Vicepremijerka: Bojkot referenduma

Potpredsednica G17 plus i vicepremijerka u ostavci Ivana Dulić-Marković zalaže se za bojkot referenduma o ustavu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 05.10.2006.

08:55

Default images

Nakon jednoglasnog usvajanja ustava i utiska da su i vlast i parlamentarna opozicija jedinstveni kada je reč o najvišem državnom pravnom aktu, tri nedelje pre referenduma iz vrha vlasti su stigle i najave o bojkotu. Potpredsednica Vlade Srbije i stranke G17 plus Ivana Dulić-Marković predložiće u nedelju na Glavnom odboru partije bojkot referenduma o predlogu novog ustava Srbije.

Ona će od svoje stranke zahtevati da se po tom pitanju jasno odredi. "Da zauzme stav o referendumu – da li idemo u pozitivnu kampanju ili imamo neki drugi stav. Lično sam za bojkot, ali verujem u demokratiju i u to da moram da poštujem stav većine", kaže ona.

Ivana Dulić-Marković je svoj stav obrazložila time što se kao prvi čovek G17 plus za Vojvodinu ne slaže sa rešenjima u nacrtu ustava. Ona smatra da je sporan način usvajanja predloga ustava, jer nije bilo javne rasprave, kao i to što je njime predviđena nedovoljna autonomija Vojvodine i što je izostala automatska primena evropskog zakonodavstva.

Podsetimo, predsednik G17 plus i ministar finansija Mlađan Dinkić pre dva dana je najavio da će ta stranka pozvati birače da glasaju za predlog ustava. Kako bi otklonila sumnje, vicepremijeraka je pojasnila da je, uprkos njenom stavu, G17 plus njena jedina opcija i iz sve snage podržava rad Mlađana Dinkića.

"To je demokratičnost"

Ne zaslužuje komentar - Velimir Iliæ
Iako niko iz G17 plus nije hteo da da zvaničnu izjavu, iz te stranke je saopšteno da su oni demokratska stranka, u kojoj član Glavnog odbora, što je po funkciji Ivana Dulić, ima pravo da iznese bilo koji predlog u vezi sa aktuelnom političkom situacijom. 

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić smatra da mišljenje Ivane Dulić ne zaslužuje komentar. On kaže da ni premijer ni ministri u Vladi nisu upoznati sa izjavom Ivane Dulić.

"Nismo se time bavili na sednici Vlade niti smo upoznati sa tom izjavom. Ivana Dulić je u ostavci i njena mišljenja ne zaslužuju komentar", rekao je Ilić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

I za portparola Koštuničinog DSS-a, Andreju Mladenovića, stav potpredsednice Vlade da referendum treba bojkotovati nije bitan. "Takva izjava više govori o njoj, nego o ustavu i o samom načinu donošenja ustava i važnosti ustava", kaže Mladenović.

"Za DSS je najvažnije da se ustav donese, da građani izađu u velikom broju i da se ono što je započeto u skupštini završi na taj način što će građani u velikom broju izaći na referendum. Sve ostalo je zaista potpuno nevažno", kaže on.

Pravo na različito mišljenje je princip demokratičnosti, kaže predsednik Boris Tadić. On je ovih dana takođe govorio da novi ustav ima značajne mane, ali predsednik je građane ipak pozvao da za njega glasaju.

"Ako Evropska unija podržava donošenje ustava, važno je da mi ne budemo veći kritičari u procesu evropskih integracija od te Evropske unije u koju želimo da uđemo, smatra Tadić.

"I treba se ponašati krajnje praktično i pragmatično u ovom trenutku. Donošenje ustava je između ostalog i sredstvo, pravo političko sredstvo, kojim mi otvaramo i nove perspektive. Ovaj ustav, ako ga donesemo, lakše je izmenjiv i lakše ga je poboljšati nego prethodni ustav", rekao je Tadić.

Drašković: Predlog ustava kontinuitet sa Miloševićem

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković ocenio je večeras da je predlog novog ustava Srbije "ustav kontinuiteta sa Slobodanom Miloševićem i njegovom Srbijom", i zauzeo se za raspisivanje izbora za ustavotvornu skupštinu.

"Miloševićeve stranke, Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka, uspele su da u atmosferi bratstva i jedinstva namentu proceduru menjanja Ustava po proceduri Miloševićevog Ustava", rekao je Drašković televiziji Studio B.

On je kao njihovu drugu "stratešku pobedu" naveo uskraćivanje građanima da se izjasne o obliku državnog uređenja. On je, međutim, dodao da bi, bez "strateških pobeda SPS-a i SRS-a", mogao da kaže da tekst ustava "manje-više nije loš".

Upitan da li će pozvati građane da izađu na referendum, Drašković je odgovorio da bi građani trebalo da pročitaju njegov tekst, da ga dobro prouče, a da zatim glasaju po savesti.

"Ako je referendum raspisan, onda je raspisan ne sa ciljem da široke narodnem mase moraju da zaokruže 'da', nego da narod ima slobodu izbora", rekao je Drašković.

Diskriminacija Albanaca i ustavnost referenduma

Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa mladih za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava zatražili su da Ustavni sud po hitnom postupku utvrdi da postoji nesaglasnost te odluke sa Ustavom Srbije i Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi.

U obrazloženju predloga navodi se je Odluka o raspisivanju referenduma, doneta 30. septembra, u suprotnosti sa članom Ustava Srbije da su svi građani jednaki u pravima i dužnostima, jer se referendum raspisuje za teritoriju Kosova i Metohije, ali građani albanske nacionalnosti nemaju pravo glasa.

"Diskriminatorski odnos prema celom albanskom narodu, koji nema pravo ni da odlučuje da li će iskoristiti svoje pravo glasa ili ne, u direktnoj je suprotnosti i sa Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Tadić i Nikolić različito o izborima

Predsednik Srbije je kazao da do kraja godine treba organizovati i parlamentarne i predsedničke izbore, "jer ne bi bilo fer da pozove građane na referendum o novom Ustavu, a da ih ne pozove i da se izjasne o njegovom mandatu".

Međutim, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da bi najbolje bilo da se najpre održe parlamentarni izbori, a potom predsednički.

Nikolić smatra da bi prvo trebalo sazvati novi saziv skupštine u kojoj bi se formirale koalicije koje bi imale svoje predsedničke kandidate. Na taj način, kako je rekao, bila bi izbegnuta mogućnost da predsednik vlade i države budu u sukobu.

Stojković: Referendum, pa opšti izbori

Ministar pravde Zoran Stojković uveren je da će novi ustav dobiti potrebnu podršku građana na referendumu i zauzeo se za održavanje izbora na svim nivoima po potvrđivanju ustava.

On je za Večernje novosti ocenio da bi održavanjem izbora na svim nivoima sve institucije bile konstituisane u isto vreme i da bi se izbeglo da, zbog odvojenog održavanja izbora, Srbija bude u stalnoj političkoj kampanji.

"Troškovi oko izbora bili bi mnogo veći, a neke institucije bi bile formalno ustanovljene po starom, a neke po novom ustavu. Zato je najbolje da u jednom danu budu održani izbori na svim nivoima", kaže Stajković.

Ministar je negirao tvrdnje da o ustavu nije vođena stručna javna rasprava i rekao da se o tome raspravlja već šest godina, a da u opticaju nikada nije bilo više predloženih tekstova, ideja i rešenja.

"Bojkot pominju samo minorne stranke, sa zanemarljivim uporištem u biračkom telu. Kada bi sudbina naroda zavisila od takvih stranaka, bojim se da ne bismo imali neku budućnost", kaže Stojković.

GSS: Sprečavanje kontrole referenduma

Građanski savez Srbije je danas protestovao zbog odluke Republičke izborne komisije da toj stranci oduzme pravo da kao parlamentarna stranka učestvuje u procesu sprovođenja referendumskog postupka i njegovom nadgledanju.

"Vladajuća koalicija uz pomoć radikala i Borisa Tadića pokušava da na sve moguće načine spreči da opozicija u Srbiji učestvuje u referendumskom procesu i bude kontrola u tom postupku, koji će, sudeći po bahatosti i nervozi vlasti, biti netransparentan i pun neregularnosti", stoji u saopštenju te stranke.

Sve parlamentarne stranke trebalo bi da imaju pravo da učestvuju u referendumskom procesu.

SPC: Referendum je dužnost najsvetija

Sabor Srpske pravoslavne crkve pozvao je sve građane Srbije, bez obzira na veroispovest, da izađu na referendum i glasaju za novi ustav.

U saopštenju je rečeno da je predlog ustava "plod konsenzusa svih relevantnih činilaca na političkoj sceni Srbije i da je prilagođen novim domaćim i međunarodnim okolnostima".

"Ovo naše obraćanje nije politika. Za crkvu i njene pastire to nije pravo, nego dužnost, najsvetija. Važan deo služenja Bogu, istine, pravde i ljubavi", poručio je patrijarh Pavle.

Državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu Aleksandar Čotrić pozvao je građane koji žive u inostranstvu da na referendumu podrže predlog novog ustava. On je pozvao predstavnike dijaspore da glasaju u zemljama u kojima žive ili u Srbiji, u onim opštinama u kojima su prijavljeni.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo spoljnih poslova počelo je da šalje obaveštenja diplomatskim predstavništvima za organizovanje referendumskog izjašnjavanja i otvaranje glasačkih mesta gde god je prijavljeno najmanje 100 glasača, kako je propisano izbornim zakonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: