"Vanredno stanje samo teorija"

Tomislav Nikolić kaže da o uvođenju vanrednog stanja u zemlji nije govorio kao o mogućoj, nego kao o teoretskoj ustavnoj varijanti

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 10.05.2007.

07:16

Default images

Izjavu Nikolića da bi eventualni izbori mogli da budu odloženi na tri meseca, ukoliko na predlog Vlade sadašnji sastav parlamenta proglasi vanredno stanje zbog procene da je situacija u vezi sa statusom Kosova izuzetno teška, odmah su zvaničnim saopštenjima osudili pres-služba Vlade, kao i većina stranaka demokratskog bloka, osim DSS-a.

Jedino se te večeri nije oglasio DSS, ali je lider te stranke i premijer Srbije Vojislav Koštunica odmah pozvao telefonom Tomislava Nikolića.

Tomislav Nikolić: Ja sam sinoć gostovao na RTS-u, potom na Pinku, i dok sam vozio sa Pinka, pozvali su me iz kabineta Koštunice i spojili sa njim i on mi je odgovorio na zahtev naše poslaničke grupe da pregovarački tim za Kosovo i Metohiju podnese izveštaj Skupštini Srbije i rekao da naš pregovarački tim neće biti u mogućnosti da do 14. maja podnese izvestaj. I to je sve što smo mi razgovarali i ja posle toga nisam imao kontakte ni sa kim .

B92: Je li Vojislav Koštunica regovao na Vašu izjavu o vanrednom stanju datu RTS-u?

Nikolić: Reagovao je i ja sam to saopštenje Vlade Republike Srbije čuo kao i svi vi.

B92: A nije vam ništa usmeno u tom razgovoru rekao?

Nikolić: A što da mi kaže, da reaguje na ono što sam ja izneo kao ustavnu mogućnost.

B92: A da li mislite da ste tom vašom izjavom uzbunili ili uplašili građane Srbije, gospodine Nikoliću?

Nikolić: Onda ih je uplašio Ustav.

''Svi govore da postoje samo dve varijante - ili će biti Vlada ili će biti raspuštena Narodna skupština. Ja sam rekao - pročitajte Ustav. Postoji treća varijanta", objasnio je Nikolić.

''Zemlja može da bude u vanrednom stanju ako Vlada Srbije da predlog, a Skupština ga usvoji'', rekao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije. On je ukazao na to da je Vlada već rekla da joj to ''ne pada na pamet" i da zato priču o vanrednom stanju ''i dalje zadržavamo u Ustavu kao jednu mogućnost".

Tomislav Nikolić je danas rekao da SRS nikada ne bi glasala za uvođenje vanrednog stanja ukoliko za tako nešto ne postoji zahtev Vlade Srbije. Nikolić je naglasio da Srbija ima mogućnost da uvede vanredno stanje, kao i svaka druga država u svetu i da nije rekao da će vanredno stanje biti uvedeno, koje on i ne može da uvede, nego da je ukazao na mogućnost iz Ustava o kojoj niko ne govori.

O postajanju osnova za vanredno stanje i eventualnoj zloupotrebi položaja predsednika Skupštine čitajte u posebnoj vesti.

DSS: Sve je rekao Srđan Đurić

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković kaže da "nema nikakve priče o vanrednom stanju". "Vlada je to demantovala i nemojte se uzbuđivati jer nema nikakve priče o vanrednom stanju", rekao je Stojković.

On je ocenio da je predsednik Skupštine Srbije Tomislav Nikolić verovatno hteo da istakne da je po Ustavu predviđena i mogućnost uvođenja vanrednog stanja. "Međutim, to nema nikakve veza sa ovom situacijom", istakao je Stojković.

A šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić tek danas je na novinarsko pitanje obrazložio stav svoje stranke.

"Stav koji je izrazio Srđan Đurić u ime Vlade Republike Srbije, a to je da nema nikakve potrebe za uvođenjem vanrednog stanja jer, s obzirom na stav Rusije i Vlade Srbije po tom pitanju, zaista mislim da za takvim nečim nema potrebe. To znači da je stav koji je juče izneo Đurić i stav DSS-a", rekao je Aligrudić.

U DSS-u za sada ne smatraju da zbog Nikolićeve izjave, koja je uzbunila javnost, novoizabrani predsednik Skupštine treba da podnese ostavku.

"Do sada - najopasnija izjava"

Dragoljub Miæunoviæ (FoNet)
Demokratska stranka je, međutim, saopštila da smatra da obavljanje funkcije podrazumeva visok stepen odgovornosti i da zbog toga Nikolić mora ili da podnese ostavku ili da bude smenjen.

"Mislim da je to jedna izjava, bez obzira što možda nema nikakvu šansu, jeste najopasnija izjava koja se do sada čula", kaže Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke.

"To znači, da bi se održala postojeća vlast, mi ulazimo u neku vrstu diktature kroz vanredno stanje. Na ovo mora sva politička javnost da reguje veoma oštro i da upozori čoveka koji je samo predsednik parlamenta da ne pokusava da izlazi iz okvira onoga što mu nameće demokratska procedura", rekao je on.

Mićunović je rekao da su radikali u najkraćem vremenskom roku pokazali svoje prave ambicije: "Te prave ambicije jesu, u stvari, da se u ime patriotizma i ugroženosti države de fakto suspenduju demokratske institucije".

On smatra da su te ambicije radikala "pokrivene pričom o bezbednosti", a da radikali prizivaju "bezvlašće, jer jedino u ratovima i nevoljama pokazuju svoje pravo lice i izvlače korist".

Komentarišući mogućnost da Demokratska stranka Srbije, iako je odbacila mogućnost da podrži uvođenje vanrednog stanja, ipak to učini u slučaju donošenja rezolucije o Kosovu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Mićunović je rekao da će se Srbija, u tom slučaju, naći "u velikim neprilikama".

"Srbija će u tom slučaju biti izbačena iz Saveta Evrope i svih normalnih institucija zbog suspenzije određenih prava građana", rekao je on.

SDU: Vanredno stanje za očuvanje vlasti

Socijaldemokratska unija smatra da je politička kriza u Srbiji počela da se produbljuje velikom brzinom: "Najava predsednika Skupštine Srbije da bi uvođenjem vanrednog stanja mogli da se spreče vanredni izbori, pokazuje o čemu maštaju pripadnici novostvorene političke koalicije."

"Sada je očigledno da se kosovska kriza želi iskoristiti za očuvanje vlasti i sprečavanje građana da slobodno politički deluju. Politika nezameranja i saradnje sa Vojislavom Koštunicom dovela je radikale na čelo Skupštine Srbije i do atmosfere koja više liči na poluratno stanje nego normalni društveni život", saopštila je ta parlamentarna stranka.

SDU upozorava javnost da će morati da brani tekovine demokratskih promena od 2000. godine: "Cinizam i pasivnost neće pomoći. Potrebno je zahtevati nove izbore, gde će konačno sada, kada su sve maske pale, građani moći da se opredele između proevropske i antievropske politike."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: