Rezolucija SE bez reči nezavisnost

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila sinoć rezoluciju o stanju na Kosovu, ne navodeći nezavisnost kao rešenje.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 25.01.2007.

07:18

Default images

Iz teksta rezolucije izbačen je pasus u kom se navodi da jedino nezavisnost Kosova može da donese stabilnost u regionu, a nezavisnost se ne pominje nijednom rečju u tekstu. Priština bez reakcija na rezoluciju.

Iz rezolucije je izbačen i deo u kom se navodi da svi akteri u regionu treba da preuzmu obavezu da neće tražiti menjanje granica u regionu i da će sadašnje granice Kosova priznati kao stalne.

U rezoluciji se ističe da je obostrano prihvatljiv dogovor dveju strana jedino održivo rešenje koje neće biti diskutabilno. Međutim, Savet Evrope navodi da, ako dogovor ne bude moguće postići, treba doneti odluku o nametanju rešenja.

Rezolucijom se kosovski Srbi pozivaju da učestvuju u javnom i političkom životu Kosova. Šef delegacije Srbije u Savetu Evrope Miloš Aligrudić kaže da su članovi delegacije glasali protiv donošenja rezolucije iz principijelnih razloga.

"Nije prošlo nekoliko amandmana koje smo mi predložili, u kojima smo tražili da Parlamentarna skupština Saveta Evrope mora da prihvati realnost, a to je da je Kosovo deo Srbije, upravo na osnovu važeće Rezolucije 1244 Saveza bezbednosti Ujedinjenih nacija", kaže on.

"Nije prošao amandman na paragaraf VI, koji je tražio uklanjanje onoga što govori o mogućnosti nametanja rešenja. Iz tih razloga, nismo mogli biti za rezoluciju", kaže on.

Parlamentarna skupština je usvojila i preporuku u kojoj se navodi da Savet Evrope treba da pruži snažnu podršku Srbiji jer prolazi kroz delikatnu političku fazu.

Marti Ahtisari, specijalni izaslanik UN za Kosovo, juče je na zasedanju Parlamentarne skupštine rekao da će njegov predlog za rešenje statusa Kosova biti "fer i izbalansiran" i "snažno fokusiran na zaštitu manjinskih prava i formiranje multietničkog i demokratskog društva".

Specijalni izaslanik UN je istakao da će njegov predlog "omogućiti dostojanstven život svih stanovnika na Kosovu", da će biti "osnova za demokratsko i multietničko Kosovo", kao i da predviđa snažno međunarodno civilno i vojno prisustvo.

Priština bez reakcija

U Prištini nema reakcija na rezoluciju Saveta Evrope. Naprotiv, sva obraćanja političara javnosti na Kosovu sadrže poruku da je nezavisnost jedino prihvatljivo rešenje za Albance.

Iako je do dolaska izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova Martija Ahtisarija, s predlogom za Kosovo, ostalo još gotovo dve nedelje, u zvaničnoj Prištini više gotovo da se i ne računa na neko drugo rešenje sem nezavisnosti.

To je možda i bio razlog što rezolucija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope nije dobila značajno mesto u komentarima kosovskih političara, pa je tako medijima preostalo da umiruju javnost komentarima da u rezoluciji Saveta Evrope nije pomenuta reč nezavisnost, kada se govori o konačnom statusu Kosova, ali da ona tom rezolucijom nije ni isključena.

Posle jučerašnjeg susreta tima koji priprema konture nove podele vlasti između institucija u Prištini i buduće međunarodne misije, predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je rekao da je već sada jasno da će međunarodna misija jedno vreme posle određivanja statusa Kosova voditi glavnu reč u bezbednosti, sudstvu i policiji.

I poruke iz opozicije na tu temu slične su onima koje dolaze iz redova vlasti. Lider opozicije Hašim Tači rekao je da s nadom, optimizmom i odgovornošću očekuje dolazak Ahtisarija u Prištinu. "Za Kosovo postoji samo jedno rešenje, a to je poštovanje volje građana za nezavisnu i suverenu državu", kaže on.

Politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Džon Sojers, koji je završio dvodnevnu posetu Prištini, nije želeo da govori o detaljima paketa za Kosovo, ali je nagovestio da njegovo otvaranje neće izazvati velika iznenađenja.

"Ne mislim da će biti velikog iznenađenja. Pregovori se vode već gotovo godinu dana i predlog za status samo će odraziti situaciju u pregovorima", kaže on.

Janjić: Nije dobar defanzivan stav

Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, smatra da je pri usvajanju rezolucije o Kosovu bez pominjanja nezavisnosti ključnu ulogu imala Rusija i čvrst stav šefa njihove delegacije da će glasati protiv.

Janjić je, gostujući u Poligrafu, rekao i da je dobro što na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope nije prošlo nešto što može da unapred odredi rešenje i dodatno iskomplikuje predstojeći period.

"Nije trebalo da se dođe u ovako defanzivnu situaciju, nije dobro što Srbija nije pokrenula neku rezoluciju koja bi govorila o stvarnim problemima ljudskih prava i Albanaca i Srba, što je predmet delovanja Saveta Evrope, i da se, zapravo, kroz tu aktivnu prizmu vidi može li to što neki veruju, nezavisnost, da reši sve te probleme", kaže on.

"Dakle, videlo se da većina u Savetu Evrope nije spremna da prihvati zdravo za gotovo da nezavisnost kao čarobni štapić rešava sve probleme na Kosovu", kaže Janjić.

Prica: Pogrešan trenutak za pominjanje nezavisnosti

"U rezoluciji o Kosovu nije prihvaćeno pominjanje nezavisnosti pošto su gotovo svi smatrali da je pogrešan trenutak za opredeljivanje u prilog jednog rešenja kao najboljeg", ocenila je ambasadorka Srbije u Savetu Evrope Slađana Prica.

Podsećajući da tema Kosova i tamošnja situacija apsolutno nije nova na dnevnom redu Parlamentarne skupštine, pošto je konstantno prisutna od 80-ih godina, Prica je navela da je reč o petoj ili šestoj rezoluciji i preporuci koja je usvojena vezano za pokrajinu.

Prica je ocenila da je učešće specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija u skupštinskoj debati bilo značajno.

"Lično mislim da je on uticao u dobroj meri na odnos parlamenta prema tom predlogu", smatra ona.

Ahtisari je, kako je podsetila Prica, decidno izjavio da će pregovori biti nastavljeni, a da će posle razgovora sa predstavnicima Kontakt grupe za Kosovo, predstavljanja svojih predloga Beogradu i Prištini, 2. februara, i rundi razgovora o njima, krenuti ka finalizaciji predloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: