Put terorizma: Oslo-Prag-Priština

Nedavno sprečeni teroristički napad u Oslu i terorističku pretnju Pragu spaja kosovska veza, odnosno narko bos Princ Dobroši.

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2006.

11:26

Default images

Dobroši je imao kontakte s jednim od uhapšenih u Norveškoj a u vezi s planiranim napadima na jevrejske ciljeve u toj zemlji, rekao je češkom dnevniku "Mlada fronta dnes" norveški novinar Gunar Helgerten, pozivajući se na izvore u norveškim obaveštajnim službama i policiji.

Taj uhapšeni je Pakistanac s norveškim državljanstvom Arfan Kadir Bati, kog je norveška policija prisluškivala od leta, a prošle nedelje uhapsila s tri mladića zbog planiranja terorističkih napada na ambasade Izraela i SAD u Oslu. Bati, koji važi za radikalnog muslimana, kratko je priveden i za vreme Svetskog fudbalskog prvenstva, ovog leta u Nemačkoj, a iz Berlina je posle puštanja odleteo preko Mađarske u Prištinu, na sastanak s Dobrošijem.

Princ Dobroši je od početka devedesetih godina iz Češke vodio šverc i prodaju droga balkanskom trasom u Skandinaviju i 1993. završio u norveškom zatvoru. Odatle je pobegao 1996, a u Hrvatskoj je, plastičnom operacijom, promenio izgled. Ipak, češki specijalci su ga uhvatili 1999. u Pragu i predali Norveškoj na odsluženje kazne. Zbog dobrog vladanja pušten je prošle godine.

Neodređene informacije obaveštajnih službi od pre tri nedelje da Pragu preti teroristički napad, najverovatnije na četvrt starog jevrejskog geta sa sinagogama i grobljem u samom srcu grada, postale su konkretnije prošle subote, upravo posle hapšenja Batija i njegove grupe u Norveškoj.

U češko-slovačkom bataljonu Kfora u bazi Šajkovac, na Kosovu, češkim medijima je potvrđeno da se na Kosovu, uz lokalne ekstremiste, obučavaju i islamski teroristi, a da samo prisustvo Kfora sprečava da ta pojava poprimi masovne razmere. Premijer Češke Miroslav Topolanek je posle nedeljne inspekcije bataljona zbog terorističke pretnje Pragu najavio da je njegova zemlja spremna da još pojača kontingent na Kosovu ako to bude zahtevala borba protiv terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: