Zatvorenici sebi 'zašili' usta

Uprava za izvršenje zavodskih sankcija saopštila da je danas u Okružnom zatvoru u Beogradu 65 pritvorenih sebi 'zašilo' usta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.07.2006.

13:01

Default images

Navodi se i da je 320 pritvorenih odbilo obrok, a kao razlog za odbijanje doručka naveli su neažurnost sudova po predmetima po kojima izdržavaju meru pritvora i loše uslove smeštaja u pritvoru, pre svega u vezi s mikroklimatskim uslovima i brojem pritvorenih u jedinicama smeštaja.

Iz istih razloga 65 pritvorenih izvršilo je samopovređivanje ušivanjem usta. Svima je pružena blagovremena i adekvatna medicinska pomoć, a pritvoreni koji su odbili doručak pod stalnim su medicinskim nadzorom.

Predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić obišao je Centralni zatvor, kako bi ustanovio prave razloge njihog protesta i pokušao da pomogne u rešavanju problema. Kako se navodi u saopštenju Okružnog suda, pritvorenici su u razgovoru, koji je protekao u mirnom tonu, kao najvažniji, istakli zahtev da se jedan dan pritvora računa kao dva dana kazne.

Takođe su iznete i primedbe na loše uslove smeštaja, u prvom redu nedostatak svežeg vazduha i prevelik broj pritvorenika u sobama, a traženo je i da se postupanje tužilaštava i sudova ubrza i postupci efikasnije vode. "Svesni da najveći broj njihovih zahteva i nije u nadležnosti predsednika Okružnog suda, pritvorenici su pozvali ministra pravde da ih poseti", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je predsednik Okružnog suda obećao brže i efikasnije postupanje suda, u meri u kojoj je to moguće s obzirom na već poznatu preopterećenost sudova i da će i on lično obavestiti ministra pravde Zorana Stojkovića o poseti i razgovoru sa pritvorenicima, kao i o njihovim zahtevima.

U javnosti su se pojavile informacije da pobuna u zatvoru i dalje traje, a B92 nezvanično saznaje da se više od 100 zatvorenika iseklo, a da ostali lupaju po rešetkama i pale ćebad. Posle zvaničnog saopštenja gde se tek u trećem pasusu navodi da se 65 pritvorenih lica samopovredilo ušivanjem usta, B92 nije uspeo da dođe do bilo kakvog zvaničnog objašnjenja.

To nije prvi slučaj zašivanja usta u CZ-u. U aprilu ove godine u medijima se pojavila ispovest Zorana Raškovića, zatvorenika koji je u znak protesta zašio usta i jezik spajalicom jer ni mesec dana posle isteka dvogodišnjeg pritvora nije pušten iz zatvora. Raškoviću se sudi za pljačku banke Delta u Mladenovcu. Njegova advokatica Sanja Radenković izjavila je tada da je njen klijent zašio usta u znak protesta jer nije pušten da se brani sa slobode, iako po zakonu u pritvoru ne može da bude duže od dve godine. "Rašković je spajalicom probušio rupe na ustima i jeziku i kroz njih provukao konac. Napravio je sebi više od deset šavova na ustima", izjavila je advokatica.

Reč je o drugom incidentu u Centralnom zatvoru u poslednjih nekoliko dana, pošto je u petak samoubistvo izvršio Miko Brašnjović, jedan od osumnjičenih u slučaju "stečajne mafije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

15 h

Podeli: