Petak, 11.08.2006.

12:50

"NIP je razbacivanje para"

Ekonomista Stojan Stamenković kritikuje plan Vlade za upotrebu sredstava od privatizacije.

Izvor: FoNet

Default images

Stamenković je dao primer Niša, grada koji je "rastao" na četiri industrije, od kojih je opstala samo duvanska: "Nema se čime to supstituisati. A ti ćeš sad pola milijarde da baciš u Beogradu. Odgovorno tvrdim: u Beogradu se razbacuju pare!"

Stamenković je rekao da je država loš "alokator" sredstava, jer široke investicije, poput ulaganja u škole, manastire, infrastrukturu mogu da budu vrlo opasne: "Nije tačno da, pošto su to investicije, neće biti inflacionog efekta. Od milijarde evra koliko će se investirati, samo ono što bude direktan uvoz opreme ili nekog drugog materijala za te investicije, neće se monetizovati. Sve ostalo hoće. Sve će to biti dinari koji će doći na tržiste".

Prema njegovim rečima, Mobi 63 je prodat po izvanredno dobroj ceni i jedan deo novca je mogao da se investira u osnovnu infrastrukturu - koridor 10, železničku infrastrukturu i "ništa više od toga". Stamenković ne razume zašto država daje koncesije za put Beograd - Požega, kada se Crna Gora odvojila i ne koristi se više barska luka: "Zašto da koristimo Bar i da moramo da pravimo put, ako negde već imamo gotove komunikacije. Iz bratskog osećanja? Zašto da im ja pravim put, neka prave sami ako im treba".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: