Bez dogovora o Iranu

Predstavnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke nisu postigli dogovor o iranskoj nuklearnoj krizi.

Izvor: B92

Sreda, 19.04.2006.

09:32

Default images

Oni su juče u Moskvi razgovarali i nisu postigli dogovor oko eventualnog uvođenja sankcija, saopštio je Stejt dipartment. Portparol Stejt dipartmenta Tom Kejsi izjavio je u Vašingtonu da se američki podsekretar Nikolas Berns zalagao za uvođenje sankcija Teheranu, ali, kako je dodao, nikakav dogovor o tome nije postignut i razgovori će biti nastavljeni.

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je ranije u utorak da razmatra sve opcije, uključujući i vojnu, kako bi Iran bio sprečen da razvija atomsko oružje, ali da privileguje diplomatiju da bi ubedio Teheran da se odrekne nuklearnih ambicija.

Na pitanje novinara da li Bušova administracija razmatra mogućnost napada na iranska nuklearna postrojenja, Buš je odgovorio: "Sve opcije su otvorene". On je, ipak, rekao da će SAD "nastaviti diplomatski razgovor kako bismo rešili problem".

Na tročasovnom sastanku u Moskvi učestvovale su diplomate iz Rusije, SAD, Francuske, Velike Britanije, Kine i Nemačke. U zajedničkoj oceni diplomate su navele da je "Iran prešao granice koje je postavila međunarodna zajednica. Takođe je postignut dogovor o potrebi pronalaženja diplomatskih koraka kako bi se Iran primorao da poštuje međunarodne obaveze", rekao je Kejsi.
Vlasti Irana neće uspeti da podele međunarodnu zajednicu oko nuklearnog programa te zemlje, rekao je šef diplomatije Velike Britanije Džek Stro. "U svakoj etapi Iranci su proračunali da bi mogli da podele međunarodnu zajednicu. U svakoj etapi, uprkos ogromnim naporima, to se završilo još većim jedinstvom međunarodne zajednice", izjavio je Stro Bi-Bi-Siju.

Na pitanje kako to da SAD, za razliku od Evrope, ne isključuju mogućnost upotrebe sile protiv Irana, britanski ministar je rekao da se, u principu, ne radi o neslaganju. "Oduvek sam govorio da je američka vlada formalno u drugačijoj poziciji od Evropljana po teoretskom pitanju upotrebe sile. Ali u praksi, poput Amerikanaca i Evropljana, Rusija i Kina čine sve što je u njihovoj moći kako bi našle diplomatsko rešenje" krize s Iranom.

I Lavrov apeluje na Iran

Iranske voðe na paradi (Fonet)
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je Iran da prekine sa obogaćivanjem uranijuma i dodao da međunarodna zajednica zahteva "hitne i konstruktivne korake" od Teherana kako bi ublažio zabrinutost koju je izazvao njegov nuklearni program.

"Svi učesnici sastanka saglasili su se da su hitni i konstruktivni koraci Irana potrebni, kao odgovor na odluku Međunarodne agencije za atomsku energiju koja je pozvala Teheran da prekine sa obogaćivanjem uranijuma", rekao je Lavrov dan posle sastanka zvaničnika pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke u Moskvi, prenela je ruska agencija Itar tas.

Ruski ministar je rekao da na jučerašnjem sastanku nije postignuta nikakva odluka, dok je američki diplomata rekao da su izaslanici prepoznali "potrebu za strogim odgovorom na flagrantno kršenje međunarodnih odgovornosti" Irana.

Konzervativni iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad upozorio je u utorak, obraćajući se učesnicima velike vojne parade, da će iranska vojska "odseći ruku svakom agresoru".

SAD i Velika Britanija traže da Iran do 28. aprila, datuma koji je odredio Savet bezbednosti UN, prekine program obogaćivanja uranijuma. U suprotnom, te dve zemlje će zahtevati rezoluciju obavezujuću za Iran. Rusija i Kina su, međutim, i dalje oprezne kada je reč o sankcijama. Buš je izjavio da namerava da pozove kineskog predsednika Hu Đintaa da pojača pritisak na Iran. Hu Đintao će posetiti Buša u četvrtak u Beloj kući.

Iran je do sada odbijao da odustane od obogaćivanja uranijuma, za koje SAD i neki njihovi saveznici veruju da služi za proizvodnju nuklearnog oružja. Teheran, međutim, insistira da nuklearni program Irana ima mirnodopsku namenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: