Počeo Ramazan

Danas je počeo Ramazan, najvažniji i najsvetiji mesec pripadnika islamske vere.

Izvor: B92

Subota, 23.09.2006.

12:14

Default images

To je deveti mesec muslimanskog, lunarnog, kalendara, u kom je, između ostalog, počelo objavljivanje Kurana. Tokom Ramazana je obavezan post, koji se smatra jednim od stubova islama, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to punih 30 dana.

U vreme posta vernici se moraju uzdržavati od upotrebe ružnih reči i dela u cilju opšteg ljudskog pročišćenja. Život u čitavom islamskom svetu poprima poseban ritam, ljudi se međusobno više posećuju i organizuju zajedničke večeri. Bolesni, trudnice i fizički radnici nisu obavezni da poste.

Ramazanski post se završava pojavljivanjem mladog meseca, koji označava kraj lunarnog meseca.

Beogradski imam Muhamed Jusufspahić je u poslanici povodom Ramazana pozvao muslimane na slogu i dobronamernost prema svim ljudima. U poslanici, koja je pročitana u ime beogradskog muftije Hamdije Jusufspahića, beogradski imam je podsetio vernike da je bog naložio da mesec Ramazana bude mesec pomirenja, bogobojaznosti, posta i zahvalnosti.

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas svim građanima muslimanske veroispovesti, muftiji beogradskom Hamdiji Jusufspahiću i muftiji sandžačkom Muameru Zukorliću praznik Ramazan. "Čestitam vam Ramazan i želim da ga provedete u miru i zdravlju. Neka taj praznik bude obeležen razumevanjem, poštovanjem i međusobnom tolerancijom", navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: