesetih se cuje iz redova DSS-a. ''Majcica'' Rusija im i sada govori da retorika iz Srbije prema Americi nije ''umerena'' , sto u biti znaci ne ocukejete pomoc od nas, jer mi ne mozmemo pomoci ni sebi samima. Sada im treba objasniti kad vodis jaku anti-zapadnu i anti-americku retoriku i pro-rusku politiku
, ima da se plati odredjena cena.

pristevac

pre 16 godina

Ne znam sto jos ljudi cude kad cuju da Ameri podrazavaju nezavisnost Kosova. Predsednik Bus u Tirani 13 puta izgovorio rec Nezavisnost a od tada ja nemam nikakve dileme i spavam mirno. Mozda Prorokovic, Simic, Samarxhic treba malo da misle pre nego sto govore javno nesto jer ja sam ubeden da ova izjava prouzrokovana od njih.

legalista

pre 16 godina

Smatram da SAD blefiraju kada prete unilateralnim priznanjem i da to rade samo u cilju da zastrase Srbiju da bi Srbija prihvatila Ahtisarijev plan,jer tim planom Srbi na Kosovu dobijaju kakvu takvu sigurnost,a unilateralno priznato Kosovo nista ne garantuje Srbima.Drugo ako unilateralno priznaju Kosovo UNMIK tamo vise nema sta da trazi,morace da se povuku,a EU nece moci da posalje svoju misiju dole.SAD takodje ne moze da okupi sve EU zemlje oko sebe,Spanija,Rumunija,Slovacka,Grcka i Kipar se zestoko protive resenju van Saveta Bezbednosti.Spanija ima dobro poznati problem s Katalonijom,Baskijom...a Rumunija i Slovacka imaju problem s madjarskom manjinom.I na kraju krajeva,zasto bi SAD srusile ceo medjunarodno pravni poredak.Verovali ili ne u svetu ima 320 Kosova,320 teritorija zeli nezavisnost,a do sad nisu mogli da je dobiju jer su im govorili "granice su svetinja","ne smemo krsiti medjunarodno pravo","nacionalne manjine nemaju pravo na samoopredeljenje"...Pa samo Rusija ima 5 teritorija koje ce priznati u slucaju da SAD priznaju Kosovo,koja sila moze spreciti Putina da to uradi,da pred kraj mandata prosiri granice.Mislim da bi Srbija sve ozbiljnije trebalo da razmislja o priznjanju REPUBLIKE SRPSKE,naravno samo u slucaju ako SAD i zemlje EU uvedu presedan,tj.prve prekrse medjunarodno pravo,Povelju UN i zaobidju Savet bezbednosti!!!

Popaj

pre 16 godina

Bravo za Amerikance! Jok, nego ce da mole Kostunicu i Putina da shvate da je 2+2=4. A mi jos jednom da stavimo prst na celo i da razmislimo (ako imamo cime) sta je bolje- da su nam saveznici Amerikanci ili Rusi. Ko nije nacisto, neka prvo pita Albance, pa Hrvate, a onda neka krene redom- Cesi, Poljaci, Madjari, Slovaci, Litvanci, Nemci, Italijani, Francuzi, Englezi, Japanci............ veeelika je lista i na njoj su apsolutno sve zemlje u kojima obivcan covek lepo zivi. Ima i onih u kojima nije tako, ali sve zemlje u kojima je srednja klasa vecina i u kojima ta srednja klasa lepo zivi, to su sve demokratske zemlje, saveznici SAD u kojima Rusija, Kina i ostali nemaju sta da traze.

agim

pre 16 godina

Daj boze da se ovo dogodi jer dosta je ,pa nek za svagda srbija da se bavi svojim unutrasnjim problemima,a nas albancima pusti da zivimo u miru i slobodi.Samo Kosovo nezavisno je jedino resenje.

dilo-ch

pre 16 godina

Hvala SAD, hvala Voker a najvise havala Bush...To je pravo Resenje posto Albanci i Srbi moze da razgovaraju 100 Godina i nece moci das se Dogovaraju...Dobro ste vidjeli...

Zloca

pre 16 godina

Gospodo
Ovo je odgovor na izjava tipa Prorokovic, a da je uz njega i premijer zaglibio ovom izjavom koja ce nas kostati mnogo. Ovde su nas i cekali...Bravo Srpska diplomatijo stap u ruke i po ovce.

Sused,Vojvodina

pre 16 godina

Ovo je odgovor izgleda Prorokovicu i svima onim sta su naumili i navratili ga da izjavi.Vremena S.Milosevica su proslost,izgleda da to Kostunica neshvaca ili nemoze.

mladi pravnik

pre 16 godina

OK SAD bi priznale, to je kao neka novost? Videcemo kako ce reagovati ostale drzave, mada se nadam da do toga nece doci.Ne bih voleo da nas odluka o statusu doceka nespremne, kao drzavu.To bi se zaita lose odrazilo i na nase iovako ugrozene (u svakom smislu)zivote.Ako Albanci imaju imalo pameti, to sebi nece dozvoliti, makar ih podrzale i famozne SAD.Ni njima jednostrano proglasenje nezavisnosti ne bi donelo dobro, siguran sam.

Dragan M

pre 16 godina

Pед је да се ова агонија око Косова бар за неко дуже време, потребно за промену политичке и друге моћи у свету, ово питанје скине са дневног реда свакодневице у Србији. Бусањем у прса, ма колико се имало моралног права, ама баш ништа се не постиже. Свима, ама баш свима и свакоме је јасан овај најављен и дуго очекиван епилог. Стварно нам је потребно да се окренемо нама и животу око нас. Ово стање само погодује овим дневним, јефтиним политичарима Србије. Поткрадају нас, троше нам време, и младост и старост, и данас и сутра, гурају нам нежно прст у око...причајући о прошлости и квази садашњости. Понеко и грубо (Веља нпр., али не само он). Свашта се продаје ових дана (година) за политику и родољубље. Највећи тутумраци се за родољубљем заклањају, као и увек у историји уосталом. Уствари само диван начин да се запослимо, око, с обзиром на тренутак и реалност и наше и европске и светске ситуације, односе снага и могућности актера. Тако да је ова тема за сада беспоговорно некорисна, у ствари по наш народ штетна. Зашто? Зато што је нереална. Ето зато. Ко не разуме одговор, па тај и не треба да га разуме. Тај вероватно ништа не разуме, или ни неће да ишта разуме. Довољан му је мазохизам, под условом да нас све у њега увуче!
А прави, реалан, доступан живот око нас пролази.
Наши, такозвани, лидери и лидерчићи никако не схватају да је моћ код економски јаких, битних и са осталим светом повезаних. Зато и не виде да је било какво поновно уважавање Србије, па самим тим и њених проблема, тежњи ... повезано са економским растом Србије. Са њеном повезаношћу у оквиру оних који се питају (дакле НАТО и ЕУ). Додуше могу и неки други да се питају, али никад нама среће од тих није било, само штете. За разлику од њих, Запад само тражи лојалност и поштовање правила. Наш досадашњи проблем је управо везан за негирање претходног. Никад нисмо били ни део тог света, увек смо кокетирали са Истоком. Никад нисмо ни прихватили вредности Запада, а хтели би тамо. Хтели би да нас Они готиве. Зашто? Чиме смо то заслужили (изборили)?
Овако, Косово са албанским лидерима који уважавају, што милом што силом, ове реалности иду ка самосталности а потом и интеграција (читај развоју) у оквиру Уније и НАТО а Србија заостаје и заостаје.
Зашто би и ми сами хтели да будемо мазохисти своје садашњости и будућности? Зашто да желим живети у таквој квази држави, која мрзи све и свакога а очигледно, на иоле дуже стазе, мрзи пре свега себе и свој народ. И наравно, питање које лебди све више у нашој свакодневници: Какви то млади људи, каква то будућност Србије остаје у њој оваквој, када је око пола милиона најмлађих, тек свршених школараца са дипломама у џеповима отишло из Србије са жељом да се никада не врати?
Колико нас у дубини душе мрзи самог себе и завиди тим младима који су имали храбрости да оду, за разликуод нас. Да смо имали храбрости и одлучности пола нас не би остало! Сви сањамо потрошачко демократско друштво и нас у њему.

AEROPAGITA

pre 16 godina

kada su ameriakci molili Slobodana Milosevića da bude prijatelj USA. i da ne cini ZLO sta cini sa albancima kosova ON Milosević hteo je da bude pametniji od amera i eto ti sada kako je srbija zavrsila.

Realista

pre 16 godina

Resenje je u suprotstavljanju Americkoj politici sa sto vise prijatelja na nasoj strani. Dakle biti u mogucnosti da racunamo na ostatak sveta. To znaci imati podrusku Evrope, Rusije, Kine i ostalih clanica UN. To bi bio kontra udar Americkoj politici. Jer cak iako Amerkanci priznaju nezavisno Kosovo, to nije bitno ako sve ostale zemlje to ne ucine. Treba ih izolovati u svom misljenju. Da je to tesko uraditi, slazem se. Vredi istrajati.

nebitno

pre 16 godina

Kakva drskost i brzobrazluk i licemerje na kvadrat.
Mozete da pregovarate, ali samo ako je ishod kako mi hocemo.
A posle ce naravno reci kako Albanci imaju ocekivanja i sada ne smeju da ih iznevere, da ne izbije nasilje.
Ma treba bre da ponovo naprave onu rokadu sa radikalima, kao sto je bilo pred sastavljanje vlade, samo sada nek bude opasnost od obaranja vlade, pa ces da vidis. I zasto ova vlada ne koristi tu idealnu situaciju sa njima malo cesce?
Nije Amerika ni izbliza u istoj kozi kao sto je bila ni 99-te a ni kasnije. Niko je sada ne bi sledio u novom pohodu, ne posle blamaze sa oruzjem za siroku potrosnju. A ni ugled Srbije u svetu, hvala Bogu, nije ono sto je pre bio. Niko vise ne veruje da smo mi divljaci u srcu Evrope. Prema tome, neka nasi politicari iskoriste ovaj momenat.

Slobodan

pre 16 godina

Dobro, budimo iskreni...da li je neko ocekivao neki drugaciji ishod? SAD samo glasno kaze svoj stav a EU strateski ceka Decembar. Rusija je jedina koja se protivi nezavisnosti samo da bi pravila inat Amerikancima, inace ih je bas briga i za Srbiju i za Kosovo. Mislim da treba da budemo realni, da mislimo na buducnost i trazimo realna resenja koja u ovom trenutku nasa vlada ne nudi.

gradjanin srbije

pre 16 godina

Ne znam zasto americki narod dozvoljava svojim politicarima da sire antiamerikanizam sirom sveta – kad, tad, na ovaj ili onaj nacin, to ce im se vratiti, i po obicaju – sve preko ledja obicnih gradjana !?

(vlast)a

pre 16 godina

Da je ovo sto mi pricamo i "branimo"tacno,onda bi i Bog bio jedan i ne bi bilo drzava sem,mozda jedne!
Nikad nije bilo niti ce biti da svi slusaju jednu organizaciju zato sto smo se tako dogovorili.
Pa da je moglo da se dogovorimo,ne bismo ratovali i(li)sumanuto izazivali velike i mocne gde mozemo samo da izgubimo svoju decu,a ne mozemo nista dobiti.
Mozda se nama to ne svidja,ali nije se svidjalo ni Turskoj,Austro-Ugarskoj,Vijetnamima,Indiji,Pakistanu,Etiopiji,PLO-u,Izraelu,SSSR-u...pa su opet deljeni,sastavljani i pravljene tvorevine koje su odgovarale jacima,a mali su,ako su pametni,trpeli i cekali bolja vremena.
Briga me za razna ustavna izjasnjavanja,ali za to da zivim u izolaciji i da mi saljete dete u rat-to bi morali da me pitate na referendumu.
Kosovo je nasa duhovna vertikala i to nam niko ne moze uzeti ni oteti.To nije moglo ni 1389. i ne moze ni sada.
Pitanje je da li smo mi dostojni duhovnog predanja ili smo postali samo materijalisti koji iste iskljucivo blaga od ovoga sveta!

Alex

pre 16 godina

ja mislim da to je vrlo jasno, nema drugo osim nezavisnosti. Pa ljudi moj ako Kosovo bude nezavisnost, nije to kraj svijeta, mi cemo zivjeti opet zajedno.
Daj Boze samo da bude mir.

Visar_KS

pre 16 godina

Ja cu samo jedno pitance vama gospodo: Sta bi Srbija uradila da je na mjestu SAD? Da li bi se ona borila za pravdu kao sto se borila 90-ih? Budite iskreni i pricajte to!!!

marko

pre 16 godina

Ovakva pozicija Amerike je svima jasna odavno i ne vidim razlog za neko chudjenje, jer su sad zvanichno rekli ono shto godinama nezvanichno pominju. Jasno je da je ovo sve rezultat albanskih lobista i da je na taj nachin kupljena podrshka Amerike i nekih zemalja EU, koje su svakako najvece sile na svetu. Sa druge strane, nama ostaje podrshka Rusije po ovom pitanju ali je pitanje: dokle?? Amerikanci i deo EU ima veliku prednost, jer u ruci imaju Ahtisarijev plan, koji, iako vishe nije na tepetu u SB, moze da predstavlja argument pristalica nezavisnosti, jer oni imaju napisan koncept ovakve zamisli, koji na prvi pogled ostalim zemljama se moze chiniti kao izvodljiv. Na taj nachin ce polako dobijati i podrshku ostalih zemalja, tako da mi necemo imati nikakvu korist shto nezavisno Kosovo nece priznti samo Rusija, Kina i mi. Problem je ta nasha pasivnost zbog koje mi i dalje nemamo nash plan, ozbiljan plan, kakav je recimo Ahtisarijev, koliko god da se on nama ne svidjao. Sve shto imamo to je konstantno pljuvanje Zapada i govore o suverenitetu Srbije, koji vishe deluju kao propaganda za domacu javnost, koja se sve vishe priklanja onome koji ce oshtriju rech da uputi Americi. Izrazito neozbiljno. Gospodo iz srpakog politichkog vrha, napravite nacrt jednog ozbiljnog plana za Kosovo, napravi te koncept vasheg Kosova unutar granica Srbije, bez pretpostavki "moglo bi ovako, ali ni onako nije loshe", nego sa jasnim naznakama "ovako bi trebalo da bude". Ne treba vi vishe da utichete na Ameriku, ona je svoje stavove pokazala odavno, sad ih i potvrdila, vasha je shansa u ubedjivanju drugih zemalja, neutralnih zemalja. Jesu SAD, Francuska i Britanije vodece sile u svetu, ali tri priznanja ne chine jednu zemlju nezavisnom.

Srba

pre 16 godina

Ovako ostar stav SAD direktna je posledica agresivnog nastupa perjanika DSS . Neodgovornim i neodmerenim izjavama ponistili su sve napore os 2000 pa naovamo da se Kosmet zadrzi prvo kao deo SRJ sto i stoji u rezoluciji 1244, a sto aktuelna vlast nikad ne spominje, a onda su na diskratne najave podele reagovali ratnickim izjavama. Neodgovorni politicari unistili su Srbiju . Moraju da odu.

RAFAEL

pre 16 godina

Kakve to veze ima sto ce SAD da priznaju KiM?Bez UN sva priznanja su trrrttt.I ja bi hteo da priznam mom komsiji da je kardinal,a i ostale komsije se slazu da ga tako proglasimo,ne svi,ali vecina...Tako da cemo obavestiti PAPU u Vatikanu da je Rudolf ovde kardinal.Ko pisne,jadna mu majka....Mi smo najjaci u celom kvartu.

Lagano

pre 16 godina

Prorokoviceva izjava je kao melem u poredjenju sa izjavama koje dolaze sa one strane Atlantika. Mozda Oli Ren zatrazi pojasnjenje izjave od strane Stejt Departmenta?

Marko

pre 16 godina

Da li to USA zele na taj nacin da se "oduze" svojim saveznicima iz dva velika Svetska rata - Srbima ?! Da li je to u znak zahvalnosti sto su najvise Srbi na ovim prostorima prolivali krv za stvaranje nove demokratske Evrope kroz dva velika rata ?! Mozda na taj nacin Amerika porucuje Srbima - "Hvala Vam sto ste u najtezim situacijama bili nasi saveznici".
Srbi to sigurno nikada nece zaboraviti !

Fadilj

pre 16 godina

To se neće desiti.
Kao i ranije, i sada mislim da je najbolje da Kosovo proglasi jednostranu nezavisnost i da se to ne reši u SB. Naša pozicija nije dovoljno jaka sada, ali u budućnosti odnosi u svetu će se promeniti a to pitanje neće biti legitimno rešeno pa će uvek biti otvoreno. Samo napred USA!

agim,usa

pre 16 godina

Posle ovakve izjave amerikanaca,svaka normalna i ozbiljna drzava bi prekinula diplomatske odnose sa amerikom.
Na ovom slucaju ovo se nece desiti!

Celtics

pre 16 godina

Ajde da i mi priznamo nezavistan Vermont (www.vermontrepublic.org)! Sto da ne?!
Sad malo ozbiljnije... ne smemo zaboraviti da je US priznala nezavisnost Taiwan-a, pa medjunardna zajendica nije reagovala kako su oni bas zamislila- doduse situacija je slicna ali nije totalno ista.

Nada

pre 16 godina

Prvo, ovo i nije neka nova vest. Drugo, SAD ima dva (legitimna?) resenja da pokaze ko je gazda na zemaljkoj kugli i da ih neinteresuje ni UN, SB ili medjunarodno pravo: Ili je ugrozena drzavna bezbednost pa mora preventivno da intervenise hiljade kilometara dalje od svojih granica, ili je to uspostavljanja mira, slobode, demokratije i stabilnosti u neko regionu regionu. Ko to ne podrzava, kajce se i brzo primetiti da i u njegovoj kuci mora nesto da se uradi i prijateljski intervenise (zbog bezbednosti, mira, demokratije, slobode, ljudskih prava,...).

tutumrak

pre 16 godina

nek ga priznaju vec jednom, da se zavrsi ova komedija i da se posvetimo realnim problemima u drzavi (a Bogu hvala, ima ih napretek)

Konfucije

pre 16 godina

Srpska vlada je trebalo da da izjavu da zatrazi da otpocne povlacnje stranih trupa sa Kosova i ostalih kriznih zarista u svetu, Avganistana i Iraka. Jer nigde ne donose stabilnost vec samo podele i nesrecu.

nije vazno

pre 16 godina

NA ZAPADU NISTA NOVO . Ne shvatam zasto tako zustro reaguju srpski politicari protiv nezega sto se znalo od 1990 godine. JAKI regulisu svetski poredak kao odgovor na one JAKE koji su pokusali da unistavaju deo svog naroda .

Sasa

pre 16 godina

Oно што у предходних педесетак година нисмо умели сами да решимо морало је да нам се обије о главу.Нека су нам живи и здрави председник и премијер па нека га сами сачувају.

Istok-Zapad?

pre 16 godina

Još jednom Američka demokratija i prijateljstvo prema srpskom narodu!
Ma meni su oni odavno jasni nego mi nisu jasni pojedini politički diletanti u Srbiji. Ili se možda prave diletanti...?!

Tom

pre 16 godina

Eh, sta je tu cudno? (Svetski) kabadahija se ponasa onako kako mu se cefne. Sto neko rece, ne mozemo spreciti, ali ne moramo prihvatiti.

Istvan

pre 16 godina

"Ostar protest" srpskih politicara nije nista drugo do glasne, kolektivne dzepne grmljavine. Od nje naravno da nema nikakve vajde, ali se oni bar bolje osecaju.

Protiv rata po svaku cenu

pre 16 godina

Vecina u EU ce priznati nezavisno Kosovo. Priznace ga Nemacka,Francuska,Engleska,Holandija itd.
Srbija ne moze da udje opet u rat protiv ovakvih sila. Rusija nece vojno intervenisati na strani Srbije, jer je previse daleko i jer uopste ni nemamo nekakakv zvanican savez sa njima.
Drugim recima, najbolje bi bilo da se od Kosova na duzi period odustane, jer nam to nalaze real-politika, a politika je po definiciji umetnost moguceg, pa se sa tim treba pomiriti.
Ovo sto Srbija preti ratom u zadnje vreme nije dobro, jer Amerikanci se vec spremaju za rat sa Iranom koji samo sto nije poceo i vrlo su nervozni. Hajde jednom u istoriji da se Srbi ne guraju od pocetka da ginu kada se velike stvari desavaju u svetu.
Ne valja biti petao koji kukurice pre zore, a Srbi mnogo vole ovu ulogu kroz istoriju.
Toga se ja plasim u svemu ovome. Rusima odgovara da sire antiamericki i antizapadni front gde god mogu sada, al ajde da to jednom bude bez nas ako moze !

Mirko

pre 16 godina

Nije ovo prvi put u istoriji Srbije da velike sile odlucuju o njenoj sudbini. Koliko se secam iz istorije, srbima su uvek nudjena resenja protiv njenih interesa. I opet, po ko zna koji put, su Srbi dovedeni u poziciju "Bole rat nego pakt". Da li je bolje?

Boris Tanaskov,Macedonia

pre 16 godina

Nista od toga.Kosmet ostaje srpski jer sada SAD nece moci da nade svoje sumisljenike u EU.E sad nece valjda SAD uspeti da dislociraju Kosmeta kod njih.Srpska vlada odlicno radi.

Istogasi

pre 16 godina

Neko rece “da je Srbija na mesto Anerike, da se ona tada ne bi mesala u unutrasnje stvari drugih zemalja”. Kada bi savremeni svet bio ustrojen onako kako pristalice Srpskog rezima zamisljaju i zele, onda bi svaka drzava mogla da radi sta god zeli sa stanovnistvom na svojoj teritoriji. Najcesci oblik rezima bio bi vojna hunta ili diktatura jednog lidera ili jedne partije. Istina i prave informacije bile bi stalno pod embargom. Demokratija bi bila zamrla. Nijedna zemlja ne bi bila odgovorna za progres i tehnoloski razvoj covecanstva. Cvetali bi razni oblici komunizma i pljustale bi radnicke parole na sve strane. Ceo svet bi blistao u crvenilu i lazi. Zato sva sreca sto ovaj Srpski rezim ili neki tamo iz Azije ili Latinske Amerike ne kreira svetsku politiku.

Danica

pre 16 godina

Realisti, je li vam drago? A da mi udjemo sto pre u NATO, jerbo tu nam je svetla buducnost, sto ova vest i potrvdjuje. Zar ne?
Medicina 21. veka je veoma uznapredovala, ali transplantaciju kicme jos niko nije izveo.

Dusan

pre 16 godina

Dobro je sto je konacno receno to sto nam je odavno bilo jasno. Sad je valjda i "realistima" jasno da su svi dosadasnji pregovori bili samo farsa i da Albanci samo igraju kako Amerikanci sviraju. Sto se mene tice ja vise ne gajim lazne nade da Amerikanci mogu da nam budu korisni prijatelji u bilo kojoj buducoj kombinaciji (ekonomija, NATO...). Stoga treba na ovo otvoreno odgovoriti i nazvati stvari pravim imenom. Ceo svet je vec dugo svestan da liberalni kapital ciji je glavni promoter americka drzava, terorise citav svet, duhovno, kulturno, ekonomski, ekoloski, izrabljivacki, potcenjivacki... Zlo je zaista u zamahu pod zastavom ove zemlje. Filozofija materijalizma se siri kao pozar svuda i odavno je zahvatila i nasu domovinu. To je i razlog zbog cega smo toliko razjedinjeni i nesrecni sa samima sobom. Treba otvoreno reci da ako je zlo doslo da otme, neka otme, ali to otimanje nece trajati vecno, i doci ce vreme kada ce se odnosi preokrenuti, a dotle treba da se posvetimo sopstvenom preporodu. Naravno ne sa sadasnjim politickim partijama, one su se sve do jedne pokazale neprincipijalne i zainteresovane vise za sopstvenu dobrobit nego naroda iz kog poticu. Zasto ici bilo gde i utopiti se u lazni materijalizam? Napravimo svoju kucu na svojoj zemlji ponovo od temelja, imamo puno znanja, samo nam je vera slaba (kao i crkva koja je predstavlja, ali to je samo jedna od osnova drustva koju treba istinski obnoviti). Dosta je bilo cekanja da nam pomoc stigne odnekle, vreme je da pokazemo svoju snagu, izdrzimo najgore, i spremimo se i ojacamo za vreme koje nepobitno dolazi (ovaj put sigurno necemo morati da cekamo 500 godina).

oliver

pre 16 godina

Stvari su u sustini vrlo jednostavne kad je rec o Kosovu: Kosovo ce biti nezavisno zato sto su Albanci spremni da ginu za nezavisno Kosovo,a Srbi nisu spremni da ginu za ostanak Kosova u Srbiji!To je cela prica i cela filozofija,svako ko kaze drugacije,ne govori istinu.Koliko bi se Srba iz Beograda recimo odazvalo pozivu na mobilizaciju i odlazak na Kosovo?HAjde probajte to da zamislite.Pa videli smo kako je to izgledalo 1999.godCim je zapretila opasnost od kopnene invazije,brze-bolje je potpisan Kumanovski sporazum.Jasno,da je usledila kopnena invazija,vise ne bi bilo pametnih selektivnih bombi,nego tepih i broj zrtava se ne bi merio hiljadama nego desetinama hiljada.Tako je i Vijetnam isterao Amerikance,ali uz 3 miliona mrtvih,1 milion vojnika i 2 miliona civila,dok su Amerikanci imali 58000 mrtvih vojnika.Samo se tako mogu pobediti Amerikanci,uz enormne zrtve. Posto ovde niko nije spreman za to,prica je zavrsena...

just came

pre 16 godina

Ispasce na kraju da su Srbi bili u pravu sto su hteli da sacuvaju Jugoslaviju.
Okruzenje polako shvata da nisu Srbi ti koji izazivaju ratove nego nego "Ameri".

Dr.

pre 16 godina

Vise puta cujem da ovde neko hoce da proglasi nezavisni Texas.Pa kakop mogu da proglase nesto sto narod koji tamo zivi nikad to ne bi uradilo.Pa ko je lud da zivi u siromasnom Mexicu.ako morate nesto da kazete protiv Amerike nadjite nesto sto se moze progutati.

Misa

pre 16 godina

I Srbija je spremna da prizna nezavisnost Teksasa!
Ako Velika Britanija, Spanija i Italija priznaju nezavisnost Kosova, Srbija bi momentalno trebalo da prizna nezavisnost Irske, Baskije i Padanije.

Vojislav

pre 16 godina

Opasna i prljava politika preuređenja sveta po receptu kauboja se nastavlja, ali doći će vreme kada će i oni platiti ceh za sve svoje nepromišljene poteze i zlodela pričinjena mnogim narodima.

Istogasi

pre 16 godina

Odakle demokrati Kostunici tako ostar jezik u diplomatskoj komunikaciji sa zapadnim velesilama? Da li on glumi radikalsko-nacionalisticke vodje iz 90-ih? Je li njegovo secanje veoma kratkog dometa, ili je pak zaboravio redosled dogadjaja koji su bili kao uvertira za stradanja Srba krajem dvadesetog veka? Postovani komentatori, danas bi mogli da podsetimo bar nekoga iz aktuelne vlasti da je krajnje vreme za promenu pogresnog kursa koji trenutno vodi Srpska vlada u medjunarodnoj politici.

Mare,Sombor

pre 16 godina

Pa sta,naravno da je tako i da je oduvek tako bilo i bice.I Srbija bi isto tako radila da moze,nemojmo se zavaravati.Ali Srbija ne moze tako,I da imamo odgovornu elitu ti ljudi bi nasli nacina da zastite interese Srbije bez
konfrontacije sa najjacima.Ovako,oni su zloupotrebili ovakvu situaciju i jedino sto ih zanima jeste kako da izvuku sto vecu korist za sebe licno.Pitanje je samo koliko je ovaj narod naivan jer se prima na iste price koje su mu donele nesrecu i propast...

Brana C.

pre 16 godina

I sad se stavite u poziciju pregovarackog tima iz Pristine. Sta oni uopste imaju da pregovaraju sa Srbijom. Proglasice nezavisnost. Priznace ih SAD i drugi sateliti i to je to. Znam da nam nije resenje u Rusiji, Kini i Indoneziji, ali meni uopste nije jasno kako dalje sa SAD.

Srbin iz dijaspore

pre 16 godina

Dakle, maske su pale, kao i sve price UN i rezolucijama, medjunarodnom pravu... Na zalost to je surova istina koju smo valjda i do sada znali i treba da se u skladu s tim i ponasamo. Potrebno je da nasa vlada racionalno i bez emocija uradi ono sto je najbolje za Srbiju i da spashava sto se spasti moze. Rat s celim svetom je odavno izgubljen.

Ivan

pre 16 godina

Čije stado toga je i ispaša!!! Zakoni prirode su najjači!! Kosovo odavno nije deo Srbije. I pre 1999. Kosovo je formalno bilo u Srbiji a suštinski ne. Nisu mi jasni Albanci, zašto se sekiraju kad je Kosovo odavno nezavisno od Srbije. A političari koji se bore za Kosovo, ako su dosledni u toj borbi neka odu da žive sa svojim porodicama na Kosovo, jer dela su jedno a priča i demagogija nešto drugo. Dragi političari, ostavite Kosovo na miru i bavite se životnim, suštinskim problemima u Srbiji!! Dosta je više demagogije, politikanstva, kriminala, privilegija. Ili će se u Srbiji nešto pokrenuti sa mrtve tačke ili ćemo svi kolektivno emigrirati pa nek vlastodršci ostanu sami sa sobom!

Oldboy

pre 16 godina

Chek, zasto bih ja ispastao za greske mojih roditelja? Ja nisam ucestvovao u dogadjajima koji su se desavali proslih decenija ali i pored toga se izvinjavam svima koji su tada bili povredjeni, naravno i svim albancima na kosovu (sto je mnogo vise od onoga sto su dobili razni moji prijatelji koji su kao deca proterani iz svojih domova). Koliko se ja razumem u neku pravdu, pocinioci zlodela se trebaju kazniti, a ne da se ista greska ili isto zlo ponovo cini nekom drugom. Hteo sam samo da kazem, Hey that's not fair...

ivan

pre 16 godina

Ovakva izjava daje indikacije da se vlast u SAD pomirila sa time da nece moci progurati aneksiju Kosova kroz UN u dogledno vreme (t.j. za vreme Busovog mandata), a verovatno ni posle toga. Srbija se takvim vestima treba radovati i raditi na "pritiskanju dugmica" svih evropskih drzava koje muce muku sa separatistima.

Dusan

pre 16 godina

Jos jedan od doaza da SAD nikoga ne pita ni zasta. Oni samo rade kako odgovara njima i njihovoj politici. Nadam se da ovaj put nece pravo podleci sili!

Nenad

pre 16 godina

Koliko se ja sjećam SAD su i Makedoniju priznale pod ustavnim imenom ali je zvanično i dalje FYR Macedonia jer se Grčka protivi imenu R. Makedonija.
Grci su se takođe bunili protiv te američke odluke ali je opet ostalo isto.
Potez srpske vlade bi mogao biti da kažu kako će dozvoliti Rusima izgradnju neke vojne baze u Srbiji. Baš me zanima kakva bi onda bila reakcija iz Washingtona.
Ovo sada što radi SAD je ništa drugo nego da iskoristi da napravi što više haosa po svijetu prije nego što dođe do multi polarizacije na svjetskoj političkoj, ekonomskoj i vojnoj sceni. Isto kao što je to nekada radila V. Britanija.

Panonski mornar

pre 16 godina

Mogli bi Ameri - onako k'o Velja, u paketu - i Vojvodinu da priznaju, cisto da nam ne propadnu oni Cankovi pasosi... :-)

tuli köln

pre 16 godina

Pa sta ima kosova sa neki drugim derzave (slovakia, gercka, rumenia,spania)tamo nisu billi masakra kao u kosovu , kosova nece vise pod serbske rezima da zivi ne moze ,sad mora da bude gotovo za uvjek i da zivu na miru svi bez rata dosta su bili u bifse jugo.vec 20 godina koliko jertve

Daddy

pre 16 godina

Evo ovo je Srbija potpisala da bi prestalo bombardovanje...
“Uspostavljanjem trajnog prestanka neprijateljstva, ni pod kojim uslovima, bilo koje snage SRJ i Republike Srbije neće ući, ponovo ući, niti ostati na teritoriji Kosova ili u zoni kopnene bezbednosti odnosno zoni vazdušne bezbednosti, kako su opisane u tački 3, člana 1, bez prethodne izričite saglasnosti komandanta međunarodnih bezbednosnih snaga (Kfor)” - upravo ova odreba Prvog člana Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova uslovila je povlačenje jedinica Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije iz južne pokrajine.

Bruno Zgaga

pre 16 godina

Kosovo je vec osam godina nezavisno,pa ne vidim drugog resenja osim ozakonjenje sadasnjeg stanja,da ne bi vise nasi ljudi placali kosovski dug, ako tamo nemamo nikakve suverenosti.Taj narod ne zeli da bude u sastavu Srbije, imaju svoju skupstinu, vladu, predsednika, policiju i medjunarodni suverenitet, pa nisam upoznat,s ta mi trazimo vise tamo...

marsenije

pre 16 godina

E aj stvarno da ih sve preteknemo, i da mi srbi priznamo Kosovo. Osecam da bi bili svi zbunjeni ko curke. Kapiram da je kralj Pera posle prvog sv. rata dao hrvatima ne zavisnost, sada tamo mozda ne bi bio trg Bana Jelacica nego Perin trg. Ziveli.