Nova agencija za osnovna prava EU

U Beču je inaugurisana nova agencija, koja će davati mišljenje o poštovanju prava u zajedničkim evropskim zakonima.

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.03.2007.

18:42

Default images

Nova agencija će, uz proširenje nadležnosti, zameniti posmatračko telo protiv rasizma i ksenofobije, koje je osnovano 1998. godine. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo danas je inaugurisao agenciju.

"Evropa koja bi se ograničila samo na praćenje rasizma i ksenofobije, dva zla koja se smatraju najvećim, štitila bi tek polovinu osnovih prava", izjavio je evropski komesar pravde Franko Fratini.

Ovlašćenja agencije će ipak biti ograničena i njoj neće moći da se žale pojedinci, niti će ona moći da pokrene prostupak protiv neke države. "Jasno je da zadatak Agencije nije da zameni sudove", rekao je Barozo.

Članice EU su, uz insistiranje Britanije i Nemačke, odlučile da agencija ne može da interveniše u politici saradnje u pravosuđu i unutrašnjim poslovima, iako su to oblasti u kojoj bi mogla najviše da deluje.

Agencija će davati mišljenje o primeni zajedničke evropske politike, uključujući unutrašnje tržište, saobraćaj i drugo, ali i o pitanjima diskriminacije i rasizma u članicama EU.

EU je takođe želela da izbegne da agencija preuzme nadležnosti Saveta Evrope koji je zadužen za primenu Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Austrijski kancelar Alfred Guzenbauer je rekao da će agenciji pomoći i da "osnovna prava ne trpe zbog tenzija izazvanih borbom protiv terorizma".

Pregovori članica EU o formiranju Agencije za osnovna prava EU koji su počeli u 2003. godine, završeni su u decembru prošle godine. Agencija će imati između 80 i 100 saradnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: