Buš o uspesima i propustima

Američki predsednik Džordž Buš osvrnuo na propuste i dostignuća u prethodnoj godini.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 21.12.2006.

07:26

Default images

Džordž Buš održao je juče konferenciju za novinare, na kojoj je saopštio da je od novog sekretara odbrane, Roberta Gejtsa, zatražio da razmotri na koji način bi broj vojnika u američkoj vojsci i među marincima mogao da bude povećan. Buš je rekao i da SAD očekuje "duga borba sa ekstremistima" i da je važno da američka armija ima snage da izdrži tu borbu.

On je rekao i da je slanje dodatnih trupa u Irak jedna od nekoliko opcija koje razmatra. "Obavezni smo da budemo sigurni da je naša vojska na duži period sposobna da izdrži ovaj rat i da izvrši onoliko zadataka koliko od njih tražimo", rekao je on.

"Sklon sam da verujem da moramo da povećamo stalan broj američkih vojnika i marinaca. Tražio sam od sekretaea Gejtsa da utvrdi kako bi se povećanje broja vojnika moglo obaviti, i da me o tome obavesti što pre", rekao je Buš.

Buš je naveo i da ekstremisti u Iraku ometaju američke napore da se ta zemlja stabilizuje, dodavši da će SAD svakako u tome uspeti. Ipak, on je priznao da situacija na terenu postaje iz dana u dan sve gora i da je očekivao brži uspeh misije u Iraku.

Buš je rekao i da će u 2007. tražiti više od njihovih iračkih saveznika: "2006. je bila teška godina za naše trupe i narod Iraka. Godinu smo počeli sa optimizmom, nakon što smo videli 12 miliona Iračana kako idu na birališta da glasaju za složnu državu i slobodnu budućnost. Neprijatelji slobode divlje su odgovorili na taj napredak."

Američki predsednik, koji bi trebalo početkom januara da iznese novu strategiju za Irak, obećao je da će saslušati ideje, bez obzira na to odakle dolaze, kako bi "postavio novi pravac koji bi bio uspešan u Iraku".

On je, međutim, odbio da započne ozbiljnije razgovore sa Iranom i Sirijom o budućnosti Iraka, sve dok Teheran ne odustane od svog nuklearnog programa i dok se Damask ne obaveže da će uložiti napore na izgradnji stabilnosti u Libanu.

Vojska traži 100 milijardi dolara za Irak

Ministarstvo odbrane SAD tražiće od Bele kuće dodatnih 99,7 milijardi dolara za troškove rata u Iraku i Avganistanu, prenela je agencija AP, pozivajući se na svoje izvore.

Zahtev vojske, ako ga odobre predsednik SAD Džordž Buš i Kongres, povećaće ovogodišnjih budžet na oko 170 milijardi dolara.

Rat u Iraku do sada je koštao SAD oko 350 milijardi dolara. Kada se tome doda rat u Avganistanu, i borba protiv terorizma širom sveta, troškovi prelaze 500 milijardi dolara, saopštila je nestranačka Istraživačka služba Kongresa.

Ako novi zahtev bude odobren, troškovi rata u Iraku će sledeće godine biti veći za oko 50 milijadri dolara u odnosu na, do sada rekordnu, prošlu godinu. Kongres je u septembru odobrio dodatnih 70 milijardi dolara za tekući vojni budžet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: