Sreda, 13.09.2006.

15:52

"Kosovo sitna boranija za Rusiju"

Vladimir Putin izjavom da se neće ustezati od veta za Kosovo, ne nagoveštava promenu spoljne politike, kaže ruski analitičar.

Izvor: FoNet

"Kosovo sitna boranija za Rusiju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

mitat

pre 17 godina

"Kosovo sitna boranija za Rusiju"
Sam naslov je logikan.Kako god okrenite to je tacno!
teritorija,brojnost,...ali tu zdravo nema nista sve dok ne okrenite malo komsijama,albancima sa Kosova
jer mi ovde kazemo dok stigne brat iz daleka, sa komsijama treba da delimo i dobru i zlo. Kada krenemo da moslimo tako, bice druga pjesma npr.kako to nam ide u eurosong!

Mile

pre 17 godina

Srbija treba da poradi na potezima sa kojim ce se lako moci identifikovati i Rusija i Kina (kao svojim interesima).
Treba otvoriti mogucnost da se eventualni gubitak Kosmeta (iako treba sve uciniti da do njega ne dodje), "kompenzira" nezavisnoscu RS. Sto bi bila motivacija za Rusiju da ako ce KiM biti presedan za Ceceniju, Rusija ce moci da kompenzuje to sa teritorijama na kojima zive Rusi a nisu u sastavu Ruske federacije (sto sumnjam da ce odgovarati zapadu, ali to je njihov problem ako zele Ruski potpis na text (bilo kakve) rezolucije o KiM.
Prema tome raditi na povezivanju pitanja KiM i RS u dogovoru sa Rusijom (sto je i u njenom interesu).

joe banana

pre 17 godina

Sa ruskim analiticarima je isto kao i sa srpskim (ili, uostalom, americkim): za svakog koji tvrdi jedno, mozes naci dvojcu koji tvrde suprotno.
Znacaj Putinove izjave ne treba preceniti, ali ni potceniti. Ne zaboravimo da je Rusija 2006. sa Putinom sasvim druga zemlja od Rusije 1996. sa Jeljcinom. Rusija sada ima mnogo vise para i ekonomske moci(nedavno su, vise godina pre roka vratili celokupni dug Pariskom klubu, iako su se Nemci bunili sto ce dobiti manju kamatu). Rusija zeli da povrati svoj vekovni uticaj velike sile kako u Srednjoj Aziji, tako i u Istocnoj Evropi. To, naravno, ne znaci da ce sada kozacka konjica dojahati na Kosovo, ali Rusija ovoga puta ima stvarni interes oko principa promena medjunarodnih granica bez saglasnosti zemlje cije se granice menjaju. Kosovski proces se i te kako prati u mnogim zemljama sveta sa manjinama koje traze nezavisnost. Presedan ('precedent')je jedan od najsnaznijih principa u anglosaksonskoj pravnoj praksi kao i u medjunarodnoj politici. To je i razlog sto Albancima na Kosovu nezavisnost nije priznata od njihovih zapadnih prijatelja jos pre mnogo godina i sto sada Ahtisari pokusava da nagovori Srbe da se Kosava legalno odreknu, iako ga mi vec godinama ne kontrolisemo.

Stanislav

pre 17 godina

Nije lose da se Rusija povremeno oglasava u vezi sa Kosovom. To govori da se na nivou SAD-Rusija-EU o tome diskutuje. Tacno je da su svakom preci svoji interesi i da se oni u prvom redu slede. Ali, ako se ti interesi poklapaju i sa interesima malih drzava, to je tada garancija da ce i mali dobiti svoju mrvicu pravde. Zato je pametnije za Srbiju - u se i u svoje kljuse. Naravno, nema vise snage da se ide uzvetar velikima i silnima, ali zato se moze imati princip. Pogledajmo Izrael. Nakon 2000 godina Jevreji su obnovili svoju postojbinu. Doduse, to jos ne bi postigli da se interesi SAD nisu podudarili sa njihovim u regionu Bliskog istoka.
Zato ako amerima nije cilj da prave jos jedan Bliski istok na Balkanu, sigurno je da nece udovoljiti zeljama samo jedne - albanske strane. To bi bio daleko veci bezbednosni presedan nego da se zadrzi status kvo na Kosovu. Jer, sa formalnom nezavisnoscu Albanci na Kosovu ne dobija nista vise u zivotnom standardu i bezbednosti od onog sto imaju u poziciji sustinske autonomije. Takodje ni na psiholoskom planu kao narod nista time ne gube dok bi Srbi bili veoma frustrirani da im neko na pravdi Boga oduzme kolevku postojanja. Sigurno je da bi u tom slucaju bio gorak zivot svima koji misle da kontaktiraju sa ovim regionom, a ne samo Srbima i Albancima. Druga je cinjenica ocita da bi nezavisna drzava Kosovo bila neprijateljski raspolozena prema svom "davaocu" prostora jer se obicno najvise ne podnose duznici i poverioci. U tom slucaju nema prijema u EU ni Srbiji ni Kosovu. Zato je pametnije i za Albance da ne traze sve, nego da dobiju ono sto je realno moguce i prihvatljivo bar donekle i za komsije. Inace ce ostati u zaostajanju i dalje.

Cinik

pre 17 godina

Meni izgleda kao da zhickaju pare. U fazonu mozhda cemo vam staviti veto ako nam ne date pare i onda zapad calne zzenge i nas ponovo zaborave kao i uvek....

Skubidu

pre 17 godina

Dragi moji neupuceni koji pricate o tome kako Rusija nikada nije uskocila u pomoc Srbiji, samo da vas podsetim na Prvi Svetski Rat, kada su Austrija i Nemacka objavili rat Srbiji, Rusija je objavila rat Nemackoj. Nisam zagovornik da su nam Rusi jedino resenje, ali nisam ni jedan od "nezadovoljnih i ogorcenih" srba.

Putnik

pre 17 godina

Rusija u proslosti jeste pomagala Srbiji vise od bilo koje druge velike sile i to mnogo vise. Mislim na 19 vek najvise... Ali naravno samo kada se to poklapalo sa njenim interesima, a ne iz neke ljubavi, bratsva i slicno, jer to medju drzavama ne postoji. Svako ko veruje da postoji veruje u "deda Mraza" koji svoj dobroj deci donosi poklone...
Sudeci po svemu sto pratim poslednjih godina o Kosovu, ne verujem da ce Rusija zeleti da spreci stvaranje nezavisnog Kosova.
Ali svejedno, ne treba velike sile (SAD, Rusija, Kina, Nemacka, Frnacuka i mnogo drugih) gledati s nekim razocaranjem ili odusevljenjem vec samo kroz prizmu "ja tebi - ti meni" sto bi rekla mala deca...

Aleksandar

pre 17 godina

Jos jedna stvar i situacija gde ce nas braca Rusi izneveriti :( Kad su pa pomogli? Pucali NATO-vci po nama, rasturili zemlju, usli kod nas, ... Gde su Rusi pomogli?

Kristof

pre 17 godina

Ovo je zaista genijalan tekst, za one koji nisu ili ne zele da ga shvate osecam obavezu da malo pojasnim ono sto je navedeno. Zamislite jedan mec u stonom tenisu koji igraju dva jaka igraca, e sad vizualizujte lopticu kojom igraju, e ta loptica je ustvari Srbija u ovom mecu izmedju Rusije i ostatka sveta. Takodje je cista istina da Rusija NIKADA nije bila pro-srpski nastrojena, pa tako nije ni sada, a nikada nece ni biti jer za to ne postoji nijedan logican razlog. Sada zamislite da je jedan od ta dva igraca, u nasem slucaju namerno, stao na lopticu i unistio je, mislite da ce zbog toga da prekinu mec, ma neee. Promenice, naravno, lopticu i nastavice kao da se nista nije desilo, a ona zguzvana ide u trenutni zaborav ili u boljem slucaju na reciklazu pa kad jednog dana ponovo postane loptica sa kojom moze da se igra eto srece i mi smo ponovo na stolu.
To je dragi moji sunarodnici nesto sto na nasu zalost nikada nismo shvatili, a da jesmo, ponasali bi se kao Svajcarska ili neka mala knezevina u Evropi, jer mnogo veci i nismo, i strogo bi vodili racuna da nas veliki ne upetljaju u svoje igre. U tom slucaju problem sa terorizmom nebi ni imali, a saku jada kao sto je OVK niko nebi ni primetio da postoji, a kamoli da im dodeli znacajnu ulogu kao sto je opravdanje za agresiju i destrukciju jedne male drzavice. Veliki pozdrav i zaboravite Ruse jednom za svagda!

Wikki

pre 17 godina

Evo poruke svima koji se i dalje nadaju tome da ce Kosovo biti nase... ja bi reko, ovo je sah-mat pozicija, moji klinci kazu "GAME OVER"... ok, ako nista "borili smo se" malo oko toga, nismo ga tek tako poklonili...

pedja

pre 17 godina

Mislim da se olako hasi politicari hvataju za Putinovu izjavu,kao slamku spasa.Dosadasnja iskustva sa Rusima nam ne idu u prilog.Bojim se da kada dodje vreme donosenja odluke,budemo pusteni niz vodu,lagano.Preporuka nasim politicarima-vise opreza i manje euforije.Politika je kurva.Niti je Srbija vazna kao Rusija,niti ce Cecenija biti Kosovo.Ameri i Rusi nece pokvariti odnose zbog Srbije.Jel to Vojo jasno?

Posmatrac

pre 17 godina

Neverovatna je sposobnost Srba da se zaludjuju idejom o "Velikom Batushki". Od nastanka moderne srpske drzave NIKADA Rusija nije prstom mrdnula da nam pomogne, kada nije bilo u sklopu njenih drugih interesa. Nemojmo se zaludjivati opet da ce Rusija nesto uraditi za nas. Kada se nisu pobunili, ni oni ni Kinezi, protiv bombardovanja '99-te, nece ni sada prstom mrdnuti....

igor

pre 17 godina

Apsolutno se slazem da nije tacno da je Rusija ikada u toku raspada SFRJ (a ni ranije u istoriji) bila na strani Srbije. Sto pre Srbi to shvate, to bolje za njih.

realista

pre 17 godina

Srbiji niko nece dati podrsku ukoliko mu to ne odgovara. Prevelika je naivnost ovdasnjeg obicnog sveta. A posebno vera u Rusiju. Treba biti diplomata i voditi pametnu poltiku a ne razbacivati se velikim praznim recima. Cini mi se daje u Srbiji najvise velikih praznih reci, razbijenih iluzija, siromastva i nerealnog sagledavanja situacije.

STEFAN

pre 17 godina

rusija zeli da udje u svetsku trgovinsku organizaciju cime su se nedavno usprotivile sad iz ovog ili onog razloga.ovo ce biti odlicna prilika za politicku pogodbu i poboljsanje ekonomskih veza sa zapadom koje se vec sad meri desetinama milijardi $ godisnje.realno je da rusi ipak prvo misle o sebi a mi se kao deca radujemo i trcimo pred rudu.ipak se svi potajno nadamo podeli kosova.

Aleksandar

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da se neko u Srbiji jos pali da ce Rusi da ucine nesto za "bracu Srbe". Oni sasvim opravdano samo gledaju svoj interes, a u ovom trenutku njihov interes je da Kosovo dobije nezavisnost ali ne kao izolovan slucaj (kako Zapad hoce), vec da to udje u medjunarodno pravo kao presedan po kome bi se kasnije i pokrajine sa pretezno ruskim stanovnistvom odvojile od Moldavije, Gruzije i Severne Osetije. Zaboravite vec jednom na "socijalisticko slovenske" bratske odnose - toga u savremenim medjudrzavnim odnosima vise nema (ako je ikada i bilo).

Nezir,Hamburg

pre 17 godina

Izjava Putina u vezi vetoa za Kosovski status je isto kao kapljica vode na vruci kamen,on to dobro zna ali kao" Big Brother" sa Srbiju mora on tu i tamo po neki put da izjavi tako nesto u medjuvreme da ne bi Srbija rekla e nas "veliki Brat"vise se ne interesuje za nas.Putin ima preciji posla i problem Srbije za njega jeste zadnji problem.Interes Rusije nije da pokvari odnose sa USA ni sa EU zbog Srbije,to nije uradila kad se raspadala bivsa SFRJ koja je defakto a ne dejure bila u njegovom paktu,zbog toga takve izjave ne treba ih uzimati kao ozbiljne.

igor

pre 17 godina

Apsolutno se slazem da nije tacno da je Rusija ikada u toku raspada SFRJ (a ni ranije u istoriji) bila na strani Srbije. Sto pre Srbi to shvate, to bolje za njih.

Wikki

pre 17 godina

Evo poruke svima koji se i dalje nadaju tome da ce Kosovo biti nase... ja bi reko, ovo je sah-mat pozicija, moji klinci kazu "GAME OVER"... ok, ako nista "borili smo se" malo oko toga, nismo ga tek tako poklonili...

realista

pre 17 godina

Srbiji niko nece dati podrsku ukoliko mu to ne odgovara. Prevelika je naivnost ovdasnjeg obicnog sveta. A posebno vera u Rusiju. Treba biti diplomata i voditi pametnu poltiku a ne razbacivati se velikim praznim recima. Cini mi se daje u Srbiji najvise velikih praznih reci, razbijenih iluzija, siromastva i nerealnog sagledavanja situacije.

Aleksandar

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da se neko u Srbiji jos pali da ce Rusi da ucine nesto za "bracu Srbe". Oni sasvim opravdano samo gledaju svoj interes, a u ovom trenutku njihov interes je da Kosovo dobije nezavisnost ali ne kao izolovan slucaj (kako Zapad hoce), vec da to udje u medjunarodno pravo kao presedan po kome bi se kasnije i pokrajine sa pretezno ruskim stanovnistvom odvojile od Moldavije, Gruzije i Severne Osetije. Zaboravite vec jednom na "socijalisticko slovenske" bratske odnose - toga u savremenim medjudrzavnim odnosima vise nema (ako je ikada i bilo).

STEFAN

pre 17 godina

rusija zeli da udje u svetsku trgovinsku organizaciju cime su se nedavno usprotivile sad iz ovog ili onog razloga.ovo ce biti odlicna prilika za politicku pogodbu i poboljsanje ekonomskih veza sa zapadom koje se vec sad meri desetinama milijardi $ godisnje.realno je da rusi ipak prvo misle o sebi a mi se kao deca radujemo i trcimo pred rudu.ipak se svi potajno nadamo podeli kosova.

Nezir,Hamburg

pre 17 godina

Izjava Putina u vezi vetoa za Kosovski status je isto kao kapljica vode na vruci kamen,on to dobro zna ali kao" Big Brother" sa Srbiju mora on tu i tamo po neki put da izjavi tako nesto u medjuvreme da ne bi Srbija rekla e nas "veliki Brat"vise se ne interesuje za nas.Putin ima preciji posla i problem Srbije za njega jeste zadnji problem.Interes Rusije nije da pokvari odnose sa USA ni sa EU zbog Srbije,to nije uradila kad se raspadala bivsa SFRJ koja je defakto a ne dejure bila u njegovom paktu,zbog toga takve izjave ne treba ih uzimati kao ozbiljne.

pedja

pre 17 godina

Mislim da se olako hasi politicari hvataju za Putinovu izjavu,kao slamku spasa.Dosadasnja iskustva sa Rusima nam ne idu u prilog.Bojim se da kada dodje vreme donosenja odluke,budemo pusteni niz vodu,lagano.Preporuka nasim politicarima-vise opreza i manje euforije.Politika je kurva.Niti je Srbija vazna kao Rusija,niti ce Cecenija biti Kosovo.Ameri i Rusi nece pokvariti odnose zbog Srbije.Jel to Vojo jasno?

Posmatrac

pre 17 godina

Neverovatna je sposobnost Srba da se zaludjuju idejom o "Velikom Batushki". Od nastanka moderne srpske drzave NIKADA Rusija nije prstom mrdnula da nam pomogne, kada nije bilo u sklopu njenih drugih interesa. Nemojmo se zaludjivati opet da ce Rusija nesto uraditi za nas. Kada se nisu pobunili, ni oni ni Kinezi, protiv bombardovanja '99-te, nece ni sada prstom mrdnuti....

Aleksandar

pre 17 godina

Jos jedna stvar i situacija gde ce nas braca Rusi izneveriti :( Kad su pa pomogli? Pucali NATO-vci po nama, rasturili zemlju, usli kod nas, ... Gde su Rusi pomogli?

Kristof

pre 17 godina

Ovo je zaista genijalan tekst, za one koji nisu ili ne zele da ga shvate osecam obavezu da malo pojasnim ono sto je navedeno. Zamislite jedan mec u stonom tenisu koji igraju dva jaka igraca, e sad vizualizujte lopticu kojom igraju, e ta loptica je ustvari Srbija u ovom mecu izmedju Rusije i ostatka sveta. Takodje je cista istina da Rusija NIKADA nije bila pro-srpski nastrojena, pa tako nije ni sada, a nikada nece ni biti jer za to ne postoji nijedan logican razlog. Sada zamislite da je jedan od ta dva igraca, u nasem slucaju namerno, stao na lopticu i unistio je, mislite da ce zbog toga da prekinu mec, ma neee. Promenice, naravno, lopticu i nastavice kao da se nista nije desilo, a ona zguzvana ide u trenutni zaborav ili u boljem slucaju na reciklazu pa kad jednog dana ponovo postane loptica sa kojom moze da se igra eto srece i mi smo ponovo na stolu.
To je dragi moji sunarodnici nesto sto na nasu zalost nikada nismo shvatili, a da jesmo, ponasali bi se kao Svajcarska ili neka mala knezevina u Evropi, jer mnogo veci i nismo, i strogo bi vodili racuna da nas veliki ne upetljaju u svoje igre. U tom slucaju problem sa terorizmom nebi ni imali, a saku jada kao sto je OVK niko nebi ni primetio da postoji, a kamoli da im dodeli znacajnu ulogu kao sto je opravdanje za agresiju i destrukciju jedne male drzavice. Veliki pozdrav i zaboravite Ruse jednom za svagda!

Skubidu

pre 17 godina

Dragi moji neupuceni koji pricate o tome kako Rusija nikada nije uskocila u pomoc Srbiji, samo da vas podsetim na Prvi Svetski Rat, kada su Austrija i Nemacka objavili rat Srbiji, Rusija je objavila rat Nemackoj. Nisam zagovornik da su nam Rusi jedino resenje, ali nisam ni jedan od "nezadovoljnih i ogorcenih" srba.

Putnik

pre 17 godina

Rusija u proslosti jeste pomagala Srbiji vise od bilo koje druge velike sile i to mnogo vise. Mislim na 19 vek najvise... Ali naravno samo kada se to poklapalo sa njenim interesima, a ne iz neke ljubavi, bratsva i slicno, jer to medju drzavama ne postoji. Svako ko veruje da postoji veruje u "deda Mraza" koji svoj dobroj deci donosi poklone...
Sudeci po svemu sto pratim poslednjih godina o Kosovu, ne verujem da ce Rusija zeleti da spreci stvaranje nezavisnog Kosova.
Ali svejedno, ne treba velike sile (SAD, Rusija, Kina, Nemacka, Frnacuka i mnogo drugih) gledati s nekim razocaranjem ili odusevljenjem vec samo kroz prizmu "ja tebi - ti meni" sto bi rekla mala deca...

Cinik

pre 17 godina

Meni izgleda kao da zhickaju pare. U fazonu mozhda cemo vam staviti veto ako nam ne date pare i onda zapad calne zzenge i nas ponovo zaborave kao i uvek....

Stanislav

pre 17 godina

Nije lose da se Rusija povremeno oglasava u vezi sa Kosovom. To govori da se na nivou SAD-Rusija-EU o tome diskutuje. Tacno je da su svakom preci svoji interesi i da se oni u prvom redu slede. Ali, ako se ti interesi poklapaju i sa interesima malih drzava, to je tada garancija da ce i mali dobiti svoju mrvicu pravde. Zato je pametnije za Srbiju - u se i u svoje kljuse. Naravno, nema vise snage da se ide uzvetar velikima i silnima, ali zato se moze imati princip. Pogledajmo Izrael. Nakon 2000 godina Jevreji su obnovili svoju postojbinu. Doduse, to jos ne bi postigli da se interesi SAD nisu podudarili sa njihovim u regionu Bliskog istoka.
Zato ako amerima nije cilj da prave jos jedan Bliski istok na Balkanu, sigurno je da nece udovoljiti zeljama samo jedne - albanske strane. To bi bio daleko veci bezbednosni presedan nego da se zadrzi status kvo na Kosovu. Jer, sa formalnom nezavisnoscu Albanci na Kosovu ne dobija nista vise u zivotnom standardu i bezbednosti od onog sto imaju u poziciji sustinske autonomije. Takodje ni na psiholoskom planu kao narod nista time ne gube dok bi Srbi bili veoma frustrirani da im neko na pravdi Boga oduzme kolevku postojanja. Sigurno je da bi u tom slucaju bio gorak zivot svima koji misle da kontaktiraju sa ovim regionom, a ne samo Srbima i Albancima. Druga je cinjenica ocita da bi nezavisna drzava Kosovo bila neprijateljski raspolozena prema svom "davaocu" prostora jer se obicno najvise ne podnose duznici i poverioci. U tom slucaju nema prijema u EU ni Srbiji ni Kosovu. Zato je pametnije i za Albance da ne traze sve, nego da dobiju ono sto je realno moguce i prihvatljivo bar donekle i za komsije. Inace ce ostati u zaostajanju i dalje.

joe banana

pre 17 godina

Sa ruskim analiticarima je isto kao i sa srpskim (ili, uostalom, americkim): za svakog koji tvrdi jedno, mozes naci dvojcu koji tvrde suprotno.
Znacaj Putinove izjave ne treba preceniti, ali ni potceniti. Ne zaboravimo da je Rusija 2006. sa Putinom sasvim druga zemlja od Rusije 1996. sa Jeljcinom. Rusija sada ima mnogo vise para i ekonomske moci(nedavno su, vise godina pre roka vratili celokupni dug Pariskom klubu, iako su se Nemci bunili sto ce dobiti manju kamatu). Rusija zeli da povrati svoj vekovni uticaj velike sile kako u Srednjoj Aziji, tako i u Istocnoj Evropi. To, naravno, ne znaci da ce sada kozacka konjica dojahati na Kosovo, ali Rusija ovoga puta ima stvarni interes oko principa promena medjunarodnih granica bez saglasnosti zemlje cije se granice menjaju. Kosovski proces se i te kako prati u mnogim zemljama sveta sa manjinama koje traze nezavisnost. Presedan ('precedent')je jedan od najsnaznijih principa u anglosaksonskoj pravnoj praksi kao i u medjunarodnoj politici. To je i razlog sto Albancima na Kosovu nezavisnost nije priznata od njihovih zapadnih prijatelja jos pre mnogo godina i sto sada Ahtisari pokusava da nagovori Srbe da se Kosava legalno odreknu, iako ga mi vec godinama ne kontrolisemo.

Mile

pre 17 godina

Srbija treba da poradi na potezima sa kojim ce se lako moci identifikovati i Rusija i Kina (kao svojim interesima).
Treba otvoriti mogucnost da se eventualni gubitak Kosmeta (iako treba sve uciniti da do njega ne dodje), "kompenzira" nezavisnoscu RS. Sto bi bila motivacija za Rusiju da ako ce KiM biti presedan za Ceceniju, Rusija ce moci da kompenzuje to sa teritorijama na kojima zive Rusi a nisu u sastavu Ruske federacije (sto sumnjam da ce odgovarati zapadu, ali to je njihov problem ako zele Ruski potpis na text (bilo kakve) rezolucije o KiM.
Prema tome raditi na povezivanju pitanja KiM i RS u dogovoru sa Rusijom (sto je i u njenom interesu).

mitat

pre 17 godina

"Kosovo sitna boranija za Rusiju"
Sam naslov je logikan.Kako god okrenite to je tacno!
teritorija,brojnost,...ali tu zdravo nema nista sve dok ne okrenite malo komsijama,albancima sa Kosova
jer mi ovde kazemo dok stigne brat iz daleka, sa komsijama treba da delimo i dobru i zlo. Kada krenemo da moslimo tako, bice druga pjesma npr.kako to nam ide u eurosong!

igor

pre 17 godina

Apsolutno se slazem da nije tacno da je Rusija ikada u toku raspada SFRJ (a ni ranije u istoriji) bila na strani Srbije. Sto pre Srbi to shvate, to bolje za njih.

Wikki

pre 17 godina

Evo poruke svima koji se i dalje nadaju tome da ce Kosovo biti nase... ja bi reko, ovo je sah-mat pozicija, moji klinci kazu "GAME OVER"... ok, ako nista "borili smo se" malo oko toga, nismo ga tek tako poklonili...

realista

pre 17 godina

Srbiji niko nece dati podrsku ukoliko mu to ne odgovara. Prevelika je naivnost ovdasnjeg obicnog sveta. A posebno vera u Rusiju. Treba biti diplomata i voditi pametnu poltiku a ne razbacivati se velikim praznim recima. Cini mi se daje u Srbiji najvise velikih praznih reci, razbijenih iluzija, siromastva i nerealnog sagledavanja situacije.

Aleksandar

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da se neko u Srbiji jos pali da ce Rusi da ucine nesto za "bracu Srbe". Oni sasvim opravdano samo gledaju svoj interes, a u ovom trenutku njihov interes je da Kosovo dobije nezavisnost ali ne kao izolovan slucaj (kako Zapad hoce), vec da to udje u medjunarodno pravo kao presedan po kome bi se kasnije i pokrajine sa pretezno ruskim stanovnistvom odvojile od Moldavije, Gruzije i Severne Osetije. Zaboravite vec jednom na "socijalisticko slovenske" bratske odnose - toga u savremenim medjudrzavnim odnosima vise nema (ako je ikada i bilo).

STEFAN

pre 17 godina

rusija zeli da udje u svetsku trgovinsku organizaciju cime su se nedavno usprotivile sad iz ovog ili onog razloga.ovo ce biti odlicna prilika za politicku pogodbu i poboljsanje ekonomskih veza sa zapadom koje se vec sad meri desetinama milijardi $ godisnje.realno je da rusi ipak prvo misle o sebi a mi se kao deca radujemo i trcimo pred rudu.ipak se svi potajno nadamo podeli kosova.

Nezir,Hamburg

pre 17 godina

Izjava Putina u vezi vetoa za Kosovski status je isto kao kapljica vode na vruci kamen,on to dobro zna ali kao" Big Brother" sa Srbiju mora on tu i tamo po neki put da izjavi tako nesto u medjuvreme da ne bi Srbija rekla e nas "veliki Brat"vise se ne interesuje za nas.Putin ima preciji posla i problem Srbije za njega jeste zadnji problem.Interes Rusije nije da pokvari odnose sa USA ni sa EU zbog Srbije,to nije uradila kad se raspadala bivsa SFRJ koja je defakto a ne dejure bila u njegovom paktu,zbog toga takve izjave ne treba ih uzimati kao ozbiljne.

pedja

pre 17 godina

Mislim da se olako hasi politicari hvataju za Putinovu izjavu,kao slamku spasa.Dosadasnja iskustva sa Rusima nam ne idu u prilog.Bojim se da kada dodje vreme donosenja odluke,budemo pusteni niz vodu,lagano.Preporuka nasim politicarima-vise opreza i manje euforije.Politika je kurva.Niti je Srbija vazna kao Rusija,niti ce Cecenija biti Kosovo.Ameri i Rusi nece pokvariti odnose zbog Srbije.Jel to Vojo jasno?

Posmatrac

pre 17 godina

Neverovatna je sposobnost Srba da se zaludjuju idejom o "Velikom Batushki". Od nastanka moderne srpske drzave NIKADA Rusija nije prstom mrdnula da nam pomogne, kada nije bilo u sklopu njenih drugih interesa. Nemojmo se zaludjivati opet da ce Rusija nesto uraditi za nas. Kada se nisu pobunili, ni oni ni Kinezi, protiv bombardovanja '99-te, nece ni sada prstom mrdnuti....

Aleksandar

pre 17 godina

Jos jedna stvar i situacija gde ce nas braca Rusi izneveriti :( Kad su pa pomogli? Pucali NATO-vci po nama, rasturili zemlju, usli kod nas, ... Gde su Rusi pomogli?

Kristof

pre 17 godina

Ovo je zaista genijalan tekst, za one koji nisu ili ne zele da ga shvate osecam obavezu da malo pojasnim ono sto je navedeno. Zamislite jedan mec u stonom tenisu koji igraju dva jaka igraca, e sad vizualizujte lopticu kojom igraju, e ta loptica je ustvari Srbija u ovom mecu izmedju Rusije i ostatka sveta. Takodje je cista istina da Rusija NIKADA nije bila pro-srpski nastrojena, pa tako nije ni sada, a nikada nece ni biti jer za to ne postoji nijedan logican razlog. Sada zamislite da je jedan od ta dva igraca, u nasem slucaju namerno, stao na lopticu i unistio je, mislite da ce zbog toga da prekinu mec, ma neee. Promenice, naravno, lopticu i nastavice kao da se nista nije desilo, a ona zguzvana ide u trenutni zaborav ili u boljem slucaju na reciklazu pa kad jednog dana ponovo postane loptica sa kojom moze da se igra eto srece i mi smo ponovo na stolu.
To je dragi moji sunarodnici nesto sto na nasu zalost nikada nismo shvatili, a da jesmo, ponasali bi se kao Svajcarska ili neka mala knezevina u Evropi, jer mnogo veci i nismo, i strogo bi vodili racuna da nas veliki ne upetljaju u svoje igre. U tom slucaju problem sa terorizmom nebi ni imali, a saku jada kao sto je OVK niko nebi ni primetio da postoji, a kamoli da im dodeli znacajnu ulogu kao sto je opravdanje za agresiju i destrukciju jedne male drzavice. Veliki pozdrav i zaboravite Ruse jednom za svagda!

Skubidu

pre 17 godina

Dragi moji neupuceni koji pricate o tome kako Rusija nikada nije uskocila u pomoc Srbiji, samo da vas podsetim na Prvi Svetski Rat, kada su Austrija i Nemacka objavili rat Srbiji, Rusija je objavila rat Nemackoj. Nisam zagovornik da su nam Rusi jedino resenje, ali nisam ni jedan od "nezadovoljnih i ogorcenih" srba.

Putnik

pre 17 godina

Rusija u proslosti jeste pomagala Srbiji vise od bilo koje druge velike sile i to mnogo vise. Mislim na 19 vek najvise... Ali naravno samo kada se to poklapalo sa njenim interesima, a ne iz neke ljubavi, bratsva i slicno, jer to medju drzavama ne postoji. Svako ko veruje da postoji veruje u "deda Mraza" koji svoj dobroj deci donosi poklone...
Sudeci po svemu sto pratim poslednjih godina o Kosovu, ne verujem da ce Rusija zeleti da spreci stvaranje nezavisnog Kosova.
Ali svejedno, ne treba velike sile (SAD, Rusija, Kina, Nemacka, Frnacuka i mnogo drugih) gledati s nekim razocaranjem ili odusevljenjem vec samo kroz prizmu "ja tebi - ti meni" sto bi rekla mala deca...

Cinik

pre 17 godina

Meni izgleda kao da zhickaju pare. U fazonu mozhda cemo vam staviti veto ako nam ne date pare i onda zapad calne zzenge i nas ponovo zaborave kao i uvek....

Stanislav

pre 17 godina

Nije lose da se Rusija povremeno oglasava u vezi sa Kosovom. To govori da se na nivou SAD-Rusija-EU o tome diskutuje. Tacno je da su svakom preci svoji interesi i da se oni u prvom redu slede. Ali, ako se ti interesi poklapaju i sa interesima malih drzava, to je tada garancija da ce i mali dobiti svoju mrvicu pravde. Zato je pametnije za Srbiju - u se i u svoje kljuse. Naravno, nema vise snage da se ide uzvetar velikima i silnima, ali zato se moze imati princip. Pogledajmo Izrael. Nakon 2000 godina Jevreji su obnovili svoju postojbinu. Doduse, to jos ne bi postigli da se interesi SAD nisu podudarili sa njihovim u regionu Bliskog istoka.
Zato ako amerima nije cilj da prave jos jedan Bliski istok na Balkanu, sigurno je da nece udovoljiti zeljama samo jedne - albanske strane. To bi bio daleko veci bezbednosni presedan nego da se zadrzi status kvo na Kosovu. Jer, sa formalnom nezavisnoscu Albanci na Kosovu ne dobija nista vise u zivotnom standardu i bezbednosti od onog sto imaju u poziciji sustinske autonomije. Takodje ni na psiholoskom planu kao narod nista time ne gube dok bi Srbi bili veoma frustrirani da im neko na pravdi Boga oduzme kolevku postojanja. Sigurno je da bi u tom slucaju bio gorak zivot svima koji misle da kontaktiraju sa ovim regionom, a ne samo Srbima i Albancima. Druga je cinjenica ocita da bi nezavisna drzava Kosovo bila neprijateljski raspolozena prema svom "davaocu" prostora jer se obicno najvise ne podnose duznici i poverioci. U tom slucaju nema prijema u EU ni Srbiji ni Kosovu. Zato je pametnije i za Albance da ne traze sve, nego da dobiju ono sto je realno moguce i prihvatljivo bar donekle i za komsije. Inace ce ostati u zaostajanju i dalje.

joe banana

pre 17 godina

Sa ruskim analiticarima je isto kao i sa srpskim (ili, uostalom, americkim): za svakog koji tvrdi jedno, mozes naci dvojcu koji tvrde suprotno.
Znacaj Putinove izjave ne treba preceniti, ali ni potceniti. Ne zaboravimo da je Rusija 2006. sa Putinom sasvim druga zemlja od Rusije 1996. sa Jeljcinom. Rusija sada ima mnogo vise para i ekonomske moci(nedavno su, vise godina pre roka vratili celokupni dug Pariskom klubu, iako su se Nemci bunili sto ce dobiti manju kamatu). Rusija zeli da povrati svoj vekovni uticaj velike sile kako u Srednjoj Aziji, tako i u Istocnoj Evropi. To, naravno, ne znaci da ce sada kozacka konjica dojahati na Kosovo, ali Rusija ovoga puta ima stvarni interes oko principa promena medjunarodnih granica bez saglasnosti zemlje cije se granice menjaju. Kosovski proces se i te kako prati u mnogim zemljama sveta sa manjinama koje traze nezavisnost. Presedan ('precedent')je jedan od najsnaznijih principa u anglosaksonskoj pravnoj praksi kao i u medjunarodnoj politici. To je i razlog sto Albancima na Kosovu nezavisnost nije priznata od njihovih zapadnih prijatelja jos pre mnogo godina i sto sada Ahtisari pokusava da nagovori Srbe da se Kosava legalno odreknu, iako ga mi vec godinama ne kontrolisemo.

Mile

pre 17 godina

Srbija treba da poradi na potezima sa kojim ce se lako moci identifikovati i Rusija i Kina (kao svojim interesima).
Treba otvoriti mogucnost da se eventualni gubitak Kosmeta (iako treba sve uciniti da do njega ne dodje), "kompenzira" nezavisnoscu RS. Sto bi bila motivacija za Rusiju da ako ce KiM biti presedan za Ceceniju, Rusija ce moci da kompenzuje to sa teritorijama na kojima zive Rusi a nisu u sastavu Ruske federacije (sto sumnjam da ce odgovarati zapadu, ali to je njihov problem ako zele Ruski potpis na text (bilo kakve) rezolucije o KiM.
Prema tome raditi na povezivanju pitanja KiM i RS u dogovoru sa Rusijom (sto je i u njenom interesu).

mitat

pre 17 godina

"Kosovo sitna boranija za Rusiju"
Sam naslov je logikan.Kako god okrenite to je tacno!
teritorija,brojnost,...ali tu zdravo nema nista sve dok ne okrenite malo komsijama,albancima sa Kosova
jer mi ovde kazemo dok stigne brat iz daleka, sa komsijama treba da delimo i dobru i zlo. Kada krenemo da moslimo tako, bice druga pjesma npr.kako to nam ide u eurosong!