Ahtisari: Ima napretka

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za pregovore o statusu Marti Ahtisari završio je četvorodnevnu posetu Kosovu.

Izvor: B92

Petak, 25.08.2006.

09:27

Default images

Ahtisari je na konferenciji za novinare izjavio da su razgovori koje je vodio bili uspešni, ali nije želeo da ih detaljnije obrazloži. Ahtisari je kazao da je tokom prethodna četiri dana u Prištini načinjen progres u pitanjima decentralizacije i zaštite manjinskih prava. On nije hteo da ulazi u detalje, ističući da to ne bi bilo fer prema njegovim sagovornicima.

Kazao je da bi otkrivanje tih detalja uticalo na dalji tok razgovora. Međutim, on je našao za shodno da naglasi da se razlike smanjuju, "da je rov između dve strane postao plići". Ahtisari je dodao da je mnogo toga ostalo da se uradi u vezi s decentralizacijom, utvrđivanjem kompetencija novih srpskih opština, kao i na čitavom korpusu zaštite manjinskih prava.

Ahtisari je kazao da će njegov ekspertski tim ubrzo posetiti Beograd i naglasio je da očekuje pozitivno reagovanje i Beograda, poput onog u Prištini. Takođe je naglasio da on i dalje insistira na pregovorima o tehničkim pitanjima, koja predstavljaju preduslov da se pristupi rešavanju glavnog pitanja, statusa.

Opšti utisak nakon Ahtisarijeve konferencije za novinare jeste da je u međuvremenu načinjen izvestan kompromis između njega i kosovske pregovaračke ekipe na planu decentralizacije i, prema dobro obaveštenim izvorima, međunarodna i prištinska delegacija su našle zajednički jezik i da je jedino sporna ostala Mitrovica, odnosno pitanje koji model primeniti na taj etnički podeljen grad.

"Srbi krivi kao narod"?

Oštro: Srpski pregovaraèi Leon Kojen i Slobodan Samardžiæ
Srpski pregovarački tim u međuvremenu je zatražio od specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova Martija Ahtisarija da razjasni svoju izjavu da su "Srbi krivi kao narod" i upozorio ga da takva tvrdnja dovodi u pitanje njegovu nepristrasnost u pregovorima. Koordinator tima Leon Kojen izjavio je da su beogradski pregovarači Ahtisariju 10. avgusta uputili pismo u kome izražavaju "najdublje nezadovoljstvo i ogorčenje" zbog te izjave, ali da do sada nisu dobili odgovor. Primajući srpsku delegaciju u Beču 8. avgusta, Ahtisari je, "u svojstvu specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija", rekao "da su Srbi krivi kao narod", a to su "potvrdili svi članovi srpske delegacije koji su prisustvovali razgovoru", piše u pismu koje su uputili Kojen i drugi koordinator Slobodan Samardžić.

Govoreći o procesu decentralizacije, Slobodan Samardžić je rekao da je zahtev srpske strane da na Kosovu bude osnovano 12 novih opština sa srpskom većinom uslovljen povećanim nadležnostima lokalnih vlasti i njihovim direktnim vezama sa Beogradom. On je pojasnio da je "ceo koncept decentralizacije baziran na uspostavljanju institucionalnih mehanizama za zaštitu srpske zajednice" na Kosovu i Metohiji i da je "prirodni tok" da se najpre razgovara o nadležnostima, pa tek onda o broju novih opština.

Koordinator beogradskog tima Leon Kojen rekao je da "Oliver Ivanović sistematski monopoliše ime i autoritet Srpske liste za Kosovo za svoje lične predloge". "Ono što radi Oliver Ivanović, i kada podnosi predloge Ahtisariju, i kada se sastaje sa premijerom Kosova Agimom Čekuom, jeste politička manipulacija", rekao je Kojen.

Ahtisari je poručio vlastima u Beogradu da politika koju je vodio Slobodan Milošević "mora biti uzeta u obzir" pri odlučivanju o statusu Kosova. "Svaka nacija na svetu ima svoj teret za koji treba da plati", rekao je Ahtisari na konferenciji za novinare, odgovarajući na zahtev koordinatora srpskog pregovaračkog tima da razjasni svoju izjavu da su "Srbi krivi kao narod".

"Današnje demokratsko rukovodstvo u Srbiji ne može da bude odgovorno za aktivnosti Slobodana Miloševića, ali lideri u Beogradu moraju da se suoče sa zaostavštinom i odgovornošću, jer se istorijska zaostavština ne može ignorisati, već mora da bude uzeta u obzir u potrazi za rešenjem za status", rekao je izaslanik Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: