"Kosovo sitna boranija za Rusiju"

Vladimir Putin izjavom da se neće ustezati od veta za Kosovo, ne nagoveštava promenu spoljne politike, kaže ruski analitičar.

Izvor: FoNet, BBC

Sreda, 13.09.2006.

15:52

Default images

Ruski analitičar Sergej Karaganov smatra da, uprkos "zaoštrenoj" retorici u poslednje vreme, ruski predsednik nije spreman da ugrozi odnose sa Zapadom zbog Kosova. Njegovu izjavu zato ne treba tumačiti ni u kontekstu nekakvog "potkusurivanja" ili trampe sa Zapadom, kazao je Karaganov za BBC.

Putin je pre nekoliko dana izjavio da bi Rusija mogla da upotrebi veto u Savetu bezbednosti ukoliko joj ne bude odgovarala predložena rezolucija o konačnom statusu Kosova. Tu izjavu Beograd je dočekao sa entuzijazmom, dok je u Prištini to shvaćeno kao pretnja.
Putinova kosovska kontroverza... (arhiva)
Putin je, prema rečima ruskog stručnjaka, dao izjavu o Kosovu "samo zato što mu je to pitanje postavljeno na skupu sa grupom stranih novinara", a ne zato što je time hteo da nagovesti promenu svoje spoljne politike.

"Kosovo je sitna boranija! To nije veliko pitanje. Sve što je Putin uradio ovom izjavom, jeste da je uspeo da sve svoje opcije zadrži otvorene", smatra direktor Nezavisnog saveta za spoljnu i odbrambenu politiku iz Moskve.

Putin je samo pojasnio stav o politici prema Balkanu, rekao je on i podsetio da se "Rusija od početka kritički odnosila prema zapadnoj politici na Kosovu".

"O tome da li će Rusija podržati ili neće podržati novu rezoluciju Ujedinjenih nacija o Kosovu, nije vođena javna debata, ali je sasvim jasno da Rusija smatra da prisilno komadanje Jugoslavije, a sad i Srbije - odvajanjem Kosova - jednostavno nije dobro rešenje", kazao je ruski stručnjak.

To, kako je dodao, ne znači da će Rusija automatski staviti veto na takvu rezoluciju. "Putin je jedino upozorio da bi nezavisno Kosovo moglo da bude inspiracija separatistima širom sveta, od kojih su neki na ruskoj teritoriji", dodao je Karaganov.

Karaganov kaže da nije tačno da je Rusija ikada bila prosrpski nastrojena tokom raspada bivše Jugoslavije, te da to nije ni sada, ali da je progon Srba sa Kosova neprihvatljiv za Moskvu.

O stavovima predsednika Rusije čitajte i u izvodima iz dnevnih novina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: