Srpski vojnici (uskoro) u Pentagonu

Delegacija Vojske Srbije posetila Pentagon, glavni štab oružanih snaga SAD.

Izvor: B92, RTS

Petak, 30.06.2006.

10:28

Default images

Zastupnik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general Zdravko Ponoš, juče je razgovarao o saradnji dve vojske. Tokom prve posete jednog načelnika Generalštaba iz Beograda Pentagonu u poslednjih 20 godina, Ponoš je, između ostalih, razgovarao s komandantima Nacionalne garde SAD i komandantom Nacionalne garde Ohaja, s kojom će Vojska Srbije sarađivati po potpisivanju Sporazuma o statusu snaga i Programa državnog partnerstva.

Ponoš je za RTS rekao da vojske SAD i Srbije trenutno ispituju mogućnosti saradnje u raznim oblastima. "U spektru moguće saradnje - od neprijateljstva, koje smo imali nekoliko godina ranije, pa do savezništva - moglo bi se reći da je za nama period opipavanja pulsa i da sad istražujemo mogućnosti partnerstva. U tom domenu, politički prostor je relativno uzak i skroman. Pokušavamo da ga popunimo što pre i da idemo dalje. Ako to uradimo brzo i kvalitetno, omogućićemo proširenje i zato se dogovaramo kako da dođemo do planiranja sledećih koraka", kaže on.

Ponoš je najavio da bi sledeće godine oficiri iz Srbije mogli da počnu školovanje i usavršavanje na vojnim koledžima u SAD, ako u međuvremenu, kako je rekao, budu otvoreni politički i pravni prostori.

Čeka se SOFA

Delegacija Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije danas nastavlja razgovore s predstavnicima Pentagona i drugim zvaničnicima u Vašingtonu. Pomoćnik ministra odbrane za odbranu i politiku Snežana Samardžić-Marković, koja je na čelu delegacije, ocenila je da je u srpsko-američkoj vojnoj saradnji najvažnije to što dijalog ima kontinuitet i uzlaznu liniju.

Snežana Samardžić-Marković kaže da je delegacija iz Beograda došla s porukom da se u reformama sistema odbrane mnogo radi i da je mnogo toga već postignuto. Govoreći o konkretnim rezultatima dosadašnjih razgovora, ona je navela da su načinjeni planovi s Nacionalnim univerzitetom odbrane o školovanju srpskih podoficira, a rekla je da se očekuje dalje proširenje vojne saradnje kroz saradnju s Nacionalnom gardom Ohaja. Ona podseća da je usaglašen i sporazum o statusu snaga, koji bi uskoro trebalo da bude potpisan. "Po potpisivanju SOFA, Sporazuma o statusu snaga, ulazimo u tzv. State Partnership Program, koji nama i Ohaju omogućava saradnju na vojnoj osnovi, razmenu poseta oficira i vojnih vežbi, a potom ne samo vojno-vojnu saradnju, već i civilnu, na čemu mi veoma insistiramo. Očekujemo, na primer, razmenu poseta ministara obrazovanja. Ima mnogo prostora za saradnju, i tu očekujemo mnogo, a da bismo ta očekivanja i sami ispunili pre nego što SOFA uopšte bude potpisana, dogovorili smo se s komandantom Nacionalne garde SAD da možda već krajem jula ili početkom avgusta dođe kod nas kako bismo ubrzali proces priprema i kada bismo, kada SOFA bude potpisan, odmah počeli primenu", kže ona.

Snežana Samardžić-Marković dodaje da je delegacija imala i sastanke u Kongresu i u Senatu i tražila razumevanje za trenutne probleme, ali i potencijale Srbije. Na pitanje da li je bilo reči o profesionalizaciji Vojske Srbije i eventualnom ukidanju regrutne obaveze, ona je odgovorila potvrdno. "Naravno, bilo je reči o tome u Srbiji i to smo pomenuli partnerima i domaćinima u SAD. U strategijskom pregledu odbrane, koji smo predstavili na Nacionalnom univerzitetu, predviđeno je da vojska do 2015. bude potpuno profesionalizovana, a taj dokument, Strategijski pregled odbrane, predviđa kako od sadašnjeg stanja da dođemo do željene vizije. Ono na šta mi u stvari čekamo jeste da parlament usvoji dokument. Na tome takođe radimo. Kada on prestane da bude nacrt, posle javne debate, i postane usvojen, konačan dokument, onda će moći da počne njegova primena, i to očekujemo najkasnije ove godine. Ne znači, naravno, da će profesionalizacija vojske biti do kraja ove godine, ali onog trenutka kada dobijemo odobrenje od parlamenta, možemo da počnemo proces i planiramo da ga okončamo do 2015.", kaže ona.

U delegaciji iz Beograda je i general Milorad Perić, savetnik ministra odbrane za međuarmijsku saradnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: